DJ SPLINTER / Homegrown (2008)

DJ SPLINTER

Hip-hop se je razvil iz skrečanja in skupaj z njim. DJ-ji, ki so ritmične udarce ustvarjali z loopanjem breakov (koščkov posameznih pesmi) so tako predstavljali prve producente in bitmejkerje; DJ-janje samo pa je eden od (vsaj) štirih elementov hip-hopa.

Hitro vrtenje plošč naprej in nazaj v ritmu komada pa se je od tedaj razvijalo in prav nič čudnega ni, da skrečanje slišimo v praktično vseh popularnejših glasbenih zvrsteh. V okvirih hip-hopa oz. rapa skrečanje navadno popestri komad in mu doda tisti pravi hip-hop občutek. Nič nenavadnega niso niti v celoti odskrečani refreni, ki navadno podajajo sporočila, ki so zložena iz delov posameznih bolj ali manj znanih rap komadov. Obstajajo tudi tekmovanja v skrečanju, kjer DJ-ji tekmujejo v tem, kdo bolje, hitreje in bolj nenavadno premika plošče naprej in nazaj ter s tem dokazujejo svoje skillse.

Tudi na naši sceni je skrečanje nekaj povsem običajnega, zaželjenega, dobrodošlega in spoštovanega; peščica naših DJ-ev pa ta element tudi zelo dobro obvlada. Je pa za slovensko sceno (in tudi širše) nekaj povsem novega album na katerem so vse podlage ustvarjene s skrečanjem, brez loopov. Prav tak je Homegrown: brez računalniško ustvarjenih udarcev, basov, melodij in drugih zvokov torej. Le kopica plošč, Splinterjeve dlani in pomoč gostov z določenimi instrumenti. Na enem komadu pa gostuje tudi MC.Vse skupaj se izrazi v nekem novem zvoku, ki sicer temelji na skrečih, a je več kot le to. Gre za na trenutke malce psihedelično in raznoliko glasbeno ozadje, ki nekako vleče v alternativo. Ne gre za tekoče melodije in ritme po ustaljenem kopitu.

Čeprav gre za zelo zanimiv izdelek, se bo večini vseeno zdelo poslušanje bolj dolgočasno. Konec koncev gre za nekaj novega in nenavadnega. Bo pa prvi in zaenkrat edini scratch album pri nas toliko bolj všeč tistim bolj zahtevnim hip-hop glavam in tistim, ki tudi sicer radi poslušajo instrumentalno glasbo. Nič hudega, saj dejansko gre za „butični“ izdelek, namenjen le točno določeni in ožji skupini ljudi. Ob večkratnem poslušanju pa se morda priljubi še komu.

Tudi mene nekateri komadi sicer ne navdušijo, ker se nekoliko odmaknejo od hip hop korenin in ne gre za čiste hip hop beate in ritme. Priznam, da mi v določenih trenutkih preplet različnih zvokov celo postane nadležen. Sam spadam pač med tiste, ki jim je scratch le popestritev komada, pretiravanje pa deluje obratno. Zato sem mnenja, da bo za povprečnega poslušalca to vseeno verjetno pretežka glasba. Kljub temu DJ Splinter z njo dokazuje svoje mojstrstvo in inovativnost ter potrjuje svoj sloves. Dokazuje pa tudi, da ne drži dejstvo, da je danes dovolj, da imaš le kolikor toliko dober računalnik in že lahko ustvarjaš hip-hop. Dovolj so le dlani in gramofon ali dva.

Je pa na Homegrownu tudi komad, ki mu nič ne manjka in bi moral biti všeč vsem. Gre za Spejs šit na katerem gostuje edini MC na plati, MK iz Tekochega kruja. Če ne bi povedali, kako je narejen, najbrž niti ne bi vedeli, daj je le skrečan. Skozi komad vodi brutalen bas, ki spremlja Emkejev rap, ki je tipično duhovit, a obenem skrajno realen: „diplomo je fajn pokazat, samo je na žalost ne moreš na kruh namazat.“

Če bi bili vsi komadi taki, torej z MC-jem, ki bi rimal čez dobesedno na roke narejene podlage, bi bila to zares strupena zadeva, tako pa gre le za več kot omembe vreden izdelek, spoštovanja in občudovanja vreden projekt, s katerim se je DJ Splinter še bolj odločno postavil med tiste zgoraj nekje omenjene slovenske DJ-je.

Bi pa več MC-jev gostov verjetno tudi pomenilo izvedbeno toliko bolj zahtevno zadevo za Splinterja in samo produkcijo, saj bi moral ustvariti še več podlag v bolj primernih ritmih. Niti predstavljati si ne znam, koliko truda je potrebnega za kaj takega. Že preden nastane tak komad – vsa leta vaj, treniranja, prehojene kilometrine, obrabljenih blazinic na prstih … Svaka čast. Mogoče pa kdaj drugič pride tudi do tega, saj bi po drugi strani bil to tudi neke vrste zanimiv test za MC-je same, kako se kdo znajde na takem terenu. Res je, kar pravi DJ Splinter sam: „da gre za nov način povezovanja in odnosa DJ-glasbenik“, a če bi bila večina komadov DJ + MC, bi bil to zagotovo hit album.

Če za konec povežem z uvodnimi besedami: predstavljajte si tak nastop: DJ, glasba ustvarjena samo s skrečanjem, MC in breakdance plesalci. Manjka samo še nekdo, ki med vsem tem še spreja grafite in dobili bi popoln hip-hop z vsemi osnovnimi elementi. Sleng, beatbox, modo in politični aktivizem pa bi tudi lahko dodali, če bi želeli biti pikolovski.

Seznam komadov:

1. DJ Splinter – Puzzle (intro)
2. DJ Splinter – Lay her down
3. DJ Splinter – Mr. Smith
4. DJ Splinter – The future
5. DJ Splinter – The landing (skit)
6. DJ Splinter – Spejs sit ft. MK
7. DJ Splinter – Aspirin
8. DJ Splinter – Thank you master
9. DJ Splinter – No conspiracy
10. DJ Splinter – Atomic winter

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply