PAJ / Po Jusu (2010)

PAJ

Če artist naredi slabo prvo plato, si s tem naredil velik problem. Slab prvi vtis je pri nas res težko popraviti. A tudi, če je njegov prvenec odličen, ima kasneje težave. Kako v drugo presenetiti, ponuditi nekaj novega, preseči samega sebe in zopet navdušiti?

Pri Paju se recimo pojavi take vrste težava, a jo je uspešno rešil s tem, da je na prvencu “prišparal” na besedilih in lahko v drugo ponudi bolj resno zastavljene tematike. A na račun kakega mass hita manj, verjetno.

Po Jusu je v primerjavi z Velikim belcem precej bolj umirjena plata z bolj zrelimi besedili. Tudi zvok je boljši, čeprav še vedno zelo umazan. Paj pravi, da gre za bolj tečno glasbo in da je on bolj trmast, ko govori o problemih, kritizira, predstavlja svoje življenje in situacije, ki se mu vsakodnevno dogajajo v teh težkih časih. Gre za stvari, s katerimi se nas veliko sooča, zato želi prenesti sporočilo vsem, ki ga razumejo. Vseeno pa pravi: “ja, tak je moj šiht, da profesionalen sem bolnik, čudn človk, težko z mano navežeš stik, ni varjante, da na isti smo frekvenci, ker pač čudnih sm oblik, odvisn od nikotina, kmal bom šu na čik…”

Čeprav hripav, na pol kričeč in jezen, se Paj zna zavleči pod kožo. Točen in hiter flow, ki ga ohranja, zna prilagajati. Široko gledano se morda res zdi, da temu ni tako, a boljše poslušanje jasno pokaže, da zna prilagoditi tempo, se igrati (na primer na Kontravoje, kako spreminja hitrost). Tudi glas ni vedno enak, zna narediti trpečega (Mesto umira), mirnejšega, pripovednega. Ko še zapoje na refrenu, dobimo res razgiban komad, ki mu kaj dosti ne gre očitati. Sploh ker ga spremljajo zanimive in raznolike podlage, z močnimi basi, kot je to v navadi pri Badalah.

“Vem, da delam prov, ker žvim svoje sanje, za kere bi ubiju, ker verjamem vanje in vem, da delam prov in vem, da delam šov, badala vse, kar hoče, je sam prfekten flov …”

Je pa kot rečeno Po jusu precej kratka, kar je škoda. Na njej je tudi instrumental, ki dejansko ni potreben, pa tudi 7 minutna napoved prihajajočega dvojnega albuma z gosti. Iz tega razloga na albumu tudi ni kaj prida gostov, v bistvu samo Diz in Bnz na refrenu.

Čeprav ni nekih očitnih hitov v banging smislu, je izbire dovolj, da si bo zagotovo vsak našel svojega, tako da mu album všeč. Kar ne pomeni, da plata ne poka, morate pa vedeti, da, če je bil Veliki belec bolj za poslušat, je Po Jusu bolj za prisluhnit.

“… ropajo me na vsakem koraku, od Pahorja do klošarja, čeprov o men govorijo k junaku podzemlja …”

Bolj sproščene in lahkotnejše komade z veliko gosti pa torej lahko priačkujemo kar kmalu z novim albumom.

Seznam komadov:

14. Paj – Intro
14. Paj – Tajkun
14. Paj – Kontravoje ft. Diz
14. Paj – Mesto umira
14. Paj – Luna
14. Paj – Narkoman (rmx) ft. Bnz
14. Paj – Idol
14. Paj – Recesija
14. Paj – Jama brez dna
14. Paj – Pakt
14. Paj – Narobe
14. Paj – Instrumental zastonj
14. Paj – Za potejstat mix – Pr’ Paju vol 1, 2, 3, 4
14. Paj – Outro

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply