5. ELEMENT / Problem je u meni (2006)

Problem je u meni

30. novembra lani je luč sveta ugledal prvenec skupine 5. Element Problem je u meni. Kizo, Gram, Hugo & DJ B-Shock so uspeli sestaviti res dober album, ki prinaša odlične produkcije (Gram a.k.a. Gramatik) in ulična besedila. V nasprotju z velikim delom scene, ne rapajo o rapanju in o hip-hopu, ampak skozi besedila predstavljajo svoj svet, svoja življenja, svoje poglede, probleme s katerimi se soočajo,…

Na koncu se ti zdi, da fante osebno poznaš, kar predstavljaš si lahko, kako hodijo po ulicah Portoroža, mimo pa se vozijo bogati turisti z dragimi avtomobili; policija pa ne želi, da mladina zganja hrup, da lahko bogatinkoti mirno spijo v hotelih, kjer se cene višajo iz dneva v dan, kar pa se pri domačinih, ki delajo v turizmu, ne pozna, saj se plače ne dvigajo.

Življenje v Portorožu torej prav tako kot drugje ni rožnato, kar povzroča določene frustracije. Kaj pa je lepšega kot svoje frustracije prenesti v glasbo? 5. Element počnejo prav to. Zanimiv je tudi naslov albuma »Problem je u meni«. Ta ima po besedah avtorjev dvojen pomen. 1. je ta, da so sami krivi za svoje življenje in da ne želijo krivde valiti na druge; 2. pa je ta, da ni kriv sistem, če se mu človek ne prilagodi. Zanimivo. Kljub priznavanju lastnih napak, dokaj surovo in realno opozarjajo na kriticne socialne in politične elemente, ki jih občutijo. Da pa ni vse tako jezno, poskrbijo z nekaj zabavnimi komadi.

Kot rečeno, so podlage tiste, ki album dvignejo visoko nad povprečje, seveda pa so nadpovprečne tudi lirike. Problemček je morda le to, da  ko preposlušaš celoten izdelek, dobiš majhen občutek enoličnosti (pri poslušanju posameznih komadov tega ni)– občutek, da je vse skupaj eno samo jamranje. Mogoče res tako izpade, ampak hej, saj si želimo takih izdelkov, ki niso namenjeni zgolj miganju glave, ampak te pritegnejo k poslušanju. Problem je u meni vsekakor je tak album! Zaradi dobrih produkcij pa večkrat zamiga tudi glava. A  must have za vsakega pravega slo rap fana!

Kvaliteta zvoka je izjemna, sploh če vemo, da so snemali v fitnes sobi (Studio Kutija), mix in mastering pa opravili v skladišcu trgovine z ženskimi oblačili. Projekt krasi še lično oblikovan ovitek CD-ja s slikami raznih grafitov z ulic Portoroža in Lucije.

Žal pa albuma ni mogoče kupiti v trgovinah, saj so se fantje odločili za bolj urban način širjenja plošcka – kupite ga lahko na njihovih koncertih ali pa jih kontaktirajte osebno. Alternativa pa je tudi dolpoteg visokokvalitetnih mp3-jev, ki so jih sami dali na internet.

Komadi:

1. 5. Element – Intro
2. 5. Element – To kar zivimo ft. Miriam
3. 5. Element – Za duso in srce
4. 5. Element – Skozi moje oci
5. 5. Element – Kam grem
6. 5. Element – Bori Se
7. 5. Element – Moji ljudje
8. 5. Element – Drugacen ft. Miriam
9. 5. Element – Glej me ft. Slawc
10. 5. Element – 3je mali klinci
11. 5. Element – Cas hitreje tece mimo
12. 5. Element – Butaj butaj ft. Slawc
13. 5. Element – Tolko tega ft. Slawc
14. 5. Element – Ne morem govorit ft. Tiana
15. 5. Element – Vsak po svoje

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply