DANTES / Avenija 8smi dan (2009)

DANTES
Lep občutek je, ko v roke – oziroma v tem primeru bolje rečeno v ušesa – dobiš nekaj konceptualno svežega. Da je Avenija 8smi dan nekaj takega, dobiš občutek že takoj v intru. Najprej zanimiv instrumentalni začetek, nato pa zelo ne sloraptipično besedilo in pristop.

»Nekoč sm ubil boga z golimi rokami, boj je bil trd, bela smrt objokuje z vami, tu je sam Džingiskan, prerojen iz sanj, avenija osmi dan, sin modrosti, hram izgubljenih skrivnosti prestiža, fant nocoj se me boj, k vampirji križa, svet ponižan, zaman vam je nož podan…« Nekoliko  temačno. Bolano? Drugačno. Posebno!

Zanimiv je že ovitek oziroma potisk ploščka, na katerem avtor stoji na umazani blatni pot iz gozda, tu ni ničesar urbanega. Nekaj posebnega je tudi to, da je album nastal v dobrega pol leta. No, samo po sebi to niti ni tako presunljivo; ko pa zveš, da Dantes nikoli prej ni resno rapal in nikoli snemal komadov, pa je stvar res zanimiva. In če ga kljub tem dejstvom pod svoje okrilje vzame Paj (oh, kako dr. Drejevsko-Eminemovska zgodba) in se mu v celoti posveti, mora fant res biti nekaj posebnega. In na svojem prvencu to tudi dokazuje.

Bolj kot s tekočim flowom pa to počne kot že rečeno z neko drugačnostjo, novimi idejami in besedili, ki so globja od tega, kar smo navajeni, ali pa vsaj ovita v tak ovoj, da jih ne dojameš takoj, ampak moraš večkrat poslušati, vzeti plato kot celoto, delati povezave in biti tudi splošno dobro razgledan, da ti kje kaj klikne. Dantes je dejansko bolj trde sorte, a se vseeno potrudi in spreminja flow, kolikor lahko, tudi s tempom se zna poigrati, a je na tem področju nekje v povprečju, vendar definitivno privlačno drugačen. Kompenzira pa ta primanjkljaj s toliko večjim igranjem besed. »Obračam vam želodec, k preveč obračam gobec.«

Pri njemu ne boste kar tako dojeli, kaj hoče povedati, saj je precej abstrakten, veliko je metafor in prenesenih pomenov, simbolov, gre skoraj za poetiko. Rim zaradi rim samih ni. No, zagotovo kaka je. Še bolj pa sem prepričan, da je kje kaka, ki bi jo označili kot tako, pa v resnici ni tako. O samih lirikah bi se dalo (in se verjetno bo) debatirati na dolgo in široko. Nekateri bodo navdušeni, drugi pa bodo rekli, da nič ne pove, zato ker ni neposrednih sporočil.  Dejansko včasih gre komad mimo pa se ti zdi, da ni povedal ničesar. Point moraš pač izločit, naslovi komadov pa ti večkrat niso v pomoč.

Gre za to, da je Besni Dante kar zapleten. Veliko vsebine črpa iz literature in filmov; predvsem se sliši, da je veliko bral, saj nekatere stvari lahko razumeš le, če poznaš ozadje, izvor ideje, sporočila. Pa ne da sem sam tak strasten bralec, to mi je avtor sam razložil. Sicer pa že tudi samo njegovo umetniško ime izhaja iz zelo znanega romana o grofu Monte Cristu, v katerem je glavni protagonist najprej mlad nepismen pomorščak Edmond Dantes, nato pa se maščuje vsem, ki so ga prizadeli. Naš Dantes pa ni maščevalen, ampak ima včasih bolane, s čimer pa se ne želi promovirati in noče, da bi ga poslušalci napak razumeli kot takega. Da pa ne bo izpadlo, da je njegova glasba res nekaj hudo zakompleksiranega, ponudi tudi nekaj komadov s čisto jasnimi sporočili oz zgodbo. Še najbolj je taka Sobotno jutro, verjetno hit plate: »Zbudim se, zunaj se dani sobotno jutro, deset je ura, spet objet sm s svežim truplom, zakaj debel pogled ujet je u moment, bo zgleda treba poskrbet za lep pogreb.« Podobna pa tudi Evangelij, kjer se spravi na Cerkev: »Dej bod resen, še Jezus kdaj okusu je ljubezen, telesno, meseno slast, strast, v medeno past pade še mesija pa nej župnik ne nabija,da Marija je devica, če mu tič štrli iz šlica, hec – mal za šalo mal zares, pa postavte mi grmado, nej bo kres, da se vid tja do nebes.«

Najnovejši član Badal rapa na podlage, ki so vse po vrsti delo Paja, ki ponuja paleto raznolikih bitov, ki jih vse po vrsti krasi močan bas in spevne melodije – na momente deluje kot nekakšen simfoničen hip hop, spet drugje bolj poskočno, pa tudi temačno in zamorjeno. Res za vsak okus nekaj in kot da bi se prilagajal besedilu in tematiki. V Evangeliju je dejansko občutek cerkvenega prostora. Čeprav že tako cenjen, je Paj lestvico postavil še višje in dokazal, da zna narediti tudi bolj radio friendly podlage, ki pa ohranjajo Badale stil. Glede na to, da naj bi kmalu prišla tudi dva njegova izdelka, se lahko samo veselimo. Je pa moteče to, da so v primerjavi z basom bobni kar pretiho, se skrijejo. To je tudi škoda, ker če bi bili še ti tako udarni, bi res pokalo in donelo. Sicer pa Dantesov in Pajev stil čudovito pašeta skupaj. Spevnejše podlage lepo omehčajo Dantesovo trdoto, kjer je potrebno, pa skupaj sekata in naredita tršo ali pa temačnejšo kuliso. Lepo skladanje torej, ki ustvarja dobro poslušalsko izkušnjo.

Še ena stvar se mi zdi zanimiva, pa upam, da nimam prisluhov; ampak ponekod se mi zdi, da je v ozadju neko govorjenje, pa ne gre za podvajanje. Skrivna sporočila?

Kakorkoli, Avenija 8smi dan je eden najdaljših albumov do sedaj – 17 komadov prinese polnih 72 minut glasbe. Tudi pesmi same so dolge, refreni se ne ponavljajo, kitice potegnjene, Dantes veliko govori: »Pravjo molčat je zlato, pa sm verjetno zato broke.« Glede na prej omenjeno kompleksnost besedil, bo zagotovo komu vmes malo padla koncentracija, sploh ker so nekateri komadi še težji, zazdelo se mu bo dolgočasno in ponavljajoče. Naj pritisne skip, saj je izbire dovolj. Večini pa bo po mojem vseeno bolj všeč to, da ko pride plata do konca, imaš občutek, da nisi še nič slišal, da moraš še enkrat, da boš ujel vse najave, zato z veseljem stisneš play. Vseeno pa ne bi bilo prav nič narobe, če bi bil kak komad manj.

Avenija 8smi dan je pač kraj, kamor se zatekajo otroci osmega dne. Osmi dan je namreč hudič ustvaril njih, potem ko je bog v sedmih ustvaril zemljo. Zato ta plata ni namenjena vsem, oziroma je ne bodo dojeli vsi, pa tudi vsem ne bo všeč. Je le bolj podzemno usmerjena, še vedno, kljub kar nekaj »hitom«. No, ja, saj je tako tudi prav. S svojim prvencem pa Dantes navduši, ponuja nekaj novega, dosti inteligentnega in zanimivega, v prihodnje pa lahko upravičeno pričakujemo še boljše stvaritve.

Seznam komad:

01. Dantes – Avenija 8smi dan (intro)
02. Dantes – Prva lekcija ft. Paj
03. Dantes – Sem ft. Paj
04. Dantes – Marmor in cvetje ft. Paj
05. Dantes – Gospod robot ft. Perro
06. Dantes – Na postaji, rekviem
07. Dantes – 1000 obrazov obupa
08. Dantes – Otroci osmega dne ft.Tatjana
09. Dantes – Padli heroji ft. Bnz
10. Dantes – Pokopani veterani ft. MCCM
11. Dantes – Sobotno jutro
12. Dantes – Rezultat moderne dobe ft. Paj
13. Dantes – Tumor ft. Rudstah
14. Dantes – Kaos
15. Dantes – Evangelij
16. Dantes – Druga polovica
17. Dantes – Outro ft. Paj & Pez

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply