BORIS & TIMO / Demo mikstejp (2009)

BORIS & TIMO
Boris & Timo demo mikstejp je časovno kratek produkt, ki ga sestavlja 15 pesmi, od katerih je le ena daljša od štirih minut, najkrajša pa le tri četrtine minute. V teh trenutkih pa slišimo veliko dobrega, so pa določene zadeve, ki jih težko oprostimo, saj slabo vplivajo na poslušalsko izkušnjo.

Najbolj moteče pa je to, da se z lahkoto sliši, da bi vse skupaj lahko izpadlo veliko veliko bolje, daljše in bolj kompletno.
Borisa smo sicer prvič spoznali na Atilini plati Teorija Đorđe Kesić, je pa že prej ustvarjal: »Mam tristo listov besedil, ki so razložil tisto bistvo«, in sicer v navezi s Timotom, tako da ne preseneča, da je za celotno produkcijo zaslužen prav slednji, ki zopet ponuja ta svoj hipnotičen zvok, ki te pritegne. Saj vem in se zavedam, da bi lahko delal »bolje«, bolj pravilno postavljal bobne, drugače oblikoval sample in ne vem kaj, ampak prav ta njegova umazano-enostavna kompleksnost je tista stvar, ki ga naredi posebnega in svežega. Na mikstejpu je sicer tudi nekaj eksperimentiranja – npr. verjetno res prvi poskus dirty south komada pri nas, ampak meni še zmeraj najbolj sede kombinacija trdote in surovosti, s kakim klavirjem zadaj. Simpl pa super.

Boris pa čez bite na svoj način pljuva rime, se v zadovoljivi meri igra s flowom in tempom, pove tudi kaj novega, pametnega in zanimivega. Če bi bili komadi daljši, bi bilo tega verjetno še več. Tako pa je večina pesmi prekratkih, da bi jih sploh lahko ocenil kot neko celoto, me pa v tem oziru najbolj prepriča Dons si, jutr te ni: »Dons vsak prehitr žvi, tvoji dnevi lohka grejo mim, en, dva, tri in dons si, jutr te ni, raj nared neki kej, preden tvoj živlenje mim zleti«, ki ima poleg besedila tudi zanimivo strukturo in način sodelovanja dveh MC-jev.

V besedilih se Boris sicer dotika tako žura kot ustvarjanja, tako svojega lajfa kot drugih na sceni, alkohola, rapa, … Ne morem reči, da izumlja toplo vodo, vsekakor pa tudi ni čisto površinski, ampak nekako krmari nekje vmes: »Na nek način loh rečeš da sva s Timom ghetto, zadne cajte jeva sam kruh pa pašteto, rad mam hip-hop in rd ga bom mel jutri, zato še zmeri najdeš me v studiu ob 5h zjutri.«

Kljub temu, da njegova izgovarjava ni ena najbolj čistih, spelje brez večjih težav. Brez težav se tudi občuti, da je ljubitelj newyorškega hip-hopa, s svojim rapom pa se je uspel dovolj oddaljiti od ostale scene, a ne toliko, da bi bil preveč drugačen. Ima pač svoj stil: rime postavlja na druga mesta, dela premore tam, kjer ne pričakuješ, ne gre na prvo žogo in zato je zanimiv, ker uspe presenetiti, te prisiliti, da ga poslušaš, saj ni predvidljiv. Kot rečeno v rimi s 300 listi besedil, je potrebno večkratno poslušanje vseh komadov, da nekako ujameš ta njegov filing in način razmišljanja. Ko narediš ta preklop, Borisove rime dobijo nov pomen in širši okvir, jih drugače razumeš; včasih pove kaj, kar se zdi trivialno, je pa v bistvu realno: »Rekl so mi, da ta svet je lep, k pogledam naokol raj premislm spet in dragulji so res najs, rad bi mel 5 bajt, bejba k se prodaja je stara petnajst, …«

Tole je primer iz komada Format, ki lepo ponazori stvar, ki me moti pri tem izdelku. Boris lepo nastavi komad, se loti zanimive tematike, ki ponuja neskončno možnosti, nato pa se ugasne. Tak primer je tudi Za mikstejp 2: »K hip hop ni prodaju kaset je bla promocija kriva, muzka ni bla za v skret, zdej je tko, da dajo ven cedeje ene par na let, pol  pa hodjo na TV-je, folk se pa sam smeje …«. Da ne bo pomote, na mikstejpu je tudi kar nekaj celih, polnih komadov, a se mi zdi, da ti, ki največ obetajo, ostajajo le osnutki.

Zanimivo, o nečem pa ni govora, pa čeprav gre težko mimo hip-hop plata brez (vsaj omenjanja) tega – trave. Ker pa glasba vseeno bolj »paše« pod substancami, je tu nacionalna droga – alkohol: “Dobrodošla v deželo cvička, nisi lepotička, sam k človk popije neki, pol je bolš vsaka pička, eni pravjo, da je prov eni pa, da ni, sam k alkohol je v kozarcu, spijejo vsi.”

Vsekakor je Boris eden tistih MC-jev, ki rapajo bolj zase kot za druge in niso pripravljeni na kakršnokoli »prodajo«: “Z repom sm začel in nadaljevou, sam kar sm postal, ni v konfliktu s tem od kje sm prsou.” Vseeno pa je tu tudi Spet je poletje, ki pa je izjemno radio friendly komad, čeprav Boris tega noče, oziroma raje ostaja nekako podtalen, v družbi tistih, ki cenijo pravi hip-hop, pop mu ne diši, pravi. Družbo mu na mikrofonu delata večinoma Drobiž in/ali Mirko (Atila), tu pa so še Zlatko, Unknown in MK. Slednji v intru najprej podari darilo vsem slorapfanom, potem pa se na svoj način malce pohvali: »Evo spet puščam sebe v bitu, mogoče to je razlog, zakaj me vabijo v intru«, s tem pa že nekako napove da nas čaka nekaj drugačnega.

Prav kombinacija Boris+Drobiž+Timo je meni killer. Pa ne, da ostali omenjeni ne spadajo lepo zraven. Bi pa na neke generične bite vse skupaj najbrž ne zvenelo tako dobro – že mora biti razlog, da so se našli skupaj. To pa je v bistvu tudi edina varianta, da sploh še kje slišimo Drobiža in njegov humor: »Bejbi, nism pršu sm da bi se žvalu, puši kokr king James v finalu, ne bom ponavlu; plaču pir, plaču taksi, gledu mesečino na terasi, dej mir alpa pejt na vse 4«, zato upajmo, da bodo še delali. Čuti se, da se zabavajo, da je talenta, da obstaja želja in da bi vse skupaj z lahkoto lahko bilo na višjem nivoju – tehnično gledano – vprašanje pa zakaj ni.

Mislim, da lenoba ni razlog, mogoče neučakanost? Boris je pač očitno sklepal, da je posnetega materiala dovolj in da je dovolj kvaliteten, da se nam z njim predstavi. Je bil pa toliko fer, da je vnaprej povedal, da gre za skupek demo komadov, od katerih so nekateri stari tudi že kako leto ali dve. Problem je namreč zvok, sama kvaliteta posnetkov. Jakost zvoka se med komadi spreminja, vse skupaj nima neke lepote in polnosti, mestoma hoče hreščati, nezmiksano in nemasterizirano deluje moteče. Kdor je imel težave pri TDK, bo tu še bolj razočaran.

To je že drug izdelek, pri katerem Timo deluje dvojno: predstavi zanimive produkcije in navduši, po drugi strani pa s slabim zvokom, meče slabo luč. Izgovori o demo posnetkih (ki sicer držijo) pa se bodo morali nehati, če ne želi izgubiti kredibilnosti. Pa tudi Borisov rap nezasluženo izgubi zaradi slabega zvočne kulise. Slednja, oziroma nečistost le-te mu namreč vzame pozornost in nezasluženo zmanjša vrednost. Mi  je pa všeč, da gre pri tem mikstejpu dejansko za mix – komadi se prelivajo, kar sicer pri poslušanju mp3-jev ne izpade tako lepo, ampak v principu je to zelo pohvalno. Potrudil pa se je DJ Woo-D.

Samo poslušanje tako konec koncev je zanimivo in do neke mere zadovolji, a na koncu imaš kljub veliko dobrim trenutkom občutek, da je nekaj zmanjkalo. Upam, da bo ta plata postala enkrat samo en dober teaser za nekaj bolj dodelanega in kompletnega. Ker tole tudi do fanov ni fer – ponuditi le nekaj polovičnega.

Dobro, Boris in druščina. Slišali smo, všeč nam je, sedaj pa se spravite posneti nekaj kompletnega in z dobrim zvokom!

Seznam komadov:

01. Boris & Timo – Intro ft. Drobiz & MK
02. Boris & Timo – Domace ft. Drobiz
03. Boris & Timo – Za mikstejp #1
04. Boris & Timo – Moj lajf
05. Boris & Timo – Kle niso zvezde ft. Drobiz, Mirko & Zlatko
06. Boris & Timo – Alkoholicarski funk
07. Boris & Timo – Smooth shit ft. Mirna No Reynolds
08. Boris & Timo – Format
09. Boris & Timo – Za mikstejp #2
10. Boris & Timo – Spet je poletje ft. Mirko
11. Boris & Timo – Vroce ft. Drobiz
12. Boris & Timo – Majk cek ft. Mirko
13. Boris & Timo – Sauf demo ft. Drobiz
14. Boris & Timo – Drti sauf ft. Unknown, Drobiz & Mirko
15. Boris & Timo – Dons si, jutr te ni ft. Mirko
16. Boris & Timo – Bonus komad

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply