PAJ / Veliki belec (2008)

Veliki belec

To je ta underground. To je ta plata, zraven katere ni ovitka, ampak je le CD, potiskan z motivom morskega psa. To je ta umazan sound. To je ta hripav glas in to je ta stil, pri katerem se moraš ekstremno potrudit, da kaj razumeš. To je ta Paj, ki predstavlja Jarše in Badale.

Veliki belec je končno nekdo bolj jezen, bolj živčen, ki zna to prenesti v glasbo. Ni tukaj ugajanja, ni tukaj razmišljanja, kaj narediti, je pa tu duša in veselje do glasbe. Pika.

Je pa tudi tako, da je Paj, ko ga prvič slišiš, nekoliko tečen. Gre za to, da če ne zares prisluhneš, težko razumeš, kaj govori, pa tudi njegova glasba je bolj temačno-trda-underground-nekoliko-tečno-zamorjena. Če pa si vzameš več časa in se nanj navadiš, ti zleze pod kožo. Ugotoviš pa tudi, da niti ni vse tako temačno. Pač Paj zamaskira tudi pozitivne misli in občutke v agresivno zvočno podobo. Jezno podajanje mnenj, ki so velikokrat v podobi nagovora „ti“, in večinoma banging podlage ter spevni refreni so kar pravi recept za poslušljivost. Pri Paju ni obremenjevanja z drugimi, ni filozofiranja; direktne rime, ki te počijo v fris, in to je to.

Paj ne fejka. Paj je to kar je. Badale so od davno, od nekdaj. Vse, kar je kul od slo hip-hopa, so imele Badale že zdavnaj. Tako pravi on. Imajo pa Badale tudi nek svoj prav poseben stil – ne le v glasbi, tudi v realnem življenju. Paj tako v svojo glasbo prenese vse zanimive besedne zveze, ki jih uporabljajo, tipičen humor, jarški lokal-patriotizem ipd.

Se pa čuti, da ta album ni bil narejen kot celota. Bolj gre za nametane komade, da se nekaj izda. Tudi pesmi nimajo vedno neke resnejše poante. Ni neke skupne teme, rdeče niti skozi album. Oziroma je, ampak ni tako očitna. Moraš res poslušati vse komade in dojeti kot celoto, da razumeš Pajev način razmišljanja, življenja, ustvarjanja. Album pač ni bil vnaprej pripravljen. Avtor pravi, da je prišel ven, ker se je nabiralo preveč materiala in ker je hotel končno nekaj dati folku. Pravilno!

Pri Velikem belcu gre v bistvu kar za neko kompilacijo hitov. Kar ni čudno, če nekdo posname 1000 komadov, pa jih mora izbrat 14 za album. To pa potrjuje mojo tezo, da kvantiteta mora roditi kvaliteto. In pa da se ne sme ven dajati prve ustvarjene posnetke, ampak da je treba potrpeti in nekaj časa ustvarjati, preden daš ven material, ki ga hočeš predstaviti še komu drugemu kot le 5 prijateljem. Pa ne, da je Paj šele nekaj časa v igri! On celo pravi, da vse kar je dobrega v slo hip hopu, je le kopirano od Badal.

Zakaj hiti? Zato, ker je prav vsak komad zelo poslušljiv, privlačen, zanimiv in z dobro podlago.

Je pa res, da se mi zdi, da refreni povedo več kot sama besedila, oziroma, da v besedilih odplava od teme, se ne drži striktno ene stvari. To je tudi praktično edini moj očitek. Naslov in refren povesta vse, verzi in kitice pa so preširoko zastavljene, ni prave konsistence. Drugače se dotakne tako lastnega ustvarjanja, kot življenja v soseski, Ljubljani in Sloveniji, tu so seveda opojne substance, razmišljanje o življenju, spremembah, socialnih problemih in seveda promocija kruja.

Podlage so kul in dovolj raznolike. Sicer imajo neko skupno noto, da takoj veš, da gre za Paja, a se med seboj vseeno ravno prav razlikujejo, da ne moreš reči, da sta dve isti. Od agresivne Bum bum bang belec do reggae To je ta show. Paj ima sicer dokaj enakomeren flow in ga skozi plato ne spreminja prav dosti, drži se svojega stila. Zna pa tudi spremeniti, zamenjati hitrost, se poigrati. A zakaj bi spreminjal nekaj, kar deluje?

Gostov ni veliko, a so zanimivi. Predvsem ker gre za povezavo dveh krujev. Perro in Rudstah (ex 3plevoice) sta del Došine Dature. Prav tako Bones (Du Fam, HUX). Pez pa seveda pripada Badalam. Pa tudi sicer vsi čisto spodobno opravijo svoje delo.

Paj z Velikim belcem sporoča, da živi za muzko. Hud dan je dokaz za to. Ko je že tako hud dan, se ga še dodatno polepša z ustvaritvijo novega komada, ki se ga razdeli med poslušalce. On pač »živi za hip-hop, za kar mu je priča tudi bog.«

Objektivno subjektivno je Veliki belec zelo poslušljiva plata. Vsekakor se uvršča med boljše slo plate. Zanimive in nekoliko umazane podlage, dober flow, huda energija s primesmi jeze in besa, realna besedila, ki se ukvarjajo z življenjem, in stil, drugačen od vsega prej slišanega. Obenem pa delam to zase, boli me kurac zate filing in brez pretiravanja. Prava underground hip hop plata.

Čez en mesec Paj napoveduje nov album, še boljši. Upam, da bo sedaj predstavil pesmi (in dodal ovitek), ki bodo nosile (še) večjo sporočilnost, ki bo jasna tudi tistim, ki ne poznajo internih for in dogajanja. Bodo Badale (končno) pokukale iz podzemlja in nam privoščile več glasbenih užitkov?

Dobro bi bilo, ker so dokaz, da se dogaja. Tudi pod zemljo. In da je kvaliteta. Vprašanje koliko je še tega.

Seznam pesmi:

Paj – Intro skit ft. Lil Paj
Paj – Bum bum bang belec
Paj – Badala
Paj – Cesta ft. Pez
Paj – Hud dan
Paj – Lezimo v miru ft. Bones & Pez
Paj – Kar je blo ft. Pez
Paj – Skit RS
Paj – Nej se slis
Paj – Zmagal ft. Perro
Paj – Naveza ft. Rudstah
Paj – Upanje ft. Pez
Paj – To je ta show ft. Rudstah & MCCM
Paj – Paspartu
Paj – Ti bi popizdu
Paj – Outro skit_Petarde & Rakete vs. Gani & Bombe

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply