KRANJSKI MIXTAPE (2009)

KRANJSKI MIXTAPE
Priznam, da so bili občutki ob prvem poslušanju Kranjskega mixtapea veliko boljši od pričakovanj iz časa, ko sem prvič slišal, da pride ven. Roko na srce – kdo pa je prej poznal te artiste?
Razen lokalcev in resničnih navdušencev verjetno bolj malo ljudi. Emka je sicer pred leti izdal ep En povedat mora, bil s SpetNC-jem v skupini TLMP, ki je obetala, slišali smo ga tudi na enem komadu z dvojcem Bratski udar (Roga & Mikz). Kaj pa ostali? Jah, očitno so tudi oni dalj časa delali, trenirali, čakali pravi trenutek, potem pa se združili z namenom dokazati, da je v Kranju možna sloga, in dali ven mixtape, kar je v bistvu kar malo slabšalen naziv, saj gre za skrbno dodelan izdelek, ki pa ima res predstavitveno vlogo. Baje »mixtape« tudi zato, ker je na njem vse skupaj zelo (z)mešano – kot zmixan sataraš (Soco).

Super se mi zdi, da so čakali in dali to kompilacijo ven šele sedaj, saj so naredili kvaliteten izdelek in z njim lepo presenetili. Zato bo lažje tudi vnaprej. Ta projekt je namreč odlična odskočna deska za solo projekte vseh sodelujočih – tako MC-jev kot bitmejkerjev, saj so vsi svoje delo dobro opravili. Enim se sicer pozna, da so dalj časa aktivni, čeprav bi za koga tudi rekel, da je že dalj časa, pa v bistvu niti ni. Prvi bo najverjetneje solo album izdal Soco, ki ima Slike prošlosti praktično pripravljenega. Potem pa bodo sledili tudi ostali. Baje so že sprožili plaz in se že veliko drugih artistov iz Kranja resneje pripravlja na izdajo svojih projektov. Sam vem vsaj za H.O.B.S. ter Žano in Klemzy-ja.

Da so se fantje s Kranjskim mixtapeom res potrudili, priča tudi to, da čeprav so izdelek ponudili brezplačno na internetu, vseeno lahko dobite hard copy CD, z debelo knjižico, biografijami sodelujočih itn. Po eni strani gre za prijazno plato, v smislu primernosti za širšo publiko, po drugi pa ravno prav zateženo, da ni mainstreamovsko ali popiš.

Problem zna biti, da je na mixtapeu veliko rapa v jezikih držav bivše Jugoslavije (ljubkovalno »bosanščine«). Tu se marsikomu zastavi vprašanje: »A je to to sploh slo rap?« To vprašanje se je meni prvič utrnilo ob Slovencu, a ker je on plato itak izdal v tujini, se nisem preveč obremenjeval, tokrat pa sem malce bolj pomislil. Moj sklep je nekako tak, da če nekdo rapa v tujem jeziku, je pač slo rap artist, ni pa njegov rap slo rap. Oziroma teritorialno to je, jezikovno pa pač ni. Ampak, ker gre itak za glasbo, nima smisla komplicirati o tem – naše je. Sploh če je dobro, ni problema. Sam bi raje slišal vse njih rapati v slovenščini, pa ne da imam kaj proti bosanščini, srbščini, angleščini … gre za čisto fanovsko stališče. No, pa saj skoraj vsi zarapajo po slovensko, razen Socota. Od gostov pa tega itak ne pričakujemo, glede na to, da so dejansko tujci –  obstaja namreč močna naveza z Bosno, Bihačem.

Vsekakor bolje, da v tujem jeziku rapajo tisti, ki ga obvladajo, kar je mnogo bolje kot »mulci«, ki se trudijo biti »čefurji«, a ne znajo jezika, kar izpade kislo. Pri Kranjčanih deluje vse skupaj suvereno. Kar se tiče rapa v tujem jeziku pa še tole: če nekdo odrašča in preživlja težke trenutke v »bosanščini«, je verjetno bolj naravno, da v tem jeziku tudi o tem govori.

In tako smo že pri vsebini. Sam Kranjski mixtape je prvotno namenjen promociji artistov, njihovih stilov, flowov, … Ne bi pa bilo pravično reči, da nič ne povejo. V bistvu ima vsak komad sporočilo, nekaj jih je pač bolj predstavitvene narave v slogu celotnega projekta, nekaj pa tudi globjih. Spremljajo jih različne podlage, ki jih je ustvarilo več bitmejkerjev; tako da so raznolike in razgibane, album pa brez težav poslušaš od začetka do konca. Biti so različni – hitri, počasni, bangin, street, … Res so nekateri bolj plastično generični, rešuje pa jih nekaj drugačnih, izstopajočih. So pa vsi lepo polni zvokov in lepo peljejo.

Različni so tudi stili MC-jev, a se lepo dopolnjujejo. Na primer Alijevo mešanje treh jezikov naenkrat, Emka s svojim stilom, potem pa se oglasi prepoznaven vokal Gloka ali pa hripavi SpetNC, tu je Soco, ki vedno uletava z največ powerja, Bratski Udar imata svoje fore, pa še Amon, tu so še gosti … Vsak zase je nekaj posebnega, imajo kaj povedati, se trudijo biti zanimivi in lepo sodelujejo. Čuti se, da želijo biti drugačni, samosvoji, vseeno pa ne odstopati o klasičnega rapa. In čeprav ne gre za skupino, ampak v bistvu bolj za skupek sodelovanj, delujejo kot ekipa. Noben ne sili preveč naprej, noben pa tudi ni močneje zapostavljen. Tudi komadi so vsi na približno enakem nivoju, ni nekih filerjev; vseeno pa je seveda nekaj boljših, ki so nad drugimi – bodisi zaradi bita ali pa zaradi vsebine lirik.

Kljub temu, da vse skupaj vseeno ni ravno nek hud presežek – pa to pravim predvsem zato, ker ni slišati nič pretresljivo novega – ne v bitih ne v tekstih – je Kranjski mixtape zagotovo kvaliteten in zanimiv izdelek, ki je poslušljiv in si zasluži pohvalo. Predvsem pa ima zelo dober namen in samo čakamo lahko, da bojo ostali sledili lepemu zgledu in da bomo dobili še veliko dobrih izdelkov iz ulic Kranja. Talent, vztrajnosti in znanje tam očitno so.

Seznam komadov:

01. Roga (BU), Emka, Mikz (BU), Ali DeLuks, Soco, Amon, SpetNC – Reprezenting Kranj (remix)
02. Soco, Emka, SpetNC, Glok, Ali DeLuks – G.S.R.
03. Bratski udar, Kelly – Za sve
04. Plot, Emka, SpetNC, Glok – Pot žiulena
05. Ali DeLuks, Soco – Pjesma je ljek za dušu
06. Bratski udar, Emka, Soco, Ali DeLuks – Kad zaduva vetar
07. Emka, SpetNC, Ali DeLuks – Kranska scena
08. Mikz, Soco, SpetNC – Ljubomorni papci
09. Emka, Roga (BU), Ali DeLuks, Tajda Jovanovič – Kok svoboda stane
10. Bratski udar, Amon, Emka – Položaj
11. SpetNC, Ali DeLuks, Kelly, Glok – Predstavi svoje ime
12. Soco, Emka, Miss Dee – Šta god bilo bilo je
13. SpetNC, Kibo, Emka, Kelly, Soco, Sjena, Ali DeLuks, Pachi, Mikz (BU), Chronic, Roga (BU), Akaweli – Kranj-Bihać

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply