MIRKO / BOREC V MENI (2011)

Že leta 2008, pred izidom prvenca Teorija Đordje Kesić, je Novomeščan Mirko (takrat Atila) napovedal svoj drugi projekt. Držal je obljubo in po treh letih zorenja, leta 2011, je luč sveta ugledal njegov drugi album z naslovom Borec v meni. Gre za konceptualno ploščo, ki kritizira trenutno stanje v Sloveniji in Evropi, kapitalizem, cerkev, medije ter pokvarjene politike, ki v imenu demokracije polnijo lastne žepe.

Že sam ovitek plošče kliče revolucijo z uporniško rdečo barvo in ognjem ter geslom na hrbtni strani zgoščenke »Ne slavimo Evrope, ker smo sami narod slave«, ki je hkrati citat iz drugega singla z naslovom Rdeči trak. Nekoliko manj uporniški je sam uvod v album. Prvi komad na plošči, Mogu sm pridt (prod. Šinks), je neke vrste poklon slovenski hiphop kulturi. S tem komadom Mirko, ki sam sebe imenuje Gverila betona, pove kdo je, od kod je, kaj predstavlja in kaj zavrača. Nasledi ga bogoskrunski komad Dejte dnar (prod. BMD), ki ga popestrita ljubljanski legendi Klemen Klemen in Ballau. Fantje se predstavijo kot kaplani vaše domače fare, ki ostro kritizirajo katoliško Cerkev. »Cerkev je neobdavčen biznis, mamo merđote, gradove/ prej prodajal smo odpustke, zdej gozdove/« in »prsežem pri Bogu, v Cerkvi naute priče mojga krsta!/« ter zbijajo šale na račun cerkvenega pohlepa »Za jest itak majo, k pridelajo si sami/ dnara pa ne rabjo, k pol so skoz nažgani!«. Ni potrebno pomisliti dvakrat, da umestimo ta komad med najboljše na CD-ju.

Ob Kroniki betona, ki je tretji single albuma, nas Timo Radović s svojo produkcijo vrne v zlato dobo devetdesetih let, medtem ko nas Mirko popelje skozi svoje življenje in razlaga o mladostniških letih v rodnem kraju. »Včas pomislm, da usoda je tako hotela/ enih že tuk cajta ni, da sem pozabu jih pogrešat/ spomini me nardijo žalostno-veselga/ žal mi je tazga življenja, sam ni mi žal da sem živel ga/«. Kronika betona je tako vsebinsko kot zvočno bogat komad, čeprav se izmika rdeči niti (traku) plošče. Prav tako naslednji komad, Mikrofon tehnik, pri katerem se oglasi na mikrofonu tudi izvršni producent BMD, za hip pozabi na koncept plošče in govori o rap-u, tehnikah rimanja, flowu itd. Morda ga najbolje opiše kar avtor sam, z verzom: »nima rdeče niti, ma pa rdeč trak!«.

Sledi glasbena stvaritev Thec-a – Učeri, dans, jutr. Tematsko je to najbrž Mirkotov najbolj oseben komad na plošči, saj razlaga o svojem življenju od rojstva leta 1986, do danes in o spremembah v svojem okolju ter družbi, ki so se zgodile skozi leta. Prav tako pa že razmišlja o prihodnosti in obljublja sam sebi, da bo ostal zvest svojim načelom. Ohranja optimizem in verjame, da prihajajo boljši časi, če bodo ljudje ostali zvesti sebi: »zdaj me vidiš s tistim pasom v vitrini, knock out, prva runda, vse lahku, če želiš si!«

Na albumu je vsega skupaj petnajst komadov in bonus komad Bojkot. Lahko se pohvali (v primerjavi s prvo ploščo) z odličnim soundom in dobrimi podlagami za katere so skrbeli izvršni producent albuma BMD, producent Mirkotove prve plate, Timo Radović, belokranjčan Thec in Izolana Dpek ter Drill. Tudi vokalni gostje, ki se pojavijo na albumu (Klemen Klemen, Ballau in Anja Hrastovšek) dobro opravijo svoje delo. Mirko pa z dobrim flowom dokaže, da čuti podlage, ko jih nadgradi s svojimi teksti. Kar se tiče samih besedil, lahko najdemo ogromno besednih iger, reprskih “pančev”, zanimivih rim in kritike. Mirko ni tipičen reper v tem smislu, da bi samo kritiziral in postavljal vprašanja, pač pa nagovarja poslušalca, naj dvigne pest in se upre izkoriščevalcem. Kar nas na zgoščenki nekoliko zmoti, so komadi, ki ne sodijo v koncept borca, kar je največji minus albuma. Imamo celo vrsto družbeno kritičnih komadov s konceptom “Borca v meni” (“Dejte dnar”, “Kronika betona”, “Učeri, dans, jutr”, “Borec v meni”, “Rdeči trak”, “Druže stari”, “Milica”, “Igre”, “Bojkot“), hkrati pa komade, ki sploh ne sodijo v ta koncept (“Mogu sm pridt”, “Kje ste?”, “Rap dirigent”, “Od glave do pet”, “Ljubezen za rap”, “Vidu sm”). To še zdaleč ne pomeni, da album zaradi tega ni dober, vsekakor pa si s tem zbije oceno.


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply