ZIEBANE TM / Brez dlake na jeziku

Prvi, ki si je upal vsesti na vroči stol v slorapfan sobi za zaslišanje, je velenjski mojster svoje stroke – Ziebane. Kako je začel in kaj načrtuje ter vse vmes je povedal v sebi lastnem slogu, kar ponuja zanimivo branje.

Ziebane je tm od leta 1996. To so bili časi Bronxtarz. Kakšni imaš spomine na tiste čase?

hehe, letnico si ujel. na case bronxtarza… lepi spomini so to. brezskrbno rimanje, snemanje, poleti brez majic po centru, vsi smo pustili sole. samo, da je bilo za kadit. mislim, da smo imeli dosti lepsi cas odrascanja, kot mnogi vrstnikov. ne bi zamenjal za nic na svetu. potovali smo veliko, v vsakem mestu imamo znance in prijatelje. in brez bronxtarza bi tudi danes veliko tezje deloval. dosti vez in poznanstev izvira iz tam. ma face smo bili, 1a fantje.

Lahko bi rekli, da ste vi (kot skupina) in ti (kot ti) v bistvu pomagal do uspeha 6Pack Čukurju. Kaj lahko poveš o tem?

moje skromno mnenje je, da je bilo to sodelovanje vzajemno. se spomnim in imam izrezke iz revij, ko sva imela  jaz in cukur solo koncerte, skupaj komade, itd. npr. ne se cudit je prvotno najin komad. cukur je pred tem kvazi profesionalizmom veliko organiziral skate partije po velenju, poklical vso slovenijo na kup. pomagali cukurju? ja vsekakor smo mu zagotovili en del poslusalsva. reperski del. ne vem kako ulicno kredibilen bi bil brez nas. peljali smo ga tudi s sabo na turnejo po nemciji in podobno. po drugi strani pa je tudi on mnogo storil za nas. mogoce bi kateri drug clan bronxtarza povedal to malo drugace… hehe… uf, kaj sem se spomnil… gadno… krzno pa to… sebe naj oderejo, pa bodo imeli krzno, zivali! e zdej se mi je pa totalno zasral! bom cakal na kaki prireditvi z vedrom rdece barve.

Kaj se je zgodilo s to skupino? Osebna ali glasbena nesoglasja? Ali vas je propadel posel z založbo tako potrl, da ste šli narazen in začeli ustvarjati solo?

vi mene vikate? hehe, joke… prisel je cas, ko je skupina postala neprofesionalna. glej, ce se clovek trudi, vspostavi vezo z velikimi menedzerji in porihta spile, pricakuje od preostalih clanov, da bodo sledili. zacelo pa se je dogajat, da decka se prejsnji vecer nista vedela, ali bosta sla na spil zjutraj. lahko si zamislis gnev in last minute klicanje drugih artistov, da nam pokrijejo izpad. mogoce bronxtarz nikoli niti ni bil pripravljen na stopnjo taksnega profesionalizma. zaceli smo iz prijateljstva, ne poslovnih interesov.

Deluješ pa še v Barskih spomenikih. Se obeta kakšen celoten izdelek ali še naprej občasna pojavljanja na kompilacijah?

bojim se, da se lahko z barskimi zgodi podobno kot z bronxtarz. zame zadeva ni vec hec. ko clovek vlozi toliko ur dela in toliko sredstev v stvar, mora nekako to dobit nazaj. Kremi na drugi strani, mi vedno zagotavlja, da njemu “slava in denar” nista pomembna. tu opazimo nasprotje interesov, pa ne daj bog, da bi meni bila pomembna denar in slava, le skoda mi je, da zadeva lezi nekje na disku. ceprav vse casti Kremiju, stal mi je ob strani vso promocijo prve plosce, tako sva tudi nekako drzala pri zivljenju barske spomenike. posnetki so, z moje strani interes je, ampak ni vse odvisno od mene. lahko pa se zgodi, da je lepega dne moja beseda tudi zadnja beseda. pustimo casu cas.

Potem je prišel tvoj prvi album. Na njem si ponudil nek nov zvok (malo bolj elektronski), ki je v bistvu tvoj zaščitni znak še danes. Kako bi ga sploh opredelil? Vem, da mnogim ljudem ni najbolj všeč (poznavalci pa te vseeno cenijo). Kako si bil zadovoljen z njegovim uspehom, reakcijami poslušalcev, medijev,…?

po razpadu bronxtarza, sem zelel deckoma in ostalim pokazat, da “zmorem tudi brez njiju” (Zekerijah je sicer se vedno sodelujoci vokalist na vseh projetih, za kar sem mu hvalezen). rekel sem si: plata bo! in plata je bila! v letih prej sem se toliko naucil, in ucim se se danes, o zvoku, da nisem vec zadovoljen s samim benganjem in nesmisli (ki so lahko zelo privlacni za nekoga drugega). zadeva mora biti iz glasbenega pogleda neoporecna, nic felerjev v sozvocjih. sam niti ne opazim strasne razlike, ce primerjam svoje izdelke z izdelki ameriske top industrije. opazim pa jo v primerjavi z naso demo sceno. ampak pod nedovrsen material se vec ne podpisem.

kako bi opisal zvok? to so standardi. rolandu, korgu, yamahi se ne sme oporekat, lahko oporekas meni. vsem nikoli ne mores ustrec, iz glasbenih krogov ni bilo posebnih pripomb, od ulice je pricakovat, da raztrga. ampak sem jaz tudi iz ulice. imam debelo kozo in oster pogled.

zadovoljen z uspehom? uspeh je relativna stvar. za nekoga pomeni nekaj, za drugega drugo. meni je uspeh, da sem uspel projekt speljat, ga zascitit, prijavit in ostalo. to sem pocel prvic in ni preprosto, kupi papirjev. seveda, brez nekaterih ljudi, ki drzijo to sceno gor ne bi uspel sfurat spilov, ker me ne bi nihce vabil v goste… zelo sem zadovoljen.

Na novem albumu ostajaš zvest samemu sebi. Mislim pa da je celotna glasbena podoba, v primerjavi s Školjko ljubezni, malo bolj prijazna širšemu občinstvu (vsaj moje mnenje je tako). Kaj pričakuješ in kaj ponujaš – kakšna bo promocija?

ko sem ustvarjal drugi album, sem se drzal pravil, ki obvladujejo digitalni domain. po potrebi sem zvokovno primerjal s prvim albumom. nikakor se ni smel slisati slabse. mozno, da je bolj prijazno sirsi publiki, o tem boste sodili vi. pricakujem ne nic, ponujam mnogo, promocija bo klasicna. koncerti, nekateri radiji, internet, nekateri tvji.

Album je relativno kratek. Je to zaradi načela »pomembna je kvaliteta, ne kvantiteta«?

za cd je pravilo, da mora vsebovati 45 minut glasbe. kar je vec ni problem, ce je kaj za povedat. tekom snemanj sem sam in s prijatelji posnel okoli 30, 40 skladb, materiala torej vec kot dovolj. ampak ta material ni ves kvaliteten in tu je bila potem naloga sestavit celostno podobo albuma. da se nekako vsi komadi slisijo priblizno enako, da ni vsak zase. moznost je bila, da sestavim album iz cisto drugih komadov. dopuscam moznost, da ga res sestavim in ga ponudim na spletu, zvok pa ne bo kristalen.

Sam bi od tebe pričakoval še kakšen oster družbeno-politično kritičen komad.

hehe, vsak noz se scasoma skrha. bom pa vzel na znanje.

Kako sicer poteka tvoje ustvarjanje posameznega komada?

vcasih imam kak mesec, ko me masine res potegnejo in tisti mesec potem udarjam po klaviaturah neprestano. tu se naredi potem mogoce kaj res dobrega. ce je dobro, zacne moj magicni notepad kar sam pisati texte.spet drugic, preberem par knjig in me vedno znova navdusijo in odprejo prosto pot mislim. od tu pridejo najboljse rime. vcasih je dobro tudi popit kak liter in hitro pisat, dokler si se pri sebi.

potem, ko je enkrat ideja zapisana v binarni kodi je treba se pa vse pocistit, mixat, remixat, poslusat znova in znova. ta del sovrazim, tako izgubis jasno sliko produkta.

sicer ni nekega pravila, kako naj bi se zadeva delala. so pa majhne skrivnosti, ki jih ne izdam 😉

Sodeloval si z veliko artisti. S katerimi se najbolj razumeš, koga najbolj ceniš, s kom bi si želel sodelovati in s kom nikoli ne bi? Boš v bližnji prihodnosti gost na kakšnem izdelku?

cenim vso materijo. in tudi antimaterijo. cenim vse artiste. toliko bolj cenim tiste, ki so za izdelke uredili tudi vso pripadajoco papirologijo in dali tiskat, ker vem, da so za to potrebni ogromni napori in odrekanja. razumem se z vsemi, s katerimi sem sodeloval. mnogi teh ljudi so mi dosti blizje, kot 99% somescanov. ce moram res koga omenit, ne bi nikoli vec sodeloval z rdyoyo, ker so takrat krsili pogodbo. ce bi se to zgodilo danes, bi jih klicali moji odvetniki. ampak ne gojim zamere in verjamem, da so cisto vredu fantje in dekleta.

ce bo vse po planu, bom gost na Trkajevi novi plosci, kar mi je zelo v cast, ker vem, da Trkaj dela res dobro. posnel sem ze, ker pa mi cas ni dopuscal obiska v tistih terminih, sem zadevo posnel pri sebi in jo dostavil preko spleta. tudi tako delamo. nekaj se dogovarjam se z enimi nemci.

Sodeluješ tudi s Polly. Kaj misliš, zakaj ni pri nas več ženskih hip hop / rap izvajalk?

Polly je krasna punca. toliko intuziazma redko srecas pri punci. in je tudi profi. ko smo snemali pri meni nekaj vokalov za njeno plosco, me je parkrat prov napizdila 🙂 stekas? v moji bajti ona meni: tih’ bot, moram producirat! hahaha, strog producent je ja. zakaj jih ni vec? ne bi vedel. na drugi strani imamo pa en ogromen kompostni kup nekvalitetnih pop izvajalk. se dobro, da ni v hip hopu tako, bi jih zacel streljat. sploh pa je pisana beseda, ze skozi zgodovino bila mosko podrocje. ne vem kolikokrat je nobelovo za knjizevnost prejela zenska.

Kakšna anekdota s snemanja, kakšnega nastopa ipd.?

zvrhan kos anekdot. za celo disketo jih je. bom napisal knjigo. ene dve, tri: pridemo z naso mafijo na spil, se tipi stepejo, ne smemo nastopat, ker organizatorji ne podpirajo nasilja. haha (podobnih tej je ene par)
drugic, gremo na ogromen koncert v ljubljano (10.000 studentov +). so nas prepricali eni, da gremo z njimi v studenta. tam smo se napili in zamudili spil. zamuditi tak spil?!? wtf?!?

mah, sli smo ze tudi napacen dan na spil, ali pa na napacno lokacijo. Ali pa te ves dan skrbi, zakaj tehnika ne dela, dokler ne vidis, da je master audio v napacnih kanalih. lol

Kako si se v vseh teh letih spremenil. Glasbeno in osebnostno.

osebnosno zelo. iz low life ulicnega ignoranta v situiranega cloveka. hvala bogu, da se mi ni treba vec ukvarjat s takimi zadevami kot sem se v rani mladosti, pretepi, preprodaja, kraja, rop, ma ne vem kaj ni bilo vse, droga me je vzela. danes zivim zelo lagodno in imam mir. seveda se vedno lahko koga za buco vzgem.

glasbeno? v zacetku mi znanje ni bilo pomembno. glavno, da sem rekel jebes policijo, imam siroke hlace, kadim travo, repam o tem kako repam in podobne.

produkcijsko pa so se spremenili casi. zacel sem z amigo 600. in ker ni imela moznosti semplanja, je bilo treba narest avtorsko. in hvala bogu, da je bilo tako. dve razsirjeni amigi 1200 se vedno hranim in sta delujoci v mint stanju.

Kakšno je sicer tvoje mnenje o slovenski glasbeni sceni nasploh in njenem hip-hop / rap oddelku?

raje si ga drkam, ali pa si po nosu vrtam, kot da bi spremljal nas radijski powerplay. mi je bolje. npr. ena doticna glasbenica je bila izbrana za vroco slovenko, ceprav se ni stiri leta preoblekla iz tiste florescentne garderobe. kje je tu logika?!? al pa kumer, pa taki. sama gamad. ali pa gartner!!! omfg. ti mainstream bendi itak kradejo od nasih reperjev texte. daj si npr. gor od sank rockov, dej se mal nasmej komad (album: senca sebe, 2007), zatem pa moj komad, prizgi si nasmeh v oceh (album: potegni skoljko ljubezni, 2004). neka ocitna podobnost se slisi v refrenu, mar ne? potem pa preveri datum izida obeh plosc. kraja! vsa cast bendom, kot so sidharta, laibach, kreslin, predin, martin krpan, tabu… ves kaj mislim. kar se pa tice nasega hip hopa, je pa itak pravi balzam za usesa. se vedno raje poslusam domace izvajalce hip hopa, kot ameriske blinkerje, jebi to. ceprav je tudi pri nas ogromno nekvalitete.

Ti sam nisi omejen z regijami; sodeluješ tako s Štajerci kot Ljubljančani, Primorci,.. Predvsem tekmovalen odnos med Štajerci in Ljubljančani se je prenesel tudi na glasbeno področje – predvsem na poslušalce. Po forumih predvsem nekateri navijajo za svoje in pljuvajo po drugih. Obstaja takšna napetost tudi med glasbeniki samimi?

po tem, ko sem delal iq test, vem, da nisem omejen… haba haba :). ce se hocejo med sabo kregat in zalit, naj se. zagovarjam stalisce, ce ne bomo skupaj stali lahko postane prekleto tezko. ne recem, da mi ni fajn slisat, ce kdo koga pljune, ce ga kvalitetno, ze zaradi heca. ampak tega sam v glasbi zaenkrat nimam namena pocet, imam visji plan. Sodelujem z mnogimi in sem kolega z veliko vecino. sam clovek danes dokaj malo pomeni. mora imeti mrezo. poglej, enkrat te nekdo poklice na spil, naslednjic ti potrebujes nastopajoce. koga bos klical, ce si skregan z vsemi? obstaja se en svet zunaj forumov in sem preprican, da se ti ljudje, ki se anomimno zalijo po forumih, ko se srecajo v zivo, gledajo cisto drugace. nisem rekel vsi. tekmovalnost pa mora biti. to zene cloveka v mnogih situacijah, kjer bi mogoce odnehal, ce ne bi bilo tekmeca.

V Sloveniji je tradicija, da se pljuva in zaničuje vse in vsakogar. Še preden nekdo sliši nek album, ga skritizira in drugim dopoveduje, da je zanič. Kako ti kot glasbenik to občutiš, te moti; sploh daš kaj na to?

hmmm… itak nerad podajam mnenja javno. ce mi ni, sem raje tiho. nikomur na ta nacin ne skodis. ce res ne gre za vprasanje, ki lahko ima posledico za vse nas, kar glasba ni (lahko so pa to razni naftovodi, plinovodi ali oklepniki), ni lepo pljuvat v skledo nekomu. in ni se lepo smejat tuji nesreci.

kot glasbenik tega ne cutim. kot osebi, pa mi je dokaj jasno kaj je dobro, kaj je slabo, kaj te bo naredilo pametnejsega, bolj srecnega in kaj te zalosti. slabe stvari pocnejo sibki ljudje, ljudje, ki niso zadovoljni s sabo. nekdo, ki je v srcu miren in ki je sposoben, ne bo skodil drugemu. nic me ne moti kar drugi pisejo. raje dobro premislim, kaj bom napisal sam.

Kaj ti je ljubše: produkcija ali izražanje preko rim?

oboje. verjetno scasoma ne bom vec repal, ampak ne veselite se prezgodaj, rekel sem scasoma. tudi po tem, ko bom v pozni starosti odpel vse sansone, bom se vedno pisal in ustvarjal. ni lepsega kot neprespana noc, ko je vse mirno, meni pa v slusalkah dogaja. je pa oboje precej naporna in utrujajoca zadeva. posebej, ce si perfekcionist.

Veliko daš tudi na promocijo, oziroma se pri tem potrudiš. Imaš myspace naslov, internetno stran, na forumu si dokaj aktiven.. nekako imam občutek, da ti je vse skupaj tudi v veselje, kot nek hobi? Imam prav?

imas prav. internet imam sele 4 mesece, je bilo treba hitro postavit zadeve 🙂 mogoce zacetna zagnanost? mah vsekakor pripomore k prepoznavnosti in lahko o sebi napises, da si kralj (ali pa: i am perhaps the best freestyler in the world, becouse i do not only rap in slovenian language, but also in english – omfg). vedno me je racunalnik fasciniral. od takrat, ko sem se v tretjem razredu prvic srecal z njim sva nelocljiva, preigral sem itak vse igre, ki nekaj pomenijo v gejmerskih analih, tudi programiranje mi je, kot glasba v veliko veselje. napises nekaj vstic kode in potem obcudujes svoj izdelek. to sem ze pocel pred mnogimi leti, v hisne namene 🙂 sedaj pa naj ves svet vidi!

promocija preko drugih medijev… tukaj se moram nujno zahvalit Ambrotu, Jizahu, Napotu in drugim, brez katerih sploh ne vem, kje bi bil danes. ze od samega zacetka. In mislim, da bi se mnogo nase scene, ce ne prav vsi, morali zahvalit doticnim. seveda, tudi vsem, ki me znajo omenit v kaksnem interviuju, ter nenazadnje ljudem, kot si ti, ki nekaj dobrega pocno za to sceno.

Imeti lastno založbo in produkcijo je verjetno po eni strani lažje, po drugi pa težje kot da bi bil del neke večje firme? Velika zaslužka verjetno ni, ne?

pri lastni zalozbi in produkciji si neodvisen. si sam svoj sef. prej kot slej te tudi velike hise zacnejo kontaktirat. ampak, kje so bili, ko smo jih klicali in posiljali demote? sedaj jih ne rabim in ne vidim razloga, da bi jim odstopil del prihodka. glede zasluzka je veliko bolje ce si na svojem. ni treba dajat nikomur, niti zalozbi, niti distribuciji, niti trgovini. seveda, pa moras prej sam vlozit. kar pa tudi ni poceni. niti studijev ne bom nkoli vec placeval, tudi video produkcije ne.

Kakšen je tvoj odnos do interneta in tega kar nudi. Po eni strani lažja promocija, po drugi pa piratstvo. Tvoj novi album ima naklado samo 300 plošč. Računaš ne širjenje po internetu?

internet je izvrstno sredstvo. vse casti univerzam, ki so se zacele povezovat. ves, da obstaja tudi internet 2? piratstvo je v redu. kje bi npr. danes dobil 15 let staro igro, ce ne bi bilo piratov? malo me je zmotilo, da je moja plata bila na rapid sharu ze drugi dan po izidu. ampak vem kdo je to storil, ni bil dovolj previden, bova kako rekla. 300 plosc pa za posameznika niti ni tako malo, sem pomislil na 500, ampak je moznost, da mi bi stale potem doma. najbolj zaupam prodaji iz prve roke. oseba obisce moj koncert in jo kupi direkt od mene. mogoce zaradi prijateljstva, mogoce v podporo. vseeno pa ni enako, ali imas doma hardver z ovitkom in vsem, ali pa samo softver in fotokopijo ovitka. haha 🙂 sploh pri exluzivi kot je 300. prve naprimer nimam vec in so jo prijatelji pirati lepo aploudali 🙂

Tudi sicer si v življenju zelo aktiven. Poleg glasbe se ukvarjaš še z mnogo različnimi stvarmi. Tudi v politiko si posegel. Si bil uspešen? Kakšni so tvoji nameni, cilji na tem družbenem področju? Kaj še počneš v prostem času?

politika je bila nakljucno me nasla. ce ti tako v redu stranka ponudi podporo, ne poznam nikogar, ki bi odklonil. aktivisti niso bili nikoli napacni. uspeh je spet relativen. glede na to, da sem v kampanijo vlozil 1000 tolarjev, in mi je zmanjkalo nekje 50% glasov za sedez je bilo odlicno! sem vedel, da bi moral vlozit 2000! tudi se ne bi odlocil za kandidaturo, ce bi bilo na listi standardnih 33 kandidatov. bil sem edini kandidat za velenje, na plakatu je pisalo ziebane tm. premagal sem pa republikance in hrpo neodvisnih kandidatov. o ciljih nisem razmisljal, tudi nisem nic obljubljal, kot recimo stranka mladih. oni so imeli najbolj podel slogan, kar ga lahko podela stranka ima: za brezplacne vrtce! pa kje so zdej ti brezplacni vrtci?!? mah, vidis v glavnem en kup ritoliznikov tam, se bolje, da nisem zraven, ker bi jih zacel do danes ze ugrabljat za odkupnino.

sicer v zivljenju, pa imam kromiran bmx, da se sajna, ko se peljem. rad telovadim. poleti vsak dan razgibavanje. sicer sem bolj volk samotar tako, da pretirano druzim se ne. pa povezujem prireditve, kosarke, sem na radiu in podobno. in rad fukam pa to.

Kakšni so tvoji cilji za naprej?

rad bi rekel, da so jasni, ampak bi lagal. najprej bom moral to solo sfurat, da ze imam enkrat triletno izobrazbo. hehe, sem delal prej rudarsko, vrtnarsko, sedaj gostinsko. v glavnem znam posadit in skuhat koruzo in zminirat pisker nato. moral bom tudi veliko vlagat, ce zelim ostat konkurencen. v trenutni fazi spoznavam ene zelo uspesne ljudi na poslovnem podrocju. ne bi verjel, ce bi ti povedal s kom sem zadnjic zobal girice 🙂 seveda pa nimam namena, da me taksne stvari pokvarijo. suskanje denarja je mogoce privlacno za usesa, ampak nikoli nismo bili bogatasi, zato ga ne cenim niti malo vec, kot ima vrednost eksistencne nujnosti. med ostalimi cilji je brzdat te mulce (in tudi starce, da ne bo kdo mislil, da starci vse vejo), jim na resen nacin, v pravilnih izrazih povedat, kaj je res in kaj res ni. namrec, sam sem imel odgovorne ucitelje. tocno najbolj zajebane decke v mestu. in povedali so mi pametne stvari, iz mene naredili posteno osebo. to je danes moja naloga. dokler sem mlad, zdrav in mocan je vse mogoce. in moci, ki jo imam ne bom nikoli vec koristil v slab namen. aja, pa da zacnem uporabljat velike zacetnice in sumnike. vse to so moji cilji.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply