RECYCLEMAN/Recycleman (2013)

V slogu Smetane za frende, se je ‘legenda’ slo rap scene Alien a.k.a. Dalaj Eegol vrnil v stilu, z novim projektom in novim imenom. Sedaj imenovani RECYCLEMAN (mož reciklaže), je na sceno vrgel nov izdelek z istoimenskim naslovom-Recycleman in se spet pošteno vrinil med zelo podobne se izdelke na sceni in popestril s svojo drugačnostjo, že nekoliko zveličano egotrip vožnjo.

Ko vstopiš na audio-bus RECYCLEMAN-Recycleman, te ob vstopu najprej pozdravi prijazni šofer s svojo helium-pitch akapelo, se ti predstavi na fresh način in ti hkrati daje vedeti, da naj bo seks varen-zanimivo. Za tem se od sedeža (komada) do sedeža seznanim z glasbeno že znanimi elementi, ki so prijazni in med sabo lepo povezani v zanimive strukture. Pogled mi seže na konec audio-busa in uvidim, da me na tej plati še čaka veliko pestrega.

Zvok je nadvse znan in ime artista, tako kot projekt, ironično namigujeta na reciklažo in priznam, možu je uspelo dobro vzeti že narejeno, to predelati, prirediti in uporabiti na novo. Bravo.

Funk-disko-rok-hip-hop podlage se povezujejo in delujejo retro v zvoku in frišno v kompoziciji. Nekateri elementi so prav bizarni, vendar dobro vpeljani. Bas linije so močne in igrajo po večini glavno vlogo v komadu. Bobni delujejo elektro-akustični, ponekod z plastičnimi efekti in poudarjam, spet dobro vpeljani tako, da se ne sliši bedno. Prisotno je znanje in kilometrina. Na minute bollywood segmenti z disko frekvencami analognega syntha, diskretne oscilacije in west side funk sound se lepo premešajo med seboj tako, da album niti malo ne izpade enoličen. Na trenutke je slika že skoraj v dveh dimenzijah, kot da bi na steno nalepil star poster in ga z navdušenjem opazoval. Analognost je tista, ki daje izdelku takšen retro priokus. Zelo lepo. Glasbeno je plata zelo dobra.

Kar se tiče vokalov in vokalnih linij RECYCLEMAN ne izstopa. Rap je enostaven in mogoče tu pa tam že banalen, vendar to zvočne slike ne pokvari. Klasičen, začetni Ice-T stil, kot da bi poslušal ‘Six in the morning’ ali pa ‘Lifestyles of the rich and infamous’, vse do še kakšnega komada iz albuma O.G., na katerem so tudi podlage podobne nekaterim iz te plate. Tehnično se ne trudi preveč in se sliši, da v glasbi enostavno uživa, kar je tudi prav. Tematsko so pesmi napisane v njemu znanem ironično-avtobiografskem stilu z vmesnimi satiričnimi deli. Njegova Magnifico angleščina je smešna in ni napačna. Na Magnifica me je spomnil tudi, recimo da edini potenciali pop hit na plati ‘Koomarci’, katerega atmosfera mi deluje podobno kot na primer ‘hir aj kam hir aj go’ ali pa ‘giv mi mani’. Drugače pa moram reči, da mi je všeč, ker ni lirične agresije in besednega posiljevanja, je pa minimalna mera egoizma nekega izmišljenega osebka. Lepota življenja, mimo vseh grozodejstev in zavedanje ljubezni v norem svetu, verjetno nezavedno ali pa mogoče ne, gleda iz besedil. Idejo o ozaveščanju ljudi o varnem seksu na komadu ‘Kako nataknt kondom’ je posebna in originalna, če gledam na povprečje slo rap scene. Komad z naslovom ‘Martin Strel’ me je zmedel in nisem vedel kaj naj si mislim. Po eni strani ‘kul’, po drugi pa niti omembe vredno. Tu pa tam sem res ostal brez besed, vendar sem skozi ure poslušanja, enostavno pustil albumu, da je takšen kot je, zato na koncu nisem imel slabega mnenja. Menim, da je to posledica tega, da slabih reči na plati sploh ni.

Od ‘Luka Piran’ naprej, mimo  instrumentalnega ‘Slovenija dala je gol’ pa vse do cilja, je album top. Navdušen sem bil tudi nad lepim vložkom ‘Bonus1’, ki me je zadel direktno v možgane in sem ga kot največji psiho poslušal in iskal zametke zvoka. Instrumentalni komadi so vsi zelo dobri.  Na plati sem bil presenečen nad komadom ‘Peace’, ki je zame tudi najboljši in komadom ‘Red hot chilli rappers’ na katerem je konec, ki je izpeljan z kislinskim trance zvokom prava poslastica.

Album RECYCLEMAN-Recycleman je album za sladokusce in audiofile, kot tudi za preprosta bitja, ki tavajo po tem planetu.                 

Pepelko

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply