ZRAK / Vakuum (2010)

ZRAK

Vakuum je še tretji izdelek, ki nam ga servira Rap virus crew, oziroma njegovi posamezni člani. Tokrat je avtor kar sam ustanovni član kruja – Zrak.

V primerjavi s prej omenjenima, gre za najslabši izdelek. Pa ne želim reči, da je Zrak slab, da so izbrani biti zanič ali da lirike ničesar ne povejo; primerjalno je meni pač Mike bolj poseben, Amo pa ima boljša besedila. Je pa pri Zraku bolje to, da so biti avtorski. Skuhala sta jih Mike in Kanadčan Schmick.

Na poslušljivem ploščku nam »Luft« s svojim bolj grobim stilom in glasom skozi 6 komadov podaja rime z večinoma družbeno tematiko, ki je v glavnem vezana na štajersko prestolnico.

“Poznam preveč oseb, ki so šolo z jebeno đolo,zamenjale, zraven s kontrolo nad svojo voljo, poznam mamo, ki ne zna skrbet za svojega sina, poznam družbo, ki jo daje slaba zgodovina, poznam osebo, ki ma previsoko plačo, posledice občuti v bajti, ko sin lenari na kavču, poznam dilera za prvim vogalom, lokalpatriota, ki kuri ljubljansko zastavo, živim v mestu polnem upora, mestu priseljencev in prevlade nižjega sloja, živim v mestu, mestu brez obraza, kjer se tehnološki napredek kaže kot daleč zamujena faza…”

Je pa obenem dovolj splošen, da se lahko z zgodbami poistoveti tud prebivalec ostalih slovenskih mest. Besedila so preprosta, jedrnata, v kritiko pa je vmešal tudi nekaj humornih vložkov.

Po tem, ko smo slišali vse tri izdelke, je moje mnenje, da je kar škoda, da so se lotili vsak svojega projekta. Morda bi bilo bolj smiselno in udarno, če bi se že na začetku združili in bi vsak potegnil ven svoje najboljše, s tem pa bi ven vrgli neko hudo plato. To pa itak napovedujejo: »Ker je Horizont Protiutež za Vakuum, čaki malo pa boš dočakal skupinsko plato…«, tako da se lahko veselimo, saj so se vsi dostojno predstavili.

Seznam komadov:

01/06. Zrak – Prihod
02/06. Zrak – Vakuum
03/06. Zrak – M.B.O.
04/06. Zrak – Bed stari ft. Mike
05/06. Zrak – Spomni se
06/06. Zrak – Rap virus – Nea raim

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply