DJ FU / Hip hop miksmash vol. 1 (2005)

Hip hop miksmash

DJ Fujev Hiphop miksmash vol. 1 je prva uradna kompilacija take vrste pri nas, enemu najbolj priznanh slo DJ-ev pa družbo, v vlogi MC-ja, dela Murat, ki povezuje komade.

Miks med drugim vključuje uspešnice oz. klasične skladbe priznanih svetovnih imen hiphopa kot so The Roots, Ghostface Killah, EPMD, Mos Def, Busta Rhymes, Ty, Roots Manuva, Beenie Man, Wreckx-n-Effect, Pete Rock, Kardinal Offishall, DJ Vadim, BC400, Foreign Beggars itn. Te z ekskluzivnimi in popolnoma novimi komadi dopolnjujejo vodilni reperji s področja bivše Jugoslavije, ki so snemali v ljubljanskem studiu T3S. Prvo repersko grlo bivše Juge Edo Maajka in kolega Frenkie sta se ustavila v Ljubljani in odrepala na Klasick beat, medtem ko so srbski predstavniki Bad Copy in Makedonci S.A.F svoje ekskluzive na lastne beate posneli v rodnem Skopju in Beogradu. Svoj delež so seveda prispevali tudi izbrani slovenski hiphop MCji, prispevke velja, v skladu z namenom strani, posebej izpostaviti

Ja in? je naslov komada, ki je tudi single ploščka, ki sta ga pripravila Murat & Jose. Z bit je poskrbela ekipa Klasick, ki jo sestavljajo JAMirko, Tigor in Pier; kasneje pa se je pojavil tudi Partizanov remix, ki še bolje ujame energijo besedila. Čeprav je bil komad močno kritiziran, mu sam ne zamerim tega, da se vsaka rima konča z “in”, ampak se mi zdi zanimiva fora, besedilo pa mi še po vseh teh letih vsakič znova odmeva v glavi, kadar imam močnega mačka: “budilka mi tul in vse boli me ful in pogledam v špegu, ne vem kdo vame bul in včeri je blo kul in fajn smo se ga vsul in filing mam kot da v grlu mam žul …”

Klemen Klemen je v komadu Tut prou predstavil najhitrejšo kačo na svetu – in s tem poskrbel za svež in hecen komad, Semo pa je s komadom Kdo te ne bi zaplaval v bolj reggae vode.

Če bi bilo slovenskega prispevka (še več), bi si tole plato bolj redno vrtel v celoti, tako pa so se večkrat ponovili le omenjeni trije komadi. No, v bistvu le prva dva.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply