TOXSICK / Ovce na balkonu (2012)

Reperski publiki zdaj že dobro poznan ruški MC Toxsick, član skupine PAT, je izdal svoj prvi, od slorapfanov težko pričakovan solo projekt Ovce na balkonu.

Za razliko od prejšnjih dveh albumov trojice Pat, se Toxsickov prvenec ukvarja z resnejšimi problemi kot je to, da se mu nič ne da. Pri njemu nikdar ne gre za tipično “reperski rap”, kar velja tako za texte kot za glasbo. Zaznamuje ga predvsem njegov markanten vokal in abstraktna, dobro premišljena besedila, polna metafor in komparacij. Na albumu se pojavi ogromno primerjav z živalmi, kar je morda posledica influence Orwellove Živalske farme? Tako so si v Toxsickovem svetu “prasci vsi enaki, sami japiji v kravati“, medtem ko “ovce na dieti jejo le umetno hrano” in “jekleni konji ne ujamejo železne ptice, tud dobre mačke hitro ratajo velike psice“, “velika riba rada plava ven iz toka, nobena rečna struga ni za njo dovolj globoka” itd.

S pomočjo teh primerjav nam Toxsick razkriva svoj filozofski pogled na sodobno družbo. Ovce na balkonu ponazarjajo mentaliteto ljudi, ki delajo isto kot večina, da bi imeli iste materialne dobrine kot jih ima večina. Gre predvsem za psihološko/sociološko kritiko družbe razvitega (zahodnega) sveta. Ob poslušanju albuma lahko opazimo, da se avtor trudi spodbuditi poslušalca k razmišljanju. Tako na primer v komadu Človek razjezi se nagovarja poslušalce naj dvignejo glave in se razjezijo, saj si bodo drugače pokvarili hrbet. Se pravi naj se po robu postavijo izkoriščevalcem.

V prvi vrsti je album Toxsickova introspekcija družbe oz. prav to, kar bi naj bili pravi pesniški izdelki – zrcalo družbe in okolja v kateri avtor živi. Kot vokalni gostje se pojavijo Toxsickov odrski kolega Palijo, ljubljanski Badali Paj in Besni Dante ter Tia, ki popestri komad Alfa samec z zanimivim “spoken wordom”.

Z izjemo dveh beatov, ki ju je izdelal mariborski producent Šuljo (7. Resničnost ni show in 14. Vlka riba), je za instrumentalno plat albuma poskrbel Toxsick kar sam, kar je morda edina izrazitejša slabost plate. Zaradi slabo razvitih instrumentalov postane album nekoliko monoton in posledično težje poslušljiv. Gre za elektronske podlage z modernimi produkcijskimi tehnikami, zato lahko na albumu slišimo nekaj dubstepovskih soundov (5. Svinje), reggae (4. Nisi Ivan) in drum n’ bass ritme (12. Voyager 3 feat. Palijo). Tako pride do nivojskega prepada med vrhunskimi texti in slabimi glasbenimi podlagami. To pa še zdaleč ne pomeni, da je album slab. Pravzaprav lahko z mirno vestjo trdimo, da gre za enega od boljših izdelkov v zadnjih nekaj letih na slovenskem reperskem prizorišču.

Podprite izdelek z nakupom, saj se vsekakor splača – ovcenabalkonu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply