TRIIIPLE / Nov svet (2008)

Nov svet

TrIIIple počasi postaja pomemben igralec na slo rap parketu. To dokazuje njegov zadnji album Nov svet. To dokazujejo tudi številni gostje, ki se pojavijo na njem, čeprav se kako leto nazaj verjetno ne bi želeli znajti na istem ploščku s TrIIIplom.

Tako slišimo (po vrsti) Flamieja, I. Vanisha, Dičro, Božo Proda Kšn G-ja (Dravle records), Diafrix, MC Groma, Nipketa in Bsnca (Overdose), Ely, Scorpia, Nusy in Sauca ter Luxia (2Rap).

V bistvu celoten vtis Novega sveta skupaj najlepše povzame Sauce: „Sodelovanja razna, razlika opazna.“

Bi lahko torej rekel, da Nov svet rešujejo gostje (prvotno naj bi se album celo imenoval Nov svet s prijatelji)? Jp, a je tudi TrIIIple (spet) napredoval. Bolj se igra s flowom, bolje prilagaja podlagam, tako da je bolj zanimiv, pa tudi besedila so se malce dvignila. Nov svet je z lahkoto njegov najboljši izdelek do sedaj, določeni komadi so že čisto na spodobnem nivoju. Kljub temu, da ni najbolj profesionalno posneto in da zvok ni najbolj čist in dodelan, je zadeva poslušljiva. Osebno sicer skipnem par komadov. Me pa zato repeat kakega drugega ne moti.

Večino produkcij novega sveta je prispeval Shock production in niti niso slabe, po pravici povedano. Morda se kdo spomni, da je bila pred časom manjša aferica, čes da je Shock kradel podlage. Tega ne bom komentiral, ker o tem ne vem dosti. To kar poslušamo sedaj pa naj bi bilo njegovo avtorsko delo, tako da je s tega stališča vse OK.

Je pa zelo v redu, da je nekaj produkcij tudi delo drugih avtorjev, saj lepo popestrijo album in vnesejo nekaj raznolikosti. Jovič, ki je prispeval Generacijo X je podaril dobro podlago, na kateri mi je najbolj všeč sam začetek, v refrenu pa se ni mogel upreti svojim – zadnje čase priljubljenim – elektronskim zvokom. Junior z dvema prispevkoma dokazuje, da ima res občutek za privlačne podlage. Čeprav se Gospodična in Party glasbeno precej razlikujeta, sta obe zelo všečni. Ček majk, majk ček, ki je delo Sauca, pa je tudi v redu, čeprav pravi, da ni dodelana, ker se je mudilo.

Vidi se, da najbolj aktiven velenjski MC odrašča, saj se na novem albumu dotakne tudi kar nekaj bolj resnih tem, tudi takih, ki se jih do zdaj še nihče ni. Seveda pa je nekaj tudi bolj sproščenih komadov:

Intru sledi večkrat in z različnih koncev pohvaljen To jst hotu sm, kjer TrIIIple iskreno razloži zakaj dela rap glasbo. Vsekakor ne zaradi denarja. Kot tudi ne večina artistov pri nas. Besedilo je podkrepljeno z dobro podlago, a je žal vokal preslabo posnet. Na komadu z najdaljšim naslovom na plati – Neobvladaštegatona – skupaj s Flamiejem obračunata z net MC-ji oziroma forum kritiki. (Upam, da nista imela v mislih tudi mene 😉 ) Slišal sem komentar, da je to najboljši Flamiejev part do sedaj. Hm. Generacija X ima hud začetek, nato pa se izpelje v sicer soliden komad, ki pa bi lahko bil še boljši, glede na sodelujoče (I. Vanish, Dičra). Ti je prvi malo bolj umirjen in romantičen komad, kjer prvič slišimo dvojec Diafrix (½ je Shock). Gospodično pa bi že kar označil za legendaren komad, predvsem zaradi hecnega Nipketovega vložka. Dobro odpeljejo tudi Bsnc, Grom in nenazadnje tudi TrIIIple. V meni not me ne prepriča. Preveč me spominja na prejšnje TrIIIplovo delo. Tu sicer spet slišimo Diafrix. Ne vem, če veste, a v Melbournu v Avstraliji že obstaja hip-hop dvojec z natanko enakim imenom … Velenje se začne sila zanimivo, kar še podkrepi močan bas. O čem govorita Ely in Scorpio, ki se pridružita TrIIIplu pove naslov sam. Si pozabu tako zelo sika, da ga težko poslušam. Sicer gre za bolj zasanjano podlago, a bolj odločno temo. Zanimiv je komad  Folk to hoče, kjer se Scorpio in TrIIIple lotita hinavskih frendov, oziroma ljudi, ki želijo biti z nekom prijatelji, samo zato ker je ta nekdo MC. Komad ima za Slovenijo kar močen point, v bistvu. Gre za samo-imenovane zvezde in njihove »grupije«. Ljudje hočejo biti prijatelji z nekom, ki je vsaj malo znan, da bi tudi sami imeli možnost biti opazni. V tem smislu. Kdo si ti spet prinese starega TrIIIpla, Nusy pa rapa tako brez energije, da nisem prepričan, da ni bila posneta med spanjem. Naslednji komad je klasičen Juniorjev banger z bolj plehkim besedilom, pač v stilu naslova Party. Res nevem je najbolj poskočen od treh komadov, kjer sodelujeta Diafrix, album pa zaključi sodelovanje s 2Rap na Ček majk, majk ček – komad, ki sicer nima prav globoke sporočilnost, a je zanimiv. No, potem je tu še bonus Lepa si, ki je menda že zelo star komad.

4. album je še en košček mozaika v TrIIIplovi karieri, še ena stopnička višje. Do kam še ne vem(o), a ta album, kljub temu, da je precej boljši od prejšnjih, še ne ponudi dovolj. Nekaj zmanjka; čeprav so določeni komadi že zelo solidni, še vedno ostaja nekaj starega TrIIIpla, kar povzroči, da skupno zadeva malo zvodeni.

Pri sporočilnosti gre za to, da čeprav se dotakne bistva, je okoli rim preveč prazne slame. Ne vleče in ne drži pozornosti skozi celo kitico, ampak se večkrat kar malo zgubi.

Vsekakor se je potrdilo, da TrIIIple, da pride do izraza, potrebuje različne ritme in melodije, česar prej ni imel toliko. Mogoče potrebuje tudi nekoliko „mentorstva“, kar se najbolj občuti pri določenih komadih, kjer je delal z bolj izkušenimi producenti, avtorji, saj ti kažejo na to, da ima še potenciala za razvit. Predvsem pri flowu, podvajanju besed in ritmiki. Gre za to, da pri omenjenih komadih zveni bolje, bolj se igra s flowom, bolj je raznolik. Kot da rabi pomoč, da iz sebe izvleče nekaj več. Drugače je pač TrIIIple, kot smo ga vajeni.

Moje mnenje je tudi, da bi si moral jemati več časa za ustvarjanje. Oziroma več časa za pesmi, ki jih potem izda. Malo bolj bi moral biti kritičen pri selekciji in izdelke dajati ven malo manj pogosto. S tem bi bili »paketi« bolj kakovostni. Če bi združil najboljše z zadnjih treh albumov bi dejansko dobili soliden album. Tako pa imamo 3 albume, kjer je vsak novejši sicer boljši, a vsakemu nekaj manjka. Ali drugače rečeno: na vsakem je preveč materiala, ki ga ne bi bilo treba.

Roko na srce, TrIIIple ni na nivoju nekaterih najboljših na sceni in morda nikoli ne bo. A pohvalno je, da se fant trudi, veliko dela, snema, izdaja (pa čeprav bolj amatersko), plete vezi, se uči, napreduje,… Do kam bo segel pa bo lahko pokazal samo čas. Če bo vztrajal in še naprej delal z veseljem, lahko prileze še daleč. Oziroma visoko.

Pozitivno se mi zdi tudi, da vedno k sodelovanju potegne dekleta, MC-jke. Če drugega ne, je to lahko spodbuda za druge in morda bomo v Sloveniji kdaj dočakali kako res dobro raperko.

Za ta album je bilo sicer mišljenih še nekaj komadov, a se na koncu žal niso uvrstili na plošček. Glede na to, da sem jih imel priložnost slišati, lahko rečem, da je to škoda, saj bi na seznam gostov lahko dodali še Atilo, Zlatkota, Kaos Effect, Edota in Heleno. Pa nekaj zanimivih podlag.

A glede na to, da kot ponavadi TrIIIple še pred izdajo albuma že dela na naslednjem, morda lahko kaj od tega pričakujemo na 5. albumu. S pametno izbiro podlag in gostov bo to lahko (spet) njegov najboljši izdelek.

Seznam pesmi:

TrIIIple – Intro
TrIIIple – To js hotu sm
TrIIIple – Neobvladastegatona ft. Flamie
TrIIIple – Generacija X ft. Dravle records
TrIIIple – Ti ft. Diafrix
TrIIIple – Gospodicna ft. MC Grom & Overdose
TrIIIple – V meni not ft. Diafrix
TrIIIple – Velenje ft. Ely & Scorpio
TrIIIple – Si pozabu
TrIIIple – Folk to hoce ft. Scorpio
TrIIIple – Kdo si ti ft. Nusy
TrIIIple – Party ft. MC Grom
TrIIIple – Res nevem ft. Diafrix
TrIIIple – Cek majk, majk cek ft. 2Rap
TrIIIple – Lepa si (bonus track)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply