U-KAN / Ulični vojak mixtape (2010)

Ulični vojak

Načeloma mixtapeov ne recenziram več, ker znajo biti potem avtorji užaljeni zaradi slabše kritike, pa čeprav že, ko se odločijo izdati mixtape, vedo, da to ne bo nekaj vrhunskega – če bi bilo, bi izdali album, kajne? No, vseeno, U-Kanov Ulični vojak mixtape si zasluži omembo.

Tudi prejšnja dva bi si najbrž jo, saj sta bila zadovoljiva izdelka, a je tale še razred boljši. U-Kan namreč (spet) pokaže, zakaj je eden najbolj priljubljenih artistov pri nas. Zanimivo, je tudi prvi, ki odkrito pove, da ga ta slava moti: »ka ste dosadni vsi, lega, ne mi težit, ko me vidiš not v klubu s klapo koma ulit man, niste normalni, jebal vas avtogrami, sej vem, slava pride s temu, sam ne hvala stari, na kurac mi gre, vsak se hoče neki menit, tale rap pač gre mi, sam nism vam js nek genij … vsi me spoštujete, sam album ne kupujete, včasih se vprašam pa kdo tu res spoštuje me …«

Razlog, da imajo poslušalci radi U-Kana je zagotovo ta njegova neposrednost, ki se večkrat zrcali v dissih. Pa je tudi tu ugotovil, da vse skupaj nima večjega smisla: »Včasih se počutim, ko da sem tuki na sceni sam, dissam in dissam, sam noben ne dissa nazaj, spet mi dogaja, v glavo neki prihaja, nek čudn filing, kot da me hudič zavaja in pravi ‘dissi in dissi, veš, da si višji, lirikalno si močnejši od vseh teh pički’ in evo dissam in dissam, delam komad Fuck ya, knock knock, spet nobenga doma pa fuck ya, a vam bom res moral pridit do doma, da vas razjezim…«. Ne dvomim pa, da bo s tem nadaljeval, saj najbrž ne more iz svoje kože.

Gre za iskrenost. Karkoli pove, deluje pristno, zato se ga da poslušati, večkrat. Verjameš mu. Tudi ko ne govori o zelo intimnih in občutljivih temah  (takrat spremeni glas, da zveni prijazno, nežno, kar je v popolnem nasprotju z jeznimi komadi): »… zafuku pošteno, na otroštvo fuknu temo, po ločitvi spizdu, mamo pustu si tepeno, … ziher boli, ko čuješ diss od lastnega sina, fuck you daddy iz srca rečeno odjebi, zaka si moru bit tak, kaj smo ti mi naredli …« njegova poezija ni brez smisla, vsaka pesem je zaključena celota.

U-Kan vedno deluje lačen, željan novih komadov, mikstejpi pa so posledice težavnosti snemanja albumov in dolgotrajnost tega, on pa ravno zaradi povezanosti s fani, želi vedno znova ponujati novo glasbo, zato jo daje zastonj na internet;  da bomo lažje dočakali album. Ob tem pa se mi zdi, da z vsakim novim komadom zraste, je boljši.

Komadi na uličnem vojaku imajo v skladu s stilom in samim naslovom poudarek na ulici, na izi gangsta dogodkih, vmes pa avtor vpleta osebne izpovedi, razmišljanja, prigode, razlage in nasvete : »… ko sm bil še sam otrok, jz sm tut mel sanje, da bom enkrat v Ameriki v neki lepi soseski, mel delo v pisarni in pa ženo, ko je seksi, glej me zdej, lutam brez poklica, služit moram si na črno, lajf je pač prasica …«. Njegove rime so vedno preproste, enostavne, brez težkih metafor in vrtenja okoli vroče kaše – kar misli, pove. In to tako, da lahko vsak razume.

U-Kan pravi, da je Ulični vojak mixtape, ker je slabo posnet (in ker so nekatere podlage »izposojene«). Pa sploh ni tako slabo. Tako, da je skorajda krivica, da se mu reče mixtape. Ima namreč vse, kar mora imeti dober album: dobre bite, dobra besedila, zanimiv flow in rdečo nit. Človek je pač repoholik: »…ta rap mam rad, dokazu sm že stokrat, ne vem za vas, sam js ostajam soldier, rap mi je v srcu in vem, da je vam tut, tk da če smo not v tem, bodmo not v tem skup…« Juks, dokler boš tako ustvarjal, ni problema.

Seznam komadov:

01. U-Kan – Ulicni Vojak
02. U-Kan – Iz Ulice
03. U-Kan – Hudic v Men
04. U-Kan – Folk Isce Beef ft. Beck
05. U-Kan – Ful Pijan
06. U-Kan – Cuvi Se
07. U-Kan – Hasla ft. Beck
08. U-Kan – Ostajam Dol ft. Beba Duh
09. U-Kan – Tu Okol ft. Big S
10. U-Kan – Ena In Edina ft. Scorpio
11. U-Kan – Repoholik
12. U-Kan – Stari Dnevi
13. U-Kan – Oprosti Mi Ati
14. U-Kan – Fuck Police
15. U-Kan – Ce je Volja je Pot
16. U-Kan – Ne Tezit
17. U-Kan – Moj Lajf ( Remix ) ft. Corpus Delicti (bonus track)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply