PAT / Patagonisti (2010)

Patagonisti

Mislim, da nikomur ne storim krivice, če PAT označim za najbolj zabaven band na naši sceni. Prav tako mislim, da ni nič narobe s tem, da sem v dvomu in se ne znam odločiti, katera plata mi je bolj všeč: prva Patogen ali nova Patagonisti.

“Letos čaka te nekaj več pod smrekico, če reku boš, ti šiptar časti eno kepico, s šefico si se zmenu za subvencijo, recenzijo za plato dobu superiorično, pa retorično vprašanje, al se je zgodilo kdaj že, da si zadnji bil na cilju in si dobu dve medalje?”

Če bi se odločal, katera mi je slabša, ne bi bilo v redu, tako pa so skrbi sladke. Pa (spet) mislim, da tudi ni nič narobe, če rečem, da so Patagonisti pravzaprav Patogen vol. 2. Seveda je druga plata skupine PAT boljša, bolj dodelana in logičen napredek. Fantje se bolj igrajo, so še boljši, pa tudi biti so prepričljivejši (kakor za koga), zvok pa bolj masten. S Patagonisti so fantje tako zagotovo presegli prvenec.

A po drugi strani niso ponudili nič bistveno novega. Razen gostov. Zanimivo: čeprav na večini komadov rapajo sami, so na 15 komadov uspeli stlačiti kar 13 gostov! To jim je uspelo s tem, da so jih postavili v Dolgo kolono. Palijo, Toxsick in Agencija še vedno ne znajo biti resni in skupaj z gosti vse zadeve obdelajo na šaljiv način: „…mi ga repamo z jajci, ampak povečini Kinder, finta v tem je, da ni finte, super ninje smo kot Splinter, na plantaži pod svobodnim soncem tako ko Kunta Kinte…“

Kar ne pomeni, da vmes ni v osnovi resnejših tematik. Ali pa vsaj takih, ki so jim mediji vlili resnost, pa čeprav niso vredne drugega kot heca – recimo prašičja gripa in cepljenje, bulmastifi, … Zato se seveda lotijo tudi medijev samih. So pa nekatere pesmi seveda nastale samo zaradi heca.

„Lejte gospod, jz sm doktor ne sexolog in nism kr zato, da hodte po svetu lahkih nog, v bistvu praznih jajc k masturbirate na vse, priporoču bi vam sam, da ne kupte bulmastife…“

Čeprav so napovedovali drugače, so podlage spet ukradene; kljub temu pa nova plata ni zastonj, kakor je bila prva. Biti so sicer raznoliko izbrani in razgibani, a je vmes tudi kak neprepričljiv. Verjamem, da bi sedaj, ko so že uveljavljeni in imajo konekšne, PAT lahko dobili tudi avtohtone bite, s čimer bi svojo glasbo dvignili še en nivo višje. Verjetno pa se to še vedno krega s piratsko filozofijo. Morda pa naslednjič?

„Problem“ je tudi ta, da so biti večinoma narejeni po isti logiki. Iskreno priznam, da mi med poslušanjem celega albuma zato postane dolgčas. Sploh, ko pride nekaj komadov, ki mi ne sedejo najbolj. A še vseeno se ne zgodi, da bi pritisnil gumbek skip, ampak poslušam naprej iz enega preprostega razloga: PAT so pač zabavni.

“…jz bi uletu na letališče Brnik, posrou bi se na pisto, da majo poleti zamik, šou šou pol k Mig, to res bi bil podvig, srou bi na prepih, pa meu posrano rit…”

Patagonisti ni slab album. Daleč od tega. Vseeno pa ne udari tako kot prvi. Razen tistega, ki prvega ni slišal. Pogrešam tudi malo več pravega Toxsicka, ki kot da se ne znajde najbolje na nekaterih podlagah. Verjetno bi mu prijala kaka malo bolj temačna, kjer bi njegov vokal spet udaril bolj globoko. Smo pa dobili, kar smo pričakovali: PAT se še vedno veliko hecajo, ko plujejo po razburkanih valovih, dodajajo pa elemente, ki ti dajo misliti, in se lotijo tudi kake tematike, ki mogoče ni tako pogosta v hip hopu pri nas. Pa tudi drugod.

“…malarija, pizdarija, smrdljiva je fekalija, enkrat na obali ja, vidu sm ferarrija, zihr model ma doma tri lekarne, so droge legalne, pol baje so varne, z denarne subvencije lažne pretenzije, dedek v zdravila zmeče več k pol penzije, žvel bi 100 let, ker ne znate umret…”

Res se zdi, da so nekatere rime in ideje na prvo žogo. A vsak komad ima nekaj, da pritegne, vseje neko misel, pa čeprav ne gre za globoka filozofska razmišljanja. Tudi če imaš poslušalec občutek, da ti PAT niso dali drugega kot zabave, se ne sekiraj – to je čisto zadosti. Saj je glasba konec koncev zato, da nas zabava.

“Ti vzame sapo, ko dočakal si en bonus skeč? Če bi še malo, ti dodamo še en bonus skreč. Kar je ostalo, ti prodamo zaj kot bonus track, da boste vsi misl’li, da ste dobili več.” (Tako se na primer poslovijo z bonus komadom.)

Morda pa nas na naslednjem albumu čaka nekaj drugačnega. To je že skoraj nujno, da se izognejo ponavljanju. Hej, morda pa je zdaj pravi čas za kak solo izdelek?

Seznam komadov:

01. PAT – Patagonisti
02. PAT – Najbolbolsi
03. PAT – Gospod
04. PAT – Cepivo
05. PAT – Ne da se mi ft. Bobi Vejn
06. PAT – Dolge kolone ft. Paj, Perro, Dantes, Mostiscar, Unknown, Pez, Diz, Rudtsah, Bnz
07. PAT – Ce je prevec je prevec
08. PAT – Nisem sam ft. Ajs Nigrutin
09. PAT – Vseeno
10. PAT – Dr. Doktor ft. Klemen Klemen
11. PAT – Mediji
12. PAT – Hu-ha
13. PAT – Zviska
14. PAT – Se se
15. PAT – Bonus trek ft. Amo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply