AMO / Horizont (2010)

AMO

Kot strela z jasnega, brez pretirano agresivne promocije, nas je zadel prvi izdelek raperja in fristajlerja Ama. Za nekoliko manj agresivno promocijo se skriva odličen izdelek, ki bo verjetno po krivici nekoliko spregledan.

Mikstejp je praktično brez napake, Amo ima dobro izdelan stil in med pisanjem ne uporablja samokontrole. Flow je perfekten, včasih se opazi, da se malo preveč trudi z razgibanostjo (to je v bistvu edina pripomba na flow, ki se je lahko domislim). Tekstov ne poneumlja niti jih ne spreminja, da bi izpadli bolj »cool«, ampak pove točno to, kar misli. To je na momente neugodno, ker je veliko ameriških pop kulturnih referenc, ki jih večina verjetno ne bo razumela. Hkrati pa takšen stil pisanja vabi k ponovnemu poslušanju, saj rime niso na prvo žogo in nekatere stvari dojameš šele po nekajkratnem poslušanju. Prevladujoče tematike Amovega rapa so socialno-kritične, zna pa se tudi sprostiti (npr. Funk Rap), kar lepo popestri CD in prepreči monotonijo – mikstejp z lahkoto poslušam od začetka do konca. Teksti so na visokem nivoju, ne manjka niti gangsterska zgodbica, ki pa ne izpade posiljena.

Njegovi vplivi po glasbi sodeč segajo v staro šolo hip-hopa, kar je razvidno tudi po izbiri beatov, ki niso slovenski. Tu leži tudi moja edina bojazen glede prihajajočih izdelkov, ker »sposojene« podlage presegajo doma narejene. Ampak glede na to, da ima Slovenija veliko dobrih producentov in da je Amo dobro povezan v rap krogih, mislim, da bo z malo truda z njegove strani lahko dobil dobre slovenske beate.

Raperji, ki sodelujejo na izdelku, odražajo Amovo razmišljanje. Večinoma so to Rapvirusi, ki so na žalost korak za njim. Vsekakor niso slabi, presežek pa tudi ne. Izjema tukaj je Mike, ki dobro izpelje svoj del na Zgodbah iz soseske. Ko sem slišal na tejpu še Echoba, sem bil vesel, ker Kalskee in Echobe, po mojem mnenju, v širšem slovenskem prostoru dobita premalo spoštovanja za dolgoletni trud, ki ga vlagata v hip-hop področje.

Čeprav mikstejp ni bil med najbolj pričakovanimi izdelki na sceni, se bo z lahkoto vsidral med najboljše tega leta, čeprav je šele marec. Amo se je v mlajši generaciji slovenskih raperjev dokazal kot idejni naslednik rapa Samo Borisa in N’toka in od njega lahko pričakujemo še veliko dobrih stvari.

Seznam komadov:

01. Amo – Introvju
02. Amo – Oni proti nam
03. Amo – Hardkor resnica ft. Echobe
04. Amo – IV 2010
05. Amo – Laufaj ft. Zrak
06. Amo – Funk hop
07. Amo – Drimer
08. Amo – Interlude (Zaradi tega)
09. Amo – Moj hip hop ft. Zrak
10. Amo – Izpod snega
11. Amo – XI
12. Amo – Grafit snif ft. Vid
13. Amo – Jaz
14. Amo – Sautro
15. Amo – Zgodbe iz soseske ft. Mike (bonus)

(Avtor recenzije je Boris)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply