N’TOKO / Cesarjeva nova podoba (2003)

Cesarjeva nova podoba
N’Toko, en najboljših slovenskih MCjev in freestylerjev, med drugim tudi član zelo kvalitetne zasedbe MoveKnowledgment, je izdal svoj prvenec – Cesarjeva Nova Podoba. Dvakratni državni prvak freestylanja je zelo dolgo in težko pričakovan album izdal na RAP Niki, podzaložbi podjetja Nika Records.

N’Toko, naš najhitrejši reper, si je priboril na državnem prvenstvu v freestylanju pogodbo z RAP Niko (ravno tako Trkaj) in le-ta je svojo obljubo tudi držala in poskrbela, da se vse skupaj uresniči.
Že naslovnica je odštekana in lepo pokaže pridih CDja. Kot je N’Toko sam povedal: Finta naslovnice je ujet filing plate – ujeti tako zvočno kot besedilso Nasprotja med zunanjostjo in notranjostjo, med videzom in resnico,.. Le še en dokaz, da je bivši študent Teologije ena zelo zelo inteligentna in bistroumna oseba. Samo ploščo, bi glede na tematiko, besedila, repanje in produkcijo najlepše uvrstili v pristni SLO underground. Album je bil posnet baje v kratkih dveh tednih in vse na Hrvaškem, natančneje v Osijeku. Za večino produkcijo in večino beatov je poskrbel izkušeni Hrvaški producent Sett, za druge tri beate pa je poskrbel Ljubljanski beatmaker Borjan (natančneje za komade: Več Afrike, Srednja Pot in Kratek Stik). No, poleg tega, N’Toko dokaže z še enim dejanjem, kako dober MCje, saj ima na celem CDju, od vseh 13 komadov le 3 goste – Samo Boris, Tremens in Katja Plut (državna prvakinja v branju poezije).Lista komadov z ocenami:

1. Vhod (NEOCENJEN)
2. Cesarjeva Nova Podoba (5/5)
3. Kratek Stik (5/5)
4. Oddelek z Resno Glasbo (4/5)
5. Seks v Mestu (5/5)
6. Dvojna Morala (5/5)
7. Srednja Pot feat. Samo Boris (5/5)
8. Več Afrike (5/5)
9. Priviligirane Glave feat. Tremens (4,5/5)
10. Prilika o Izgubljenem MC-ju (5/5)
11. Memo For Today feat. Kaja Plut (2/5)
12. IQ-test (4/5)
13. Izhod (NEOCENJEN)

CD se začne z introm Vhod, ki je neke vrste mešanje zvokov, na en ritem, z oddaljenim in odmevajočim N’Tokovim govorjenjem in nekaj hudimi sampli. Zelo originalen intro, ki mi že na začetku prikaže, kakšno vzdušje se more pričakovati skozi album.
No, prvi pravi komad na plošči je Cesarjeva Nova Podoba. Ki je družbeno kritičen komad. Že tukaj naredi N’Toko totalen raztur. Tip skritizira res vse, kar bi tudi vsak kolikor-toliko priseben človek. In morem povedat, da ti res da mislit. Spusti nekaj res hudih izjav, da kar padeš na rit,… jaz sem tukaj že doživljal katarzo! No, vmes se namesto refrena pojavijo ravno reklame, ki jih N’Toko kritizira. Skratka, če želite en komad, da vam odpre oči o trenutnem stanju v Sloveniji (in svetu) in da vam da možnost prisluhniti nekaj res bistrim in inteligentnim izjavam,.pol je to komad za vas!!! N’Toko ima odlično besedilo, flow je naravnost fantastičen, menjava ritem repanja, skratka, prvi Slovenski MC, za katerega lahko rečem, da ima vse vrline izpopolnjene in na več kot zadovoljivem nivoju! Produkcija je ravno-tako odlična in popolnoma primerna N’Tokovemu glasu in repanju, ki že tukaj pokaže svoj unikaten (vsaj za SLO razmere) stil repanja. Globok kick boben in hrumeče činele z dopolnjujočim samplom flavte in ambienta v ozadju, ki v kompleksu ustvarijo res hud komad, ki nas že takoj v uvodu zadane kot strela – pozitivno!Poglejte ta delček besedila,.jaz, ko sem to slišal, sem imel adrenalin v na višku,… ekstaza:

Adolf Hitler je imel načrt ustvart popolno raso/
pravokotne mišičnjake postavit v vrhovno kasto/
Z orožjem, taborišči, genetiko/
bi en človek imel monopol nad vso estetiko/
50 let kasneje se to ne zgodi z veliko Nemčijo/
sm ideja živi naprej/ z izboljšano tehniko/
Če ljudi uspeš prepričat, da je svoboda=ujetništvo/
ti bodo bogato plačal da vsazga zapreš v celico/
Bombardiraj jih s stereotipi, dokler jim ne podležejo/
pod kožo zlezejo/ idoli na vrhu lestvic gnezdijo/
Standardom ne ustrezajo/ Vsi ste podpovprečni!
glavni vir dohodkov so kompleksi iz podzavesti/

Za tem, pa je komad z imenom Kratek Stik, ki je najboljši slovenski storytelling kar sem jih slišal. Upam si celo trditi, da se lahko brez problemov kosa za najboljšimi komadi te zvrsti iz ZDA! Komad govori o Markotu, o njegovi mladosti, pripetljajih in kako odrašča itd… in N’Toko to zgodbo pripoveduje spet odlično in brez napak, brez premorov,… perfektno! Flow je najboljši na CDju,… hiter za ponoret, rime hude, multijev kolikor hočeš, besedilo/zgodba je sama po sebi odlična in beat ravno tako. Ritem malce bolj počasen, da dovoli ta hiter flow z močnim in odmevajočim snare bobnom in igranjem kitare v ozadju s pizzicato stilom. Res odličen komad,.mater, še refren je odličen in na 100x boljšem nivoju kot katerikoli slovenski refren!!! To morete slišat,… res hudo! Tu en del besedila samo za priokus:

Vse za sinčka, da ne bo osamljen/ Marko v soboto zgodaj vstane/
v popolnoma novem okolju se znajde/ z novim razredom se sploh ne ujame/
To ni šola, to je bolnica/ zaprti oddelek za hipohondrike/
novi postopki/ isti predsodki/ sošolci so vsi polnoletni zarodki/

Naslednji komad je Oddelek za resno glasbo. Spet še en hud komad, ki pa ima malenkost preveč elektronski beat za moje okuse. Ritem je čuden, ne-konstanten, ampak še vedno dovoljuje dober rap, ampak tisti elektronski sampli enostavno pokvarijo vzdušje in so kr neki. Besedilo je odlično, flow je že samoumevno odličen, sploh ne vem zakaj se s tem ponavljam, ampak če je res in mi morete verjet! Morem poudarit, da tukaj N’Toko pljune nekaj res norih multijev in verzov, ki zvenijo enostavno fantastično! Tematika je spet družbeno-kritična, z nekaj sarkazma in ostrimi izjavami, za katere ne veš če bi se smejal al zgražal nad resničnostjo, ki jo N’Toko opiše brez dlake na jeziku. Praktično v vsakem komadu, ko se spravi kritizirat družbo in vse kar je povezano z njo, lahko pričakujete bistre punche, inteligentna razmišljanja, polne pametnih, ironičnih in sarkastičnih verzov, ki te enostavno pribijejo bolj kot največji joint na svetu!!! Tukaj par hudih verzov, ki kar sevajo s sarkazmom in ironijo:

Moje bivše sošolke najbrž ne bodo nikol babice…/

…Celo življenje štopam, zdaj kupujem vladi avion/
Mladi so brez stanovanj postavijo jim stadion/
Babilonski stolpi padajo in muslimani čakajo na đamijo/
Daj prosim zdej ugasn radio/

Hmm,… N’Toko je do sedaj pokazal, da zna z različnimi prvinami in pristopi ustvarit odlične komade. V naslednjem songu Seks V Mestu je tip res legenda,… sorry ki sem zdaj padu kr v sleng, ampak si ne morm pomagat, ker zdaj ravnokar poslušam ta komad in mam možgane nekje 200m više,… zakaj? Njegove rime so mi jih odpihnile! Torej,… komad je iz treh kitic in refrena. Prve dve zarepa s fenomenalnim flowom, tretjo pa še vedno v rimah pripoveduje oz. deklamira, ampak še ta deklamacija je res na visokem nivoju. Tematika, kot že sam naslov pove, je seks aka spolnost in vse kar je blizu tej temi. N’Toko okrca in pove marsikakšno ostro na družbo, na izkoriščanje spolnosti, na stereotipe o seksu in pove kakšno je REALNO stanje spolnosti v družbi. Ne morem niti povedat vsega o čemer govori, ker je kot neustavljiv vulkan! Še beat je en boljših na plati in totalno primeren N’Tokovemu stilu. Tak, bolj latin-rap instrumental, s kitarami in citrami, bobni ravno tako polni ritma in… ah, kar poslušajte, ker se splača!!! Par odličnih verzov:

Sm na dan boja proti aidsu so vsi strašno ozaveščeni/
z rdečimi pentljami/ ‘Ne zatiskajte si oči!’
Isti ljudje ki so zaupal spolno vzgojo televizorju
se zdej zgražajo nad prizori, ki jih vidjo v Jerryju Springerju/
Dodaten pouk je potekal nekje po polnoči/
vse kar vemo o spolnosti smo se naučil v porničih/
Tam nastopajo junaki z nadnaravnimi sposobnostmi/
ki nas spravljajo v zadrego ker jim tako dolgo pokonc štrli/

Sedaj pa na, za mnoge najboljši, zame drugi najboljši komad na CDju – Dvojna Morala. Tukaj pa N’Toko malo razmišlja o sistemu in družbi in v bistvu ti skozi komad pove, kako dvolična je dandanes družba, kako so ljudje v krizi identitete in da imajo skratka dvojno moralo. Besedilo je res odlično, globoko ampak še vedno zelo razumljivo. Jaz priznam, da sem zaužil komad v popolnosti šele po večkratnem poslušanju, ker ob prvem sem ostal šokiran, ob drugem sem komaj zaznaval vsak tretji verz,.in šele kasneje sem mu uspel sledit od prvega do zadnjega verza in hkrati spoznavat, da v bistvu govori resnico. Morem povedat, da je ta komad v meni pustil zelo globok vtis in ravno zaradi tega postavljam N’Toka na sam vrh Underground MC rihterjeve lestvice! Flow je odličen, da ne omenjam kakšnih multijev, ki spomnejo prav na Big Punov Little Italy iz komada Twinz ’98 (feat. Fat Joe),… pravi reperji že vejo o čem govorim! Kar pa se tiče beata,.kot večina doslej odličen. Da ne pozabim kasneje,… ta album ima po mojem eno najboljših produkcij od vseh SLO izdelkov doslej! Tu pa boste prebrali le delček refrena,…ker tako vas bo sigurno prijela želja da slišite še preostanek:

[REFREN]
Dvojna morala: ljudje mislijo eno, govorijo drugo, delajo tretje/
svet je sred krize identitete/
Dvojna morala: ljudje hočejo mir in zahtevajo vojno/
vsi veliki okupatorji so v bitki za svobodo/
Dvojna morala: ljudje hočejo keš in nočejo delat/
kritizirajo sistem in pol živijo od sistema/

No, po tej dozi realizma in bistroumja, se plata nadaljuje z dvema ravnotako odličnima komadoma – Srednja Pot in Več Afrike, ki pa jima ne bom posvečal več kot toliko pozornosti izključno zato, ker vam nočem pokvarit presenečenj. Prvega je N’Toko posnel v sodelovanju z Samo Borisom, ki naredi veliko presenečenje, saj se enakomerno kosa z N’Tokom v vsem, tako v flowu in rimah, kot sami vsebini, ki je res več kot zadovoljiva. Zelo dober komad, ki je vreden poslušanja. Potem pa pride komad Več Afrike, v katerem ima za moje pojme N’Toko res hiter in odličen flow,… besedilo je spet družbeno kritično, ampak kar vleče k poslušanju, verjemite mi!
Privilegirane Glave je pa edini komad na plati, z zajebantsko (beri: humorno in zabavljaško) vsebino. Tukaj dela družbo Slovenskemu, še en Hrvaški MC, Tremens, ki v bistvu pridoda tisti ščepec humorizma in temu primernih bistrih zabavnih verzov, ki N’Toku manjkajo. Sama vsebina ni ne vem kako globoka in zahtevna za razumet, ampak to niti ni za pričakovati pri takih komadih in ta odmik prav sede, saj nas prav lepo sprosti in nasmeje. Po tistem hudem tempu, ki ga je N’Toko narekoval doslej, je to pravi chill-out za naše možgane! Beat je kot vsi preostali primeren tematiki in seveda nadpovprečen, čeprav ima tisti izrazit underground ritem in melos.

Komad Prilika O Izgubljenem MCju, ki pa pride naslednji na vrsto, pa je nedvomno najboljši komad na CDju (po mojem mnenju)! Tukaj (in na komadu Dvojna Morala) postavi N’Toko mejnike slovenskega repa na doooooosti višjo raven in mislim, da lahko brez skrbi in sramu trdim, da deklasira vse Balkanske MCje na polni črti. Flow, ki ga prikaže v tem komadu je fantastičen in že ob prvem poslušanju sem ostal praktično brez besed. Vsebina ni ravno dih jemajoča, ampak kot jo N’Toko predstavi, bi se nam itak repanje o barvi las zdelo zelo zanimivo! Tukaj se N’Toko spet spusti v en storytelling komad preko katerega opozori na težave na naši sceni in jih na nek način kritizira, toda kot ponavadi, brez, da bi se opredelil za ene ali druge… presenetljivo dobro! Beat je odličen, malce old school in zato toliko boljši, kajti to pogrešam pri Slovencih,… pogrešam te pristne Old School ali ’91-’96 East Coast beate (ker vemo da v teh letih na drugi obali vlada G-Funk,…) pri Slovencih in sem kratko malo sit teh elektronskih/DnB beatov,… upam da bo poleg N’Toka tukaj še kdo naredu kaj podobnega,… ker sem s tem komadom dobil tako dozo adrenalina kot že doooolgo dooooolgo ne!
Po tem vrhuncu, pa se ohladimo z poezijo Katje Plut – Memo For Today. Dekle zdrdra svoje lahko delo zelo dobro (nisem nek velik poznavalec poezije), ampak ta 3-minutni odmor popolnoma pokvari perfektnost, ki jo je do sedaj N’Toko ustvaril. Mislim, da je ta komad prisiljen in sploh neprimeren za na TA CD. Zadnja pesem, IQ Test je spet pokazatelj N’Tokove bistroumnosti in odličnih punchev – čeprav usmerjenih na družbo. Ponovno s ščepcem ironije in žličko sarkazma in metaforike N’Toko pove nekaj zanimivih zadev, na spet, elektronsko opremljenim beatu.
Za zaključek še outro Izhod, ki je itak bolj zanimiv kot povprečen ZDA/SLO skit. Plata je odlična, ima samo manjši padec proti koncu, ampak N’Toko skozi celo plati narekuje zelo zelo hud tempo. Mislim, da je postavil nove mejnike na naši sceni in da jih še dolgo časa ne bo noben prekosil ali se jim približal. Ta plata bo všeč pravim reperjem, ki dajo poudarek na vsebino in na izrečeno, lahko da tudi kakšnemu fanu bolj komercialnega repa, vendar v to močno dvomim. Ampak, če si bralec željan pametnih vsebin, bistroumnih in inteligentnih verzov, norega flowa in pristnega SLO undergrounda – je ta plata NUJA,… MORATE JO IMETI!!! Cena je po N’Tokovi želji manj kot 3000Sit (stane namreč 2999sit; pred kratkim pa so jo celo pocenili še za tisočaka tako, da hop-hop v trgovino!!!), ampak je vredna vsakega tolarja – pa še je cenejša od povprečja, tako da, bodite prizanesljivi do sebe in si kupite to umetnijo. Ne bo vam žal!
(avtor recenzije: lazyman@rapscena.com, 2003)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply