IZBRANI / III (2012)

Pomlad 2012 nam je prinesla nekaj svežega tudi iz Bele Krajine.  Izbrani, skupina treh emceejev; Echobe, Kalskee in Thec, so sceno presenetili z albumom, (ne)imenovanim “III”. Gre za 16 zelo raznolikih in svežih komadov. Za vse glasbene podlage in besedila so poskrbeli sami. Nekaj instrumentalov je tako nastalo pod prsti Echoba (Erik Lamut), nekaj podlag je prispeval Thec (Črt Ogrinc) in nekaj Kalskee (Bojan Pašič).
Gostov na albumu je malo. Med njimi se pojavijo pevka Nika Strgar (3. Palamudžija, 14. Se še spomneš), recitatorja Jaka Kure in Vanja Fabjan (slednja tudi na kontrabasu v komadu 9. Pismo), ljubljanski MC Kurto A.J. (12. Rad mam) ter Mind, bivši član skupine Rap Virus, MC iz Slovenske Bistrice (8. Papak).
Plošča je marsikoga presenetila, sploh zato, ker se na mikrofonu spet pokaže Echobe. Ta je leta 2007 izdal album Armageddonya, ki ga je zaključil z verzom “Zbudite me, ko bo ostajal trg za en kulturen rap, i na koncu še podpis – vaš Echobe!” Po petih letih se je ponovno vrnil na mikrofon in slorapfani smo lahko srečni, da se je to zgodilo, saj brez njega verjetno sploh ne bi bilo Izbranih in plošče III, očitno.

Album se začne s (ne)tipičnim reperskim komadom Beatlum 0730, ki je neke vrste opis scene in lirikalnih sposobnosti Izbranih mcjev. Na komadu še posebej izstopa Kalskee z najavami, kot je “konec betafaze, to je kalskee 3.0 check, ne me kopirat, ker odporen sem na crack.” Nasledi ga Thecov komad Alteregorap. Tukaj gre za eksplicitno zgodbo o psihopatu/morilcu, katere bistvo avtor opiše v refrenu “če ne vidiš, ne pomeni, da se ne dogaja“. Verjetno daleč najboljši komad na albumu sliši na ime Kanuji in pištole. Gre za izvirno zgodbo o treh “poslovnežih”, Živina (Kalskee), Čmrl (Echobe) in Riba (Thec), ki se bavijo s sumljivimi posli. Zgodba dobi popolnoma nove razsežnosti, zaradi načina razlaganja zgodbe iz perspektive vsakega lika posebej, ki se ves čas med seboj prepletajo, povezujejo pa jih telefonski pogovori in njihove misli.

Poslušalec bo opazil, da so fantje že v zreli dobi svojega ustvarjanja in imajo za seboj že nekaj kilometrine. Echobe in Kalskee držita staro formo in ostajata na približno istem nivoju. Echobe je v svojih tekstih še vedno na trenutke temačen, Kalskee pa je še zmeraj pokvarjen zajebant z izvirnimi idejami. Zanimiv je predvsem Thec, ki ga javnost še ni imela možnosti slišati. Slednji nam ponudi kar nekaj zanimivih večzložnih rim in pestrih zgodb. Zanimiv je recimo komad Krozgalaktik, ki je pesem o travi (marihuani, gandži) na nekoliko drugačen “intergalaktičen” način, ki se konča v duhu drum n’ bass-a. Posebnost na albumu je tudi belokranjski naglas, ki ga na slovenski reperski sceni ni mogoče pogosto slišati in zato pripomore k svežini plate. Glasbene podlage lepo tečejo in pričarajo nasmeh ljubiteljem ameriških beatov iz poznih devetdesetih. Čeprav je zvok pri nekaterih komadih (8. Papak) nekoliko slabše kakovosti, to ne pokvari užitka pri poslušanju te sveže Belokranjske sladice.

Za vse, ki želite podpret Izbrane pri njihovem ustvarjanju, lahko kupite plato za 5 eur (oziroma 6 eur + poštnina) na izbrani.rap@gmail.com


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply