NEMIR ZVANI TADIJA / Boj za obstoj (2012)

Slovenija, STAND UP! Fukn roke gor, veš da tole sranje banga!

Nemir zvani Tadija je izdal svoj solo prvenec Boj za obstoj. Gre za enega od veteranov velenjske scene, ki je sodeloval pri legendarnih rap skupinah Last One, Corpus Delicti in Thug Connect, kjer je s Principom aktiven še danes.

Boj za obstoj je Nemirjev prvi večji solo projekt, na katerem srečamo sama (slorapfanom) domača imena kot so njegov reperski kolega in prijatelj Princip, Ghet, Mrigo in Mulac ter zanimivo ekipo producentov. Albuma namreč ni produciral, kot bi bilo za pričakovati, Mentaly Ill (ki je sicer poskrbel za produkcijo že znanega bonus komada Velenje), pač pa se pojavijo znana imena kot so Mistik, BMD, Ghet in Cazzafura ter za vinili Dj Supastar.

Na albumu bomo vključno z introm in tremi skiti našli kar 19 (tako lirikalno kot instrumentalno) zelo raznolikih skladb. Kar je skupnega vsem komadom je tipični 90’s sound in Nemirjeva jeza ter energija, ki pa v živo na koncertih prideta še bolj do izraza kot na plošči.

Za razliko od njegovih prejšnjih izdelkov, je Boj za obstoj, kot sem že omenil, tudi lirikalno precej drugačen. Če so na Nemirjevih prejšnjih ploščah bile glavne teme dilanje, žuranje, ženske, hejterji, policija in podobno, ima na tej plošči precej drugačen pristop. Zdi se, da so njegovi teksti postali nekoliko bolj zreli in resnejši.

Tokrat so glavne teme albuma zahteva po pravičnosti in enakosti ter kritika (slovenske in evropske) politike (Replika), stremenje k uspehu in želja po ustaljenem življenju (Boj za obstoj). Z Mulacom razlagata kako je odraščati v Sloveniji, če si prišlek iz juga (Ić je zanič). V komadu Dobri momci nam z Mrigotom sporočata, da kljub temu da so fantje počeli marsikaj umazanega za preživetje, to ne pomeni, da so slabi ljudje. Ali kot pravi Mrigo v začetku komada: “Kar misli si, da sem gamad, sam mam večje srce ko pa tvoja mama!” Seveda pa Nemir ne bi bil Nemir, če ne bi bilo na plati nekaj komadov o žurkah in ženskah, zato so se na plošči znašli komadi Ulita gamad, Žurka je pri nam (ft. Princip) in Pornorap. V ta okrvir bi lahko umestili tudi sodelovanje z Ghetom, s katerim v komadu Old skul MC opisujeta svoje reperske začetke. Prav tako pa še zmeraj, kot nekoč, “flirta” s kriminalom. To se kaže v komadih Kriminalne misli in Balkanski bojevnik.

Skratka album Boj za obstoj razkriva zgodbo otroka, ki je odraščal sredi devetdesetih v velenjski delavski družini in zrasel v borca za dobro in pravično življenje. Nemir se v svojih besedilih dotika zelo različnih problematik, še zmeraj pa ostaja zvest sebi in svojim načelom.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply