TRKAJ / Pasož (2010)

pasož
Trkajev novi album Pasož je v bistvu namenjen le ozki lokalni enoti – Savskemu naselju v Ljubljani, od koder prihaja. Posledično je na njem veliko zgodb, obujanja spominov in internih for.
Savčanom (različnih glasbenih okusov) bo zato verjetno bolj všeč, saj se bodo prepoznali; kar pa ne pomeni, da v novih pesmih ne bi mogel uživati tudi kdo drug. Konec koncev so odraščanja v mestnih soseskah verjetno podobna po celi Sloveniji.

Seveda so besedila večinoma lahkotna, kar je potrebno vzeti v zakup, pa tudi podlage so precej mehke  (bMD, Tamir, Kurto A.J., Jovič, Jacuzzy). Vseeno pa Trkaj pokaže, da zna še vedno povedati tudi kaj novega in da ima še vedno občutek, kako to narediti zanimivo. Dokaz za to so vsaj tri,je, štirje čisto solidni komadi, ki poslušalca vrnejo v čas okoli njegovega prvega albuma.

Razočaranje pa je v tem, da je s projektom „Savčan“ že nekaj časa napovedoval in obljubljal svoj „povratek“ v vode pravega hip-hopa, a bo, kot kaže, potrebno še malo počakati, vsaj dokler ne pride plata „Prave glave“. Načeloma pa bi lahko Trkaj vse zgodbe s Pasoža povezal v dve, tri pesmi, jih podkrepil s hudimi biti in uvrstil na ulično plato – stvar bi objektivno izpadla precej bolje, še vedno pa bi svojemu naselju poklonil hommage. Naštevanje ulic in lokalov pač izpade dolgočasno in nezanimivo, številne zgodbice in dogodivščine pa mestoma precej otročje.

Pasož tako ni „a must have“ izdelek, a kdor ga ima, lasti neke vrste zbirateljski primerek, saj CD ni šel v klasično prodajo, naklada pa tudi ni bila velika.

Seznam komadov:

01. Trkaj – Alarm ft. Jacuzzy
02. Trkaj – Blok party
03. Trkaj – Samostojna republika Savska
04. Trkaj – Hej, ti ft. Ana Sinkovec
05. Trkaj – Leva roka, desn zep
06. Trkaj – Sam ft. Jadranka Juras
07. Trkaj – Lep dan iz Savca
08. Trkaj – Prhajam iz mesta ft. Hamo
09. Trkaj – Ne vem, kam grem ft. Jacuzzy
10. Trkaj – Dzungla

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply