HUGO / Plava mapa (2009)

Plava mapa

Iz Portoroža so prišle nove rime, novi biti, nove zgodbe in nova energija. Vse skupaj je zapakirano v ličen paket, ki mu lahko sami izberemo zunanjost. V vsakem primeru pa gre za Plavo mapo, ki jo je spisal Hugo, član (ex?) skupine 5. Element.

Prav z njihovim albumom gre iskati vzporednice, saj je nekaj podobnosti več kot očitnih. Hugo namreč nekako nadaljuje zgodbo z omenjene plate – njegova besedila navdih še vedno črpajo v domačem okolju in socialnih težavah njegovih prebivalcev. Prek njegovih sporočil se lepo začuti dvoličnost Portoroža – po eni strani bogati turisti, ki prebivajo v razkošnih hotelih in novi vilah, na drugi obubožani domačini v stiski, zaradi katere prihaja do kriminala, drog, nasilja, tudi v družinah. Za lepimi fasadami in debelimi zidovi se marsikaj dogaja.

Hugo to doživlja in vidi, opazuje, kaj se dogaja na ulicah in za zidovi, vse skupaj pa poveže v rime in prenaša sporočilo. Na momente deluje v tem smislu tudi precej apatično, kot da sprejema to dogajanje in se ne trudi spreminjati, vplivati na to. Kar je spet podobno submisiji na plati Problem je v meni. Zna pa se obrniti tudi vase in po sebi pobrskati za odgovori.

Ni pa na komadih samo jamranje. Čeprav pa tudi ostali komadi, ki ne govorijo točno o tem, večkrat izhajajo iz omenjenih problemov – pa naj gre za čilanje in pohanje, da si odpočiješ od težav, ali ustvarjanje glasbe, kot odmik od vsega skupaj. Po tej strani gre za nek koncept, po katerem so si komadi podobni, po drugi strani pa so dovolj raznoliki, da ni monotonosti. Za to poskrbijo tudi eksperimentalni komadi a la Balkan krank.

Prav tako so načeloma podobni biti (v primerjavi z Problem je u meni). Gre za dokaj močne zvoke,  trde base, klavirske note in veliko semplov. Še posebej na tistih, za katere je poskrbel Gramatik. Sicer je za produkcijo poskrbelo več ljudi: Benjamin Shock, že omenjeni Gramatik, Brale, DJ Snip, … tako da je bolj razgibano vse skupaj, a v nekih skupnih okvirjih. Da ne bo pomote, podlage so zabavne in med seboj dovolj različne; tako konceptualno kot izvedbeno, le ponekod je med dvema zaporednima komadoma premalo prave razlike. Včasih imam tudi občutek, da so nekateri komadi premalo aranžirani, da bi vse skupaj lahko bilo še malce bolje – z malce več igranja.

»Problem« je tudi u njemu, v Hugotu, saj se večinoma močno drži svojega drdrajočega stila rapanja (ki ga je še dodelal) in ga ne spreminja občutno po komadih. Vseeno pa zna samo z rahlo spremembo glasu, tona, ustvariti čisto drug filing na posameznem komadu, pokazati čustva, ki spremljajo, kar je bilo zapisano v plavo mapo.

Če primerjamo s plato 5. Elementa, pa so nenavsezadnje podobni tudi MC-ji, ki jih slišimo na Plavi mapi. Tu je Kizo, ki bo kmalu izdal solo album, Gram je žal le na enem refrenu, zopet pa s svojim posebnim pristopom zabava tudi Slawc.

Čeprav je album že na prvi posluh všečen, zavoljo dobrih podlag, zanimivih melodij in samplov, menim, da šele ob večkratnem poslušanju ob različnih razpoloženjih, začutimo posamezne komade in sporočila ter ulovimo tisti pravi filing, ki ga je želel avtor ustvariti.

Poleg zabavnega namena, na plati ne manjka niti socialno-kritične note, kar je razlog, da  bilo kaj več ne-fer pričakovati. Na žalost pa se zgodi to, da če poslušam cel album, me nekje na sredini zgubi, ker mi pade pozornost. Poleg že omenjenih določenih podobnosti samega zvoka na plati in pogojno premajhnega igranja s flowom, mislim da je razlog tudi v tem, da je nekaj komadov precej podobnih oziroma bolje rečeno, da jih je premalo različnih, ne presekajo, ni izstopajočih hitov. Verjetno pa bo vsak našel svojega, saj je izbira več kot solidna.

Je pa tudi res, da se večina omenjenih slabosti, pomanjkljivosti opazi le, če poslušam bolj potiho. Ta izdelek namreč odlikuje tudi zelo čist zvok ob izjemni glasnosti. Ob glasnem navijanju je tako vse skupaj na boljšem nivoju. To itak, ampak tukaj poudarjam zaradi zgoraj omenjenih „problemov“.

Seznam komadov:

01. Hugo – Samo Js ft. Gramatik
02. Hugo – Kakorkoli
03. Hugo – Buden
04. Hugo – Za Zidovi
05. Hugo – Kaj Pa Oni Vejo
06. Hugo – Koscek Ljubezni
07. Hugo – Not v Prsih Bije Mi
08. Hugo – Cilamo
09. Hugo – Nocoj
10. Hugo – Neki Da Ga Trga ft. Kizo
11. Hugo – Balkan Krank ft. Slawc
12. Hugo – Slatke Storije
13. Hugo – Zbudi Se ft. Pablo
14. Hugo – Kdo Sem Kdo Si
15. Hugo – Projektill ft. Slawc

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply