MITO / Egon (2011)

Po dolgem času smo končno dočakali prvenec člana Tekochee Kru-ja, Mitota. Vsekakor je to izdelek, od katerega je marsikdo pričakoval ogromno in lahko rečem, da je Mito to upravičil, saj je album vsekakor med najboljšimi slorap platami leta 2011, če ne kar na prvem mestu.

Velik plus izdelka so vsekakor tudi Šuljotove podlage, na katerih Mito pokaže velik napredek v razmerju z njegovimi parti na “Adijo stari, kaki scenarij“. Komadi so polni tehničnega eksperimentiranja in besednih iger, v primerjavi z Emkejevim Šmornom pa je Egon bolj plata za “rap headse”, saj nima tistega klasičnega pristopa na vsako tematiko, ampak Mighty poskuša bolj inovativno in zakomplicirano razložiti stvari, kar mu po večini uspe. Vse skupaj velikokrat začini s humornimi vložki in ravno zaradi naštetih elementov plata ne postane monotona po večkratnem poslušanju. Mogoče edini minus je, da gre nekajkrat iz teme, kar je posledica mogoče včasih prevelikega eksperimentiranja in igranja z besedami. Ogromen plus je tudi Majtijevo poigravanje z vokalom, katerega odlično nadzira čez vse komade, kar je danes med novejšimi izdelki na slovenski sceni prava redkost.

V vseh komadih se najdejo zanimive najave (glej spodaj), se pa je včasih treba konkretno poglobit v komad, da razumeš bistvo. Čeprav mogoče ob prvem poslušanju to ni razvidno, zna Mito bit tudi zelo kompleksen, tako da marsikatera najava, ki ob prvem poslušanju nima smisla, dobi svoj smisel v konceptu celotnega komada, ko ga večkrat poslušaš. Zanimivo je tudi igranje z Egonom, ki naj bi bil Mitov alter ego, katerega Majti čez celo plato “dribla” in ga na koncu tudi ubije. Med izstopajočimi komadi se znajdejo singl Pobral sn vse rime na ito, predvsem zaradi dubstep beata, Mam problem (niam problema), Prešern, M.S.T.S.Y., Sebičnež, Clamedia, Obsceno, Hejaj, Egon in Mito prie v klub, za katerega je posnet tudi spot. Izpostavit je potrebno tudi bonus komad Reper Ata Rata Reper, v katerem se vsaka vrstica prebere v obratni smeri enako.

Na albumu ni nobenega klasičnega feata, se pa kot gost pojavi Emkej na refrenu pri komadu Hejaj, Sniki poskrbi za intro na komadu Sebičnež, pa tudi Šuljota lahko slišimo na Utakmici. Da zaključim, plata je vsekakor vredna nakupa, že zaradi posebnega ovitka, za katerega je odgovoren Nenad Cizl, ki je poskrbel tudi za Šmorn. Treba je omenit še tudi ostale bitmejkerje, in sicer Gheta, ki je naredil podlago za Obsceno, Tamall je poskrbel za Hejaj, na M.S.T.S.Y. pa so moči združili Šuljo, Stash in Gersh, oba člana Tekochee Kru-ja.

Cena izdelka ni določena, sprejemajo se donacije – kontaktirajte Mitota na FB in se zmenite 🙂

Nekaj zanimivih najav iz plate:

Kaj se om te hvalo, če ti stisnem uhe pri ročnem fuzbalu. (Obsceno)

v mraku se piratu babe vesijo po vratu,
tu pa tam poskuša to tud kaki pederakul
(Mito prie v klub)

sej bo prišo še en dan ja ko bo konec tega sranja,

namesto dovidženja bote mi rekli dovadžajna,

pičke na kolone pa bulijo v mene na pune one,

ker mam večji biceps od Madonne (Mito prie v klub)

Boom bap šus da, kot da čez nos ti gre meduza,
cmarim ti brbončice, ker nočem bit stvar okusa (Hejaj)

Majti repa Krst kr iz tekočih vrst
,
Dj Humus pa skreča na rodovitni prst (Prešern)

ker bilokaj dere se v mikrofon čuje se vedno pune doro,

kao stereo al mono steremo te homo (Prešern)

Oblečen v vijolčno se Majti vozi po Ljubljani
,
z vijolčnim Avtomatikom šibnem ove na Yamahi,

pri semaforu nareim salto ko v X-games reklami
,
drznooo, da me še Travis gleda postrani (Mam problem (niam problema))

ko Willis Bruce pras na jahti severino od nas,

čas da odprem pas čas čas da ona reče gas gas (Egon)

Seznam komadov:

1. No hay banda
2. Andro sound
3. Obsceno
4. Mito prie v klub (in jaz sn zravn)
5. Hejaj
6. Prešern
7. Tablete (skit od skita)
8. Pobral sn vse rime na ito
9. Delfin
10. Mam problem (niam problema)
11. M.S.T.S.Y.
12. Neki posebnež
13. Clamedia
14. Utakmica
15. Mito Bekrijo
16. Sebičnež
17. Egon
18. Bonus – Reper ata rata reper

mito-egon

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply