UNTHER / Iz ulične sence EP (2008)

UNTHER

Iz ulične sence je še eden od izdelkov, ki jih avtorji prehitro izdajo, čeprav (še) niso pripravljeni. Rezultat je premalo dodelan flow, besedila, podlage in celoten paket.

Po eni strani so EP-ji res lep promocijski material, ki ne rabi biti tako izpiljen kot albumi, pod drugi strani pa je to prvi stik avtorja s publiko, ki zelo močno vpliva na njegovo nadaljne delo, oziroma na način sprejemanja njegovega nadaljnega ustvarjanja.Če je ta prvi vtis slab, bodo poslušalci do njega še bolj negativno nastrojeni, kot je sicer navada na naši strani Alp.

Zato mislim, da bi Unther lahko in moral narediti bolje, se bolj potruditi ali pa posvetiti več časa ustvarjanju izdelka, s katerim se prvič predstavlja. Sicer nam ni popolna neznanka, saj smo že imeli priložnost slišati nekaj njegovih pesmi pa tudi na freestylu se je predstavil. Kakšen pa je torej njegov prvenec – EP Iz ulične sence? Kako se odreže in kaj ponuja mladi vipavski MC?

Njegov največji problem je, da velikokrat rime niso na najboljšem mestu, oziroma jih kdaj sploh ni. To pa močno prispeva k temu, da flow ni tekoč, se lomi, zatika; ko potem na hitro skuša ujeti ritem in nekaj na hitro zdrdra ali pa, obratno, povleče kako besedo, vse skupaj dodatno pokvari. Zato, ker rimanje ne teče tekoče, včasih se celo približa recitiranju, pa je manj poslušljivo, oziroma kar moteče. Zagotovo bi z dodatnim delom, vajo lahko bilo vse skupaj dosti bolje, saj ko mu steče, stvar ni tako problematična. Žal pa je teh tekočih delov premalo.

Še ena stvar, ki se mi zdi malce moteča, je Untherjev glas. Glede tega se ponavadi ne obremenjujem in ne opredeljujem, ker menim, da glas ne vpliva na kakovost glasbe. V tem primeru pa imam občutek, kot da to ni on, ampak da skuša biti nekaj drugega, da namerno popači glas – v smeri globokosti. Ta globok glas sicer ni napačen, a bi ga moral bolje obvladati. Seveda ob predpostavki, da to ni njegov normalen glas. Nekako mi pač ne deluje  naravno, sproščeno. Če imam prav, to verjetno vpliva tudi na samo tekočnost podajanja sporočil. Dokaz je Valter, ki svoj part odpelje suvereno;  brez napenjanja in z enakim glasom kot vedno svoje odrima brez napora in zveni povsem naravno. Na tem mestu lahko povem tudi, da kak gost več ne bi bil napačna izbira, saj bi popestril EP.

Sicer ima Unther različen glas na različnih komadih. Pravi, da je želel s tem doseči prikaz različnega razpoloženja na posameznih komadih. To mu je do neke mere uspelo.

Kar vleče obravnavani EP ven pa so podlage. Biti so si sicer resda nekoliko podobni, a ne preveč, imajo pa nek skupen filing, ki je privlačen in grejo lepo v uho. Da se tudi podlage držijo neke rdeče niti pa je navsezadnje prav, saj se tako bolje ujamejo s konceptom EP-ja. Za štiri je poskrbel Unther sam, in sicer za: Rapam, Nism še pozabu, Ujetnik in Delam to kr delam.

Dejansko so podlage boljše od rapa. Če ne bo napredka pri rapanju, je Unther vsaj tu lahko bolj močno prisoten, seveda pa se mora tudi tu še razvijati in napredovati. Zakaj pa ne? Več takih primerov je, ko se MC-ji pretransformirajo v producente, oziroma se bolj posvetijo bitom kot rapu. Tudi v Sloveniji.

Prej sem že omenil koncept EP-ja. Gre za pogled na svet skozi oči 19-letnika, ki sicer ne odkriva novih znanj in filozofij, ampak se ukvarja bolj z realnimi zadevami, čeprav je tu tudi nekaj razmišljanja, primerjav preteklosti s sedanjim stanjem, socialne tematike, romantike in zelene omame. Nekaj govora je celo o Titu in bivši Jugoslaviji, čeprav ne vem, če je Unther dovolj star, da bi o tem govoril iz prve roke, ampak ok – tudi zgodovinarji razlagajo o časih, v kateri niso živeli. … Predlagam, da vsak zase posluša in oceni. Na EP-ju je tudi oda jointu. Potrebno ali ne, to ni bistveno, je pa zanimiv zaključek komada – po hvalnici sledi nasvet mladim, naj tega ne počnejo. Dokaj raznolike tematike, torej, a nič pretresljivega.

Vsekakor pa upam, da Unther ne misli, da je to največ kar zmore! Ker nekako je čutiti potencial, ki pa pač zaenkrat še ni dovolj razvit in potrebuje še čas, da dozori. Razen pri izjemnih talentih, je pač tako, da je potrebno veliko truda za veliko muzike.

Stavit grem, da bo čez kako leto Unther izdal mnogo bolj dodelan projekt, ki nas bo navdušil bolj kot Iz ulične sence. A le če bo pilil, treniral, izpopolnjeval – saj le vaja dela mojstra. Mora pa mojster delat’ vajo. Konec koncev je še precej mlad. Tole pa pač (še) ni dovolj dobro. Škoda. Škoda zato, ker menim, da je zadeva zastavljena dobro, a izpeljana precej slabše. Lahko si predstavljam, kako bi lahko bolje zvenela in kakšen (boljši) filing bi lahko dajala.

Je pa EP Iz ulične sence napoved nadaljnega razvoja LG crewa, oziroma nov veter v njihovih jadrih.  Da se scena razvija, je za ta del Primorske, ki je malce zastal, dobrodošlo.

Seznam komadov:

Unther – Intro
Unther – Pozabljeni
Unther – What’s wrong with people
Unther – Rapam
Unther – Nisem se pozabu
Unther – Gospod joint
Unther – Ujetnik ft. Tjasa
Unther – Delam to kr delam ft. Valterap
Unther – Outro
Unther – Bonus track

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply