KIZO / Čas za revolucijo (2010)

KIZO
5. Element je nazaj, bi se lahko reklo. Po nekaj letih je tu namreč izdelek, ki se zelo približa plati Problem je u meni. “Ey yo, prihajamo zdaj na sceno, madafaka naj se čuje, 5. Element na mikrofonu, ponovno na tem betonu, obala spet v polni postavi, s krono na glavi, furamo skozi ulice, veš da noben nas ne ustavi.”
S tem pri meni zbuja sentimentalne spomine, ker se je z njimi vse začelo, to je bila prva recenzija na slorapfan.info (takrat še slorapfan.naspletu.si). 5. Element so kot neka prva ekipa z Obale takrat prileteli na sceno, naredili kar hud bum, potem pa povsem potihnili za nekaj časa. Sedaj pa so nazaj. Najprej seveda lani Hugo s Plavo mapo, zdaj pa še Kizo s Časom za revolucijo.V primerjavi s Plavo mapo, je Čas za revolucijo meni, zavoljo bolj konkretnih bitov, všečnejši. Besedila pa so v osnovi dokaj podobna, saj imata iste zgodbe, ki jih producira isto okolje, ista družba, isti način življenja, izkušnje, pogled na svet. Tudi tematike so zato podobne: socialne, žurerske, malo romantike, ulice, … Medtem, ko je Hugo vseeno ubral malce drugačno pot, pa je Kizotov solo prvenec dejansko zelo podoben Problem je u meni in spet pokaže, kaj je obalna kvaliteta in postavi lestvico visoko.

Med obema izdelkoma je moč vleči res veliko vzporednic. Glasbene podlage na obeh so spolirane, s poudarjenimi udarci bobnov in temeljijo na samplih, zvok pa je izjemno čist in močan. Tudi ljudje so isti; seveda je na revoluciji veliko več Kizota in tudi precej več Shocka, ki je od Grama prevzel producentske vajeti. Tu je tudi Slawc, edino Pablo je nov. Tudi vsebina komadov je razmeroma podobna, saj, čeprav se je življenje v tem času nekoliko spremenilo, je tu še vedno več kot dovolj problemov, o katerih se splača govoriti: “Tolko tega se je spremenilo, malo prehitro, a stojimo tu, kjer smo, se jezimo, vse je isto, skozi krizo se borimo, tu garamo, vse bo isto, kar včeraj, to bo jutri, pa vse pošljem u pizdo.”

Lestvico pa Kizo in ekipa niso na novo visoko pridržali le Obali, ampak kar celi Sloveniji. Čas za revolucijo ima namreč vse, kar mora imeti dober rap album: dobre podlage, zanimiv flow, dobra besedila in razgibanost. Za še dodatno popestritev skrbijo številni skreči. Kaj več ni fer pričakovati, res pa je tudi, da ni na tem albumu ničesar novega, v bistvu nič ne preseneti, torej ne gre za nikakršno revolucijo, kot bi lahko nakazoval naslov albuma (čeprav niti ni ta naslov mišljen v tej smeri). To dejstvo sicer ne zmanjša njegove objektivne kvalitete, subjektivno pa …

… ne zažge toliko, kot je Problem je u meni. Tisto je bila takrat res posrečena mešanica hudih bitov in novih stilov. Vse skupaj pa zelo dodelano in predvsem sveže. Čas za revolucijo posledično zato deluje že slišano, obenem pa tudi bolj zrelo: “Opazujem sosede, bedo in srečo, vsak se skriva z nasmeškom, da skrijejo se težko, gledam te klince, postajajo kot mi, pivo v roki, prosim, dej mi en g,  a kaj lahko nardiš, če mi smo jim vzor, kdo jim bo pokazal pot, da dvignejo se gor in starši utrujeni se derejo na klince, kriza, slabe službe, pa so pukli na živce, stari se napijajo, žene zraven jočejo, najtežje je, ko veš, da tukaj nič ne moremo, …”

Še ena stvar, v kateri se plati lahko primerjata, je, da ni nobene potrebe po skipanju – z lahkoto poslušaš od začetka do konca, komadi so lepo razporejeni, tempo se menja brez presekov, z občutkom. Mogoče manjka en očiten superhit, je pa več kandidatov. Enim bo to verjetno himna Šutni to sranje, drugim romantična ljubezenska Več al manj težave, spet drugim žurerski Pijanica, žurka do kraja, eni bodo na repeat vrteli Leti nad oblake, … v glavnem izbire je dovolj; ni pa takega kot je bil 3je mali klinci.

Kizo med pripovedovanjem svojih zgodb, opisovanjem situacij in misli deluje zelo iskreno, ne pretirava, vse solidno razloži, lahko mu slediš, te drži: “Folk je čuden, vsi so preveč živčni, vsi se sovražijo, vsi bi me po pički in vidim neke klince, ki hodijo po cesti in kaj je tko narobe, da videti so jezni, v odraslem svetu izgubljeni tonejo, usodo mi jim pišemo in oni nič ne morejo, …”

Njegova posebnost je tudi ta njegov nedolžen glas, ki pa ga zna dobro izkoristiti. Ker deluje zelo neprisiljeno, te pomiri in s tem privabi, da mu prisluhneš. Ko je potrebno, pa ga spremeni, zna prilagajati besedilu in energiji. Komadi so po plati lepo razporejeni tako, da se usklajeno mešajo različni koncepti in stili: ulični, glasbeni, socialni pa tudi romantični in ljubezenski, … : “Pravijo mi, da nasprotja se privlačijo, preveč sva trpela, nasprotja se zakačijo, ne morem brez tebe in ne morem s tabo in kaj tu narditi, to mi puni glavo, tolko časa smo skupaj, a se sploh ne  poznamo, rad te imam, a čas je da končamo.”

Kar škoda je, da je album na voljo le v mp3 obliki, saj bi si vsekakor zaslužil hard copy verzijo, ker gre za zelo poslušljivo zadevo, ki je v skladu z vsemi pričakovanji in brez hujših očitnih minusov, razen tega, da dejansko ne ponudi nič novega novega. Kar pa je itak problem velikega dela cele scene. Ali pa je to le moj občutek, ki pride zaradi pretiranega poslušanja.

Fantje pa so spet dokazali, da je na obali nahajališče nekega elementa, ki vsakič znova uspe zaharati na sceni, obremeniti številne membrane zvočnikov, zamigati marsikatero glavo in navdušiti poslušalstvo. Če bi še Gramatik izdal solo CD, bi to sploh ne bila slaba poteza, saj je spet dokazal, da ni le izvrsten bitmejker, ampak tudi strupen MC: “In zdej sm pršu po vse to, kar mi pripada, pobiram kurčeve davke ko naša sposobna vlada, v državi, kjer veljam za delikventa in čefurja tle, medtem ko naša elita fuka kurčeve pse in poserem se na vaše diplome, vse vaše šole, nism rabu nek papir, da mi pove, da sem sposoben…”Še bolje pa bi bilo seveda, če bi dali kaj ven spet kot skupina, saj je napredek očiten pa čeprav so že prvič nastopili na visokem nivoju. Če pa bodo uletavali s takimi solo albumi, bo tudi vse super v redu. Obala je torej kar močno podprla sceno, ki je res lepo startala v leto 2010.
Seznam komdov:
01. Kizo – Intro
02. Kizo – Jebes Hip-Hop ft. Hugo
03. Kizo – Naj Asfalt Zapoje ft. Gramatik
04. Kizo – Leti Nad Oblake
05. Kizo – Sencna Pot ft. Slawc
06. Kizo – Ko Med
07. Kizo – Tu Sm
08. Kizo – Pijanica, Zurka Do Jaja ft. Pablo
09. Kizo – Sutni To Sranje ft. Drill, Hugo, Gramatik, Scuba
10. Kizo – Tvoj Pogled
11. Kizo – Vec Al Manj Tezave ft. Aleksandra Cermelj
12. Kizo – Ne Bom Se Mesaw
13. Kizo – In Ko Sanjam ft. Pablo
14. Kizo – Prestar Sm Za To

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply