DRAVLE RECORDS / Kreativna komplikacija: Experiment (2008)

Kreativna komplikacija: Experiment

Pričakovanja so bila velika, večkrat prestavljen datum izida pa je še povečeval apetite. Na koncu pa sicer okusen obrok pusti malce kisel priokus. Sestavine so vsekakor prave, a je glavni kuhar preveč eksperimentiral in dodal tudi kakšno neprimerno začimbo.

Po Besedah za 800 je Kreativna komplikacija: Experiment že druga kompilacija Dravle records. V tem času (prva je izšla 2006) so fantje občutno napredovali, ekipa pa se je tudi zelo razširila, z njimi pa sodeluje tudi vedno več slo rap ustvarjalcev. Poleg »starih« Joviča, Radiča (zdaj Dičra), Shortyja in I.Vanisha, so na novi kompilaciji še: Nikpe & Bsnc (Overdose), Simpl, Božo Proda Kšn G, BeatNC, Spinz, Trkaj, Zlatko, Majstor, Cap2B ter pevki Dolores in Marusha. Ne smemo pa pozabiti na Vilija.

Vsak od naštetih MC-jev iz Dravle records je razvil sebi lasten, poseben slog, ki ga počasi pilijo in so v tem vedno boljši. Na tem področju je daleč pred vsemi Dičra, ki se je res razvil (in se še razvija) v vrhunskega raperja. Odlična sta tudi OverDose, ki sta s svojim stilom nekako podobna Tekocheemu kruju – ne v smislu, da bi jih kopirala, temveč v tem, da na smešen način govorita o vsakdanjih stvareh. Če ima Bsnc mogoče malo boljši flow, pa ga Nipke dohiti z zvitimi rimami in hudomušnimi domislicami ter igranjem s flowom. Tudi Jovič, ki ima sicer večjo vlogo pri produkciji, je izboljšal svoj stil in lirike. Od ostalih gre posebej omeniti še Simpla, pa tudi Božo in Beatnc imata prav poseben slog, ki ju loči od ostale scene, prav tako I.Vanish, ki je vsem že dobro znan, Zlatko, ki je svoj nov album snemal pri Joviču, pa z gostovanjem tudi pokaže to, kar se od njega pričakuje. Prijetno presenečenje sta obe dekleti v ekipi, ki tudi zelo dobro opravita svoje delo in dodatno popestrita izdelek.

Nakazal sem že na Vilijevo vlogo v ekipi. Prav njegova vključitev v Dravle records je verjetno naredila nek preskok v kvaliteti, saj gre za nadarjenega fanta z ogromno talenta. Skupaj z Jovičem (združena v Green City) tako ustvarjata nove podlage, ki so polne in raznolike; pri vseh pa je zvok izjemen. Se pa čuti kje je imel kdo glavno besedo (tisti, ki imate original CD – tisti, ki je prvi napisan, je lastnik nosilne ideje za posamezen komad, btw). Plod sodelovanja pa je nekaj odličnih pesmi. Za popestritev in nekoliko večjo raznolikost pa je nekaj glasbe prispeval tudi Igor Potočnik (Men je Good, Brilejeva street, Kako si lahko).

Sicer so podlage na Experimentu raznolike, zanimive in predvsem z dobrim groovom. Na ta album bomo, za razliko od nekaterih pred kratkim izdanih, migali z glavami, tisti, ki imajo to v sebi, pa bodo prav gotovo tudi zaplesali. Skoraj vsi komadi so res ritmični, z močnim basom in veliko udarci. Je pa tudi nekaj bolj mirnih. Skupaj jih je kar 22 (s skiti vred) kar pomeni, da je izbor pester, vseeno pa je tudi nekaj balasta, nekaj komadov, ki jih ne bi (preveč) pogrešali, če se ne bi uvrstili na kompilacijo. Je pa zadeva tekoča, zanimiva in lahko greš čez cel album, ne da bi se naveličal poslušanja.

Vse se začne z udarnim uvodnim pozdravom (Lep pozdrav), kjer se pojavi večina sodelujočih (žal brez Zlatka, a s Simplom), nato pa do prvega skita slišimo zanimiv mix pesmi. (Neprepričljiv) Experiment, ki je bil verjetno mišljen za plato Joviča & Radiča, zanimiva Čaki mau, kjer sta moči združila Bsnc & Zlatko, in Če bi…, kjer pohvale požanje Božo Proda Kšn G, ter (spet neprepričljiva) Kako si lahko in Men je good. Odveži me čisto malo manjka do odličnosti, čeprav Radič dokaže, da lahko tudi sam odpelje komad, oda Brilejevi (Brilejeva street) pa verjetno prebudi patriotske občutke domačinom, ostale pa bi znala pustiti hladne. V srednjem delu najprej slišimo solo Joviča (Narobe svet), kjer se vidi, da je napredoval, nato pa še prvi experimentalni pop komad A me hočš, v katerem Dolores pokaže, da ima nek potencial, sicer pa komad ne ponudi bistveno bogate izkušnje, čeprav lepo poka. Tu so potem še dobro znane Trkajeve Ljubljančanke. V zadnjem delu pa se zadeva lepo stopnjuje, a žal zaključi z 2. experimentalnim ovinkom Spet nazaj. Za ogrevanje Jovič in Dičra Brez kontrole, v Ne morš me ustavt se jima pridružita in dvigneta temperaturo Zlatko in Beatnc, v kompleksnem komadu Ljubljana zablesti še Ballau, Je res pa ni res pa res lepo odpeljeta I.Vanish in Beatnc, močno pa jima pomaga tudi podlaga z odličnim ritmom, Vem da lohk pa je eden najboljših komadov na kompilaciji. Vsaj zame. Vmes pa se pojavi še Majstor, ki pravi Sm to kar sm.

Zadeva je torej zelo poslušljiva, problem je, da smo kar nekaj pesmi že lahko slišali – na različne načine. To je res škoda, saj tako ni tistega prijetnega občutka, ko slišiš nek dober nov komad, obenem pa nimaš občutka, koliko je res dobrih pesmi na enem ploščku. To je pač cena tega, da je kompilacija nastajala kar nekaj časa. Pozna se tudi, da so nekateri komadi malce starejši, saj so tudi malce slabši. Vsekakor pa bi pričakovali še kakšen dober beat in namesto nekaterih (nepotrebnih) bolj popiš, še kak pravi hip hop komad.

Dravlje so očitno res valilnica talentov slo rap glasbe, ki s pridnim delom napreduje in igra vedno bolj pomembno vlogo na sceni. Kljub slabim kritikam njihovega prvotnega dela, kritikom zapirajo usta, še vedno pa seveda obstajajo taki, ki si ne upajo priznati, da jim je nova glasba Dravle rec. dejansko všeč. Mislim, kdor na tem izdelku ne najde vsaj nečesa za svoj okus, ni pravi ljubitelj slo rapa.
Da ne bo pomote, prostora za napredek je kljub vsemu še veliko, če je do njega že prišlo pa bomo lahko preverili kaj kmalu, saj bomo poletja lahko uživali še v šalah Overdose, jeseni pa v pravem hip-hop glasbi Dičre. Vmes pa bo verjetno z novim albumom postregel še Vanish.

Glede na kritike prve kompilacije, so pričakovanja pred drugo lep pokazatelj truda in dobrega dela. Tudi odzivi bodo zagotovo boljši. Manjka pa pika na i. Fantom je tako eksperiment uspel, a so si pri tem malce osmodili obrvi – še dobro, bodo pa naslednjič bolj previdni.

Seznam pesmi:

Jovic, Simpl, Dicra, Nipke, Bsnc, Bozo Proda Ksn G, Spinz & Shorti – Lep pozdrav
Jovic & Dicra – Experiment
Skit – Val 202
Bsnc & Zlatko – Caki mau
Bozo Proda Ksn G, Jovic, Shorti & Dicra – Ce bi…
Cap2B – Kako si lahko
Jovic, I.Vanish & Dicra – Men je good
Dicra – Odvezi me
Overdose & I.Vanish – Brilejeva street
Skit – To mi deli
Jovic – Narobe svet
Skit – To to mi deli
Dolores, Radic & Marusha – A me hocs
Trkaj – Ljubljancanke
Skit – Opozorilo
Jovic & Dicra – Brez kontrole
Zlatko, Jovic, Dicra & Beatnc – Ne mors me ustavt
Majstor – Sm to kar sm
Dicra, Jovic & Ballau – Ljubljana
I.Vanish & Beatnc – Je res pa ni res

Vili, Jovic & Marusha – Spet nazaj

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply