GERO / TROJKA (2012)

Nekoliko potihem je le izšel album krškega veterana Gera, katerega obeti so nastali že kar nekaj let prej. Raper, ki se je širši hiphoperski množici predstavil že pol desetletja nazaj s svojima demo kreacijama albumovOgeronal Fabula in nedokončanimKlet Klet Klet, je končno dobil tudi svoj trenutek.

Vse od uvoda smo priča Gerovemu ‘gritty’ deliveriju, ki ga zapolnjuje z močnim osebnim razkrivanjem na komadih kot je “Jebisimater/fuc ‘ma” ali pa na nestandardnem love songu “Ti maš”: ‘…ti maš isti tatoo ko jz, maš rada dobr ritm tko k jz, ko kažem na tebe s ponosom rečem njo sem fuku jz, čeprav se sliš vulgarno, je pa naravnost in iskreno, s tem se zmer bahal bom…’ Na “(t)” to zadevo samo še stopnjuje, ‘…v povprečju delovne sile brez prihrankov spelem, sam ne brez pufa, in to me fuka, veš Goko, bil sem ko klošar, brez usega, zadovolen z litrom vina, pa s čikom, na ulc je blo fajn…’, kar nam prinese pravo pravcato razodetje Gerovih emocij in samopogleda vase za prvo tretjino albuma.

Za razliko od demo projektov je tokrat produkcija seveda povsem avtorska, katere večinski delež je ponekod zelo solidno opravil kapetan Ribe, Goko in tu in tam dostavil valove, ki spominjajo na klasični miks prepostega – a efektivnega semplanja nostalgičnih new school soundov. Na tem področju izpade skozi album precej močnejši, kot za mikrofonom. Gerovo navezovanje z velenjskimi akterji pa je pripeljalo v produkcijski tim celo Mentally Ill-a, ki nam ponudi svoj prepoznaven sound na enem vrhuncev zgoščenke, “Pasji spomin”. V sklepu resnejših komadov se med goste pojavi še mariborčan Emkej, na insajderski publiki že znanem verzu za pesem “Enako”: ‘…sramota da politika kupuje medije z kešom ko bi mogo it za penzije, pa nas več ko pol živi pod pragom revščine, predlagajo nove davke, saj niste resni ne, nismo levi ne desni, mi smo direktni z 500 evrov za obresti, tu ne moreš preživet ti…’ S tem pa izpade najvidnejši gost na rednem delu albuma, saj se ostali besedilno v primerjavi z Gerom izgubijo. Posebnost so kar trije skriti komadi, kjer je obljubljen komad s Targetom in Corpus Delicti ter mednarodno navezovanje raperja s tujim kolegijem.

Medtem ko Gero zagotovo ni pravi naslov za poslušanje pančlajnov, se odlikuje predvsem po svoji osebnosti in karizmi, ki ju brez večjih težav ali zadržanosti servira med poslušalce. S Trojko verjetno ni postavil kakšnih resnejših temeljev domačemu hip-hopu, vsekakor pa je izstavil poslušanja vreden izdelek, ki so ga feni pričakovali že lep čas – sedaj pa ga bodo imeli pobližje možnost spoznati tudi kakšni outsiderji – o njem pa bomo verjetno še poročali na raznih ‘best of’ seznamih ob pregledih leta.

Cela plata je na voljo za poslušanje na Gerovem SoundCloudu.
Original plošček pa za 5€ naročite na gero.trojka@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply