5 MINUTES OF FAME / Za narodov blagor (2001)

5_minutes_of_fame
Pa smo jo le učakali – prvo slovensko hiphop kompilacijo, namreč. Da rap že nekaj časa ni več zgolj črnskoameriška domena je jasno vsaj od takrat, ko je frankofonski MC Solaar suvereno zajezdil po mikrofonih in tudi Amere prepričal v to, da se da rapati tudi drugače.

Tudi naša domovina ni bila imuna na recitirane rimanice, saj nosi najstarejši posnet raperski album letnico 1994, kar tudi ni tako slabo. A kljub temu je Pet minut slave podvig & prelomnica za podalpski hiphop. Dejansko namreč gre za silno reprezantativen izdelek, tako v geografkem kot v (pod)žanrskem pogledu: hiphoperji, ki delajo Za narodov blagor so namreč doma na vseh koncih domovine, od Maribora do Gorice, vmes pa še Slovenska Bistrica, Velenje, Kočevje, Ljubljana in Kranj; poleg tega pa nam predstavijo različne podzvrsti hiphop muzike – od kao gangstarjev Bronxtarz in Pupija do introspektivnih pozitivcev Nedotakljivih, z vsemi vmesnimi variacijami. In, ja, recitatorka F.B. predstavlja tudi ženski svet, s triphopovsko blodi-balado Megla.

Kompilacija 5’00” Of Fame – Za naradov blagor zagotovo ne bo tak prodajni hit, kot je Klemnov Trnow stajl (že 15 tednov med Top 30 prodajanih albumov v Sloveniji, ta teden na šestem mestu), ampak to že v izhodišču ni bil njen namen – gre pač za javno predstavitev tega, kar že nekaj let podzemno brbota na hiphop partijih. Izbor izvajalcev je zelo posrečen in založniški lovci na rapajoče glave (ki se bodo po Klemnovem uspehu zagotovo pojavili) imajo kaj slišati. Izpostaviti velja predvsem Pižamo, ki lepo nadgrajuje svoje zgodnje kekčevsko obdobje, Kinga in Cess Ona z ugotovitvijo, da so rap do sedaj predstavljali debili, pozitivna Velenjčana Plan B ter že omenjene Nedotakljive ter obetavnega trnowca Kneza Stipeta. Ampak dejansko je tako, da definitivni in absolutni izbor ni mogoč, saj so vsi komadi na dovolj visoki kvalitetni ravni, da si zaslužijo prisotnost na tem zgodovinskem dokumentu.

Rap ima zdaj pri nas nov zalet – komercialni s Klemnom Klemnom in kvalitetno/reprezentativni s kompilacijo 5’00” Of Fame – Za narodov blagor – in samo upamo lahko, da bodo mladinci dovolj vztrajni, založniki pa dovolj odprti, da na naslednjo priložnost ne bo treba spet čakati šest let. Saj ne gre samo za denar ali slavo, v resnici gre res tudi za narodov blagor. Pa pohujšanje v dolini šentflorjanski gor ali dol!

* * * * 1/2

(avtor recenzije: napo.lee.tano v Mladini 2001/04)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply