EMKEJ / ZNAJDI SE (2012)

Letos marca je s svojo novo ploščo slovensko rap sceno obogatil tudi Emkej. Gre za njegov drugi samostojni projekt, ki pa se v precej točkah bistveno razlikuje od Šmorna. Po izjemno uspešnem prvencu, se je za najbolj produktivnega mariborskega MC-ja marsikaj spremenilo.

Emkej je po uspešno razprodanem Šmornu in štirih singlih z videospoti, začel nekoliko drugače dojemati sceno in to tudi opisuje na svoji novi plati Znajdi se.

Z Emkejem smo pred izidom posneli tudi intervju – klikni tukaj!

Kar bo slorapfan najprej opazil je odsotnost zdaj že legendarnega producenta in Emkejevega prijatelja iz Tekocheeh vrst, Šuljota. Na njegovem mestu se tokrat pojavi primorski producent JK Soul, ki je v celoti poskrbel za glasbeno produkcijo albuma. Njegovi instrumentali temeljijo na starih soul, jazz in disco samplih, ki v kombinaciji z Emkejevim vokalom v Slovenijo prinašajo nekaj svežine za ušesa.

Zgoščenko je napovedal z videospotom za istoimenski single Znajdi se, na katerem se kot gost pojavi Velenjčan Ghet. Ostali gostje na albumu so Polona (2. Kaj naj, 5. One love in 8. Drugje), njegov oče Boki (4. Edinec), Mrigo in Mito (6. Nebesa), Ghet (6. Nebesa, 11. Gadbadihard, 12. Znajdi se), Drill (7. Višta), Tropski (8. Drugje), ter Kandžija (10. Arbitraža).

Uvod v album je komad Hipop, v katerem gre za perzonifikacijo hiphopa. Tako Emkej v Hipopu nagovarja svojega starega prijatelja “Daj povej kaj se ti dogaja, vidim da si se začel na vlko okol prodajat …” Nasledi ga komad Kaj naj, v katerem opisuje svojo repersko kariero in navaja razloge zakaj dela to kar dela “sto skupin me ne zvabi k Evroviziji, snemam spote, da me babi vidi vsaj na televiziji“. Komad Razpoložen govori preprosto o tem, da je razpoložen za rap, medtem ko je Edinec zgodba o Emkejevi mladosti in odraščanju. Drugi single na albumu je One Love, ki se glasbeno precej razlikuje od ostalih komadov, saj Emkej tokrat repa na reggae podlago. V komadu ljudem razlaga, da trava ni tako slaba kot to pogosto slišimo v medijih in zagovarja svobodo do izbire ter širi ljubezen.

Emkej v besedilih na tej plošči izhaja predvsem iz sebe in razlaga svoje dojemanje scene. Pogoste teme na albumu so avtorjevo razmišljanje o karieri, življenju in sodobni hiphop sceni, na komadu Arbitraža se s Kandžijo dotakneta slovensko-hrvaške problematike, medtem ko v komadu Znajdi se govori o brezposelnosti, tajkunih in podobnih problemih v Sloveniji. Pri slednjih je Emkej lirično zelo skromen in ne pove nič pretresljivega ali takega, kar ne bi že slišali od kakšnega drugega slovenskega MC-ja, kar je slabo, saj bi prav ta dva komada morala biti najbolj udarna. Seveda pa ni pozabil niti na nežnejši spol, o svojem odnosu z ženskami namreč govori v dveh komadih in sicer Klasični pac ter Drugje v sodelovanju s Tropskim in Polono.

Gostje na albumu solidno opravijo svoje delo z izjemo Tropskega na komadu Drugje, ki glede na flow in rime krepko zaostaja za ostalimi MC-ji na plošči. Morda je album Znajdi se v primerjavi s Šmornom res nekoliko suhoparnejši in vsebinsko bolj siromašen, kljub temu pa gre za soliden in predvsem poslušljiv izdelek mariborskega prvaka Emkeja.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply