KLEMEN KLEMEN / Hipnoza (2004)

hipnoza

Pred leti je Klemen Klemen na slovenski urbani zemljevid postavil svojo sosesko, z ankdotami nabasano Trnovo in naredil precej moralne škode sponzorušam, po slovenko keš pičkam.

 

Album Trnow stajl se je prodal v zavidljivih številkah in čas je že bil, da si Klemen zagotovi vsaj položaj prvega grla pri na novo ustvarjeni v rap orientirani Nikini podzaložbi, če že ne prvega urbanega klepetača nasploh. In za dosego tega ciljev se je pripravljen poslužiti vseh razpoložljivih sredstev, tudi Hipnoze.

Že po prvem posluhu je jasno, da Klemen s svojim produkcijskim moštvom zvočno ni odšel kam daleč: plošča je, podobno kot Trnow stajl, nabita z obskurni casio music ritmi, ki le tu in tam zadišijo po resni produkciji (Jst delam rap, Šnops 2), kredibilnost pa črpajo skoraj izključno iz briljantnih skrečarij DJ-ja SSF-a. O vztrajanju pri banalnosti casio zvočenja lahko bajamo v nedogled, kljub temu pa menim, da bi bilo Klemna lepše slišati na hudih beatih, ki bi jim cenen casio zvok dodajal po majhnih, začimbnih, a zato bolj učinkovitih odmerkih.

Tako pa je jasno, da se bo tudi ta plošča vrtela in kupovala predvsem zaradi besedil in Klemnove interpretacije, ki je precej boljša kot na prvencu in doseže vrhunec v z dvema glasovoma odrapanem komadu Terapija. Tematsko je Hipnoza zastavljena širše kot Trnow stajl, klasičnega pripovedovalstva mladostniških anekdotic je precej manj, zato pa nam Klemen na široko odpira vrata v svet duhov in vampirjev, ter razkriva svojo notranjost, presenetljiva so predvsem njegova premišljevanja o osebnih spremembah, ki so sledila slavi in razvpitosti po prvencu. Drugo presenečenje predstavlja narodobudno-združevalski blok komadov, spravaška Slovenija, ter predelavi Zdravljice in Gradnikovega Mejnika, ki se ju je lotil s kar preveliko mero rešpekta. Ne vem zakaj sploh zatekanje k priredbam, ko pa je jasno, da trenutno stanje duha v podalpju še najbolje povzame kar Klemen sam in sicer v nespornem dvojnem biseru te plošče, komadih Šnopc 1 & 2: ne ga fukat, stari, še ga bomo pil / zato, da bomo v seb vse bakterije pobil! Hipnoza je plošča, ki je precej bolj resna in kompleksna, kot se zdi na prvi posluh in si prav zaradi tega zasluži večkratno poslušanje.

* * * *

(avtor recenzije: napo.lee.tano v Mladini 2004/02)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply