DON PEZZANNO BADALAMENTI / Prehud (2009)

Prehud

To je ta underground. To je ta plata, ki pride v prozornem ovitku, seznam komadov pa je naprintan na sam CD. To je ta umazan sound. To je ta hripav glas in to je ta stil, pri katerem se moraš ekstremno potruditi, da kaj razumeš. To je ta Don Pezzanno Badalamenti, ki predstavlja Jarše in Badale.

Se vam zdi znano? Ja, zelo podoben uvod je pri recenziji Pajevega Velikega belca. Načeloma bi si lahko olajšal zadevo in kar skopiral besedilo, saj gre za zelo podoben stil. A ker je med izdelkoma vseeno kar nekaj razlike in ker je Prehud kompleten in samosvoj izdelek, si zasluži svojo recenzijo. Seveda.

Prehud ni nič kaj ponižen naslov; morda pa je Pez s tem mislil na kaj drugega, ne na tisto,kar pride prvo na misel? Potrebno je pozorno poslušati, pa se morda odkrije ta odgovor – pozorno pa je itak potrebno poslušati, če ne, se ga težko razume, čeprav se mi zdi Pez bolj razločen kot prej.

Sicer se v svojih tekstih ukvarja z večinoma resničnimi oziroma realnimi, vsakdanjimi problemi. Gre za situacije iz njegovega življenja in načina življenja ter razmišljanja ob vsakodnevnih opravkih, interakcijah, prebliskih. Zna pa neko čisto navadno situacijo tako poudariti, da s tem napelje na širšo problematiko in v razmislek ponudi bolj globoko tematiko. Na tak način uporablja različne iskrice, duhovite domislice, ki se na prvi posluh morda slišijo banalne, ampak če si jih v glavi še enkrat ponoviš, naredi klik in preklopi na en nivo višje.

Pri podlagah, ki so vse njegovo delo, pa se zdi, kot da vse temelji na basu, mu je podrejeno. Občutek imam, kot da najprej postavi bas linijo, potem pa okrog te zgradi celotno glasbeno podlago. Te imajo sicer zelo podobno strukturo skozi vse komade. Navadno se začne z nekim introm, potem sledi nek sample, oziroma melodija, čez pa sekajo bobni in trese bas. V večini primerov ta mešanica dobro deluje, ponekod pa ne in takrat je kar malo težko poslušati. V vsakem primeru pa že po nekaj sekundah prepoznaš, da gre za Pezovo produkcijo.

Tudi sicer zna biti Don Pezzanno  s svojim stilom kar težek za poslušanje, vsaj v primerjavi z večino scene. Priznam, da če si zavrtim posamezen komad ali nekaj zaporednih, gre; težko pa naenkrat poslušam celo plato. Nekako preveč trdo, temačno in grobo se mi zdi.

Potem pa je tu še problem monotonosti. Kot rečeno, imajo komadi zelo podobno strukturo. Čeprav tempo se nekoliko spreminja in glede na sporočila je tudi atmosfera komadov drugačna, se pa manj spreminja flow, pa tudi refreni so si večinoma podobni, v smislu, da so vsi zapeti. Tudi dejstvo, da celo plato odfura popolnoma sam, brez enega gosta, prispeva k temu občutku ponavljanja. Omenil sem že, da je na tej plati Pez v bistvu bolj razločen in razumljiv, kot smo bili tega vajeni v preteklosti, vseeno pa se je treba zavoljo njegovega stila in glasu kar koncentrirati, da mu slediš in vse razumeš. In zato, ker na ta način bolj podrobno poslušaš vsak komad, te ta občutek podobnosti, ponavljanja, monotonosti še lažje in še prej prevzame.

Dejansko so komadi na Prehudem premalo razgibani in raznoliki, da bi širše ugajali. Če ponovim primerjavo s Pajevim Velikim belcem, je slednji bolj razgiban in posledično všečnejši. Ampak verjamem, da Pezu sploh ni do tega, da bi komurkoli ugajal. Se pa sprašujem, kako je naredil selekcijo za ta izdelek. Ker sem na lastne oči videl, oziroma na lastna ušesa slišal, da ima različnih podlag in komadov toliko, da bi lahko čisto vsak na albumu imel čisto svoj zvok in tematiko. Človek ima dejansko za vsako idejo pripravljen nov stil, ki jih tudi poimenuje. Sklepam, da se je v takem stilu, ki ga predstavlja na Prehud najbolj našel, mu najbolj ugaja. Morda pa nas prihodnjič spet preseneti z nečim novim. Nedvomno pa bo ohranil ta prepoznaven Badala stil.

In to je ta stil, ki ga radi poslušamo, tudi če je treba kako komad pač preskočiti. So pa take plate, ki so drugačne, trde, umazane, težke potrebne. Ker njihov namen ni navduševanje množic, ampak gre za pravi underground, lepo vzpostavljajo ravnovesje na sceni.

Seznam komadov:

01. Don Pezzanno Badalamenti – Kaj ti bo
02. Don Pezzanno Badalamenti – Kluch
03. Don Pezzanno Badalamenti – Mine dan
04. Don Pezzanno Badalamenti – Ne pozabi
05. Don Pezzanno Badalamenti – To se more
06. Don Pezzanno Badalamenti – 100 problemov
07. Don Pezzanno Badalamenti – Bizzniss
08. Don Pezzanno Badalamenti – Morm zhvet
09. Don Pezzanno Badalamenti – Ni izhod
10. Don Pezzanno Badalamenti – Pousod
11. Don Pezzanno Badalamenti – Usak svoj boss
12. Don Pezzanno Badalamenti – Fura nos
13. Don Pezzanno Badalamenti – Vedno bizzniss
14. Don Pezzanno Badalamenti – Badale (remix)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply