PSIHO 1107 / Adrnln1997 (2008)

Adrnln1997

Adrnln1997 je zanimiv projekt. Zanimiv sam po sebi, zaradi zgodbe nastanka in še posebej zato, ker ga je skupaj sestavil v osnovi elektro DJ in producent, čeprav gre za hip-hop kompilacijo.

Zanimivo je pa predvsem to – in nad tem se velja zamisliti – da se je moral najti človek, ki se v osnovi ne ukvarja s hip-hop, da je nastala nova slovenska hip-hop kompilacija.

DJ Psiho oziroma Psiho 1107, kot se imenuje, ko ustvarja hip-hop, je širši hip-hop javnosti sicer znan že dalj časa, čeprav marsikdo tega ne ve. Poznate komad Kdo si ti, kjer skupaj slišimo Aniko in Klemna Klemna? Ja? Kaj pa Jz delam rap s Klemnove druge plate? Tudi? No, za oba komada je podlago ustvaril Psiho. Prav ta komada nekako lepo ponazorita njegov slog in zvok, čeprav kompilacija Adnln1997 prinaša veliko različne glasbe, ki se zrcali v 14 komadih – nekaj v slovenskem, nekaj v angleškem jeziku. Poudarek bom dalj bolj prvim, kjer slišimo slovenski rap, v slovenščini. A tudi ostali komadi grejo lepo v ušesa in so primerni za vroče poletne dni.

Gre sicer za nekoliko bolj trdo, temačno kuliso z določenimi zvoki, ki razbremenijo to melanholijo in ritme, ki so nekaj novega, drugačnega. A ne preveč.

Veliko je Ballau-a. Za vse, ki težko pričakujemo material s strani ekipe T-Set, je to seveda več kot dobrodošlo. DJ Psiho pravi, da je sam izbiral goste, glede na zgodbe posameznih komadov. Šlo naj bi za „Psihotove zgodbe“. Kot nekakšna biografija torej. Želel si je še nekaterih MC-jev, a žal do tega ni prišlo. Lahko pa omenim, da je nekaj melodij in zvokov prispevala tudi Neisha.

Začne se z nekakšnim uvodnikom 10 let, ki ga predstavi Ballau, čeprav naj bi prvotno slišali Psiha.
Naslednji komad Sej veš kdo je nekoliko (zeleno) zasanjan komad, kjer se Ballau-u pridruži T-Setovski kolega bMD.

Na Better than choko se predstavi Laydee B, ki bo kmalu izdala svoj prvenec, oglasi pa se tudi Klemen Klemen – zanimivo, v angleščini. Sledi dobro znani Kdo si ti, nato pa Darwa in Beside of me. 6Pack Čukur na Sweeter izzveni nekoliko prazno. No, ne samo nekoliko… Imam občutek, da se ni kaj dosti potrudil za to pesem. Sicer preprosta podlaga je poslušljiva, z refrenom pa pesem rešuje le Darwa. Slednja se je menda pred časom umaknila pred glasbenim ustvarjanjem in se posvetila drugačni umetnosti, a se očitno zopet vrača.

Generacija Kix je objektivno eden najboljših komadov na kompilaciji. Atila, Zlatko in Ballau skupaj zvenijo super in kar veselimo se lahko njihov skupnih projektov. Pa tudi podlaga se lepo sklada z besedili in tematiko komada. Potem zopet slišimo Laydee B na komadu The Battle. Still strong, kjer moči združijo Šaba, Laydee B in Fluro mi ni všeč. Ne vem zakaj, pač mi ne sede. Za Street beat je Psiho baje zelo dolgo iskal MC-je. Nihče se namreč ni upal spoprijeti s hitrim in  bolj old skool beatom surove narave. Ironic Tronic pa sta odlična izbira. Kdor na ta komad ne zamiga (vsaj) z glavo, naj gre na pregled sluha.

Nekako najboljši komad (subjektivno objektivno) je En z leve drug z desne, kjer se na zanimivo postavljeni strukturi izmenjujeta Ballau in Pezzi Pezz. Tematika pa je zajebantsko gangsterska. Jz delam rap je tudi dobro znan in praktično legendaren komad, verjetno najbolj zaradi Ballau-ove kitice. Je pa dooooolg komad. Za konec še remix Nemi brnat in Ali En/Dalaj ter Freeze this moment in Darwa.

Komadi so glasbeno in vokalno precej različni, vsi pa ohranjajo nek prepoznaven Psihov zvok, ki svoje podlage večinoma podpiše z zelo močno bas linijo. Večina pesmi je že starejše izdelave, a se to ne čuti preveč. Se mi pa malo zdi škoda, da sta Kdo si ti in Jz delam rap gor v originalni obliki. Ne bi bilo slabo, če bi se namesto tega na Adrnln1997 pojavil kak remix. A Psiho pravi, da pač ni bilo časa. Škoda.

Trdno sem prepričan, da bi, če bi se DJ Psiho a.k.a Psiho 1107 tega projekta lotil bolj načrtno in mu posvetil (še) več časa, nastal vsaj za stopnico boljši končni rezultat. Saj ne, da je ta slab, a vem, da bi lahko bilo vse skupaj še bolje. S čisto slorap stališča bi kak MC več, kak komad ekstra, še nekaj raznolikih rim, bitov ter melodij poskrbelo zato, da bi bilo poslušanje še bolj adrenalinsko. Mogoče pa pride Adrnln2017 in ustreže vsem bolj zahtevnim poslušalcem. Do takrat pa bo tudi to čisto dovolj. Se je pa DJ Psiho začel zopet malo bolj vrteti po hip hop vodah (in studiih), tako da morda lahko pričakujemo kmalu kaj novega z njegove strani. Kdo ve.

Zanimiva je tudi zgodba o nastanku te kompilacije. DJ Psiho se je že kar nekaj časa ukvarjal (tudi) s hip-hop ritmi in počasi zlagal zadeve. Razen dveh na začetku omenjenih komadov pa ni bilo moč slišati ničesar. Potem pa so stvari padle na svoja mesta, pokrilo se je nekaj srečnih naključij, hitra organizacija in pridno delo pa so pripomogli k temu, da imamo nekaj odličnih novih komadov.
Spletna revija Adrenalin si je ob 10 letnici zaželela kompilacije, s katero bi obdarovali bralce, simpatizerje in vse ostale. Psiho 1107 je tu videl priložnost za svoje hip hop ritme, Adrenalin pa je bil za. Mesec, dva hitrega dela in tu je Adrnln1997.

Če ga še niste, ga poskusite nekje dobiti. Je zastonj, tako da se v vsakem primeru splača. Nekaj odličnih komadov gre v arhiv, ostale pa bomo tudi še poslušali.

Seznam pesmi:

Ballau, Darwa – 10 Let
bMD & Ballau, Darwa – Sej Ves
Laydee B & Klemen Klemen, Fluro, Darwa – Better Than Choko
Klemen Klemen & Anika Horvat – Kdo Si Ti
Darwa – Beside Of Me
6Pack Cukur & Darwa – Sweeter
Ballau, Atila, Zlatan Cordic & Darwa – Generacija Kix
Laydee B & Fluro – The Battle
Saba, Laydee B & Fluro – Still Strong
Ironic Tronic – Street Beat
Ballau & Pezzi Pezz – En Z Leve  Drug Z Desne
Klemen Klemen & Ballau & Daking – Jst Delam Rap
Ali En, Darwa – Nemi Brnat
Darwa – Freeze This Moment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply