T-SET / Na koncu delaš zase

T-Set so gostovali na Radiu Samih Norcev. Govora je bilo o njihovi prihajajoči in težko pričakovani prvi plati. Gre za prepis intervjuja, zato so besede verjetno večkrat nepopolno zapisane, a so zaradi pristnosti vsi odgovori zapisani v čim boljšem približku slenga posameznika. Vprašanja pa so v knjižnem jeziku, ker sam vedno tako zborno govorim.


T-Set na kompilaciji 5 minutes of fame je bil vaš prvi komad. Kako pa se je začel T-Set, kdaj so padle prve rime, kako se je začelo vse skupaj?

Ballau: Od vsazga posebi. Če hočš sam T-Set, to ti lahko najbol  bMD pove, kar se tiče pa rapa pa je druga zgodba

bMD: V srednji šoli sva jz in kolega Fela F nardila skupino – dobival smo se in rapal, sej niti vedeu nisi še kaj je freestyle v resnici, in kar nekaj delal na en sintisajzer, k je mel pet trackov in smo tm delal neke bite. Pol pa je on šu v Ameriko, ker je o tem fantaziru, Ballau pa je prišu zravn kot najboljša opcija v tistem momentu. Spoznala pa sva se kdaj?

Ballau: 10 let!

bmD: Ballau je pa potem itk začel neodvisno, kdaj si ti začel?

Ballau: uff. Veš kok časa nazaj, ne vem v letih, še osnovna šola, 6., 7. razred. Par frendov v Kosezah začel rap poslušat, se odločl, da bomo mel skupino. To je blo še preden je Ali pršu ven. To je bla vse bolj zajebancija, nč resnga.

Kdaj ste pa rekli, ok, zdej pa resno, zdej bomo pa mi T-set pa bomo resno nekaj ustvarjali?

Ballau: to pa bolj v srednji šoli, kaj jz vem, Ali je biu že uzuni, Dandrough pa Klemen; začel se je neki govort pa kasete okol talat… in pol sva se midva nekak spoznala z bMDjem. Jz sm njegovga bratranca poznal s srednje šole, kao moj bratranc tut neki rap dela, tm iz Trnovga, ..

bMD: veš kaj je tut fora, pizda? Folk se je grupiru, skos so se neke skupine delale, … ni se šlo mogoče tok za skupino samo, kot glasbeno skupino, pač repal se je in nam se je rekel T-Set in to je blo to. V glavnem smo bli na začetku sami trnovčani, kao Trnovski Set

Ballau: Ja, zdej smo pa mi že v večini – koseščani

bMD: Zdej je že K-Set (se smejijo vsi trije)

Lahko bi bili tudi B-Set, ker ste vsi na B.

bMD: pa v bistvu se kao že 10 let govori, da bomo plato posnel, v resnici pa smo je je lotil po tem poletju. Smo mel že prej neke plane narjene pa smo mogoče mal preveč trobl okol, pa neki smo nastopal.

Ballau: pa ja,sej so bli vedno plani, sam skos neki pride vmes..

Kako se je pa ekipa spreminjala vmes? Kdo je zdaj sploh uradno v T-Set?

bMD: skos se je spreminjala, zdej smo pa evo, jz, Bobi pa Ballau. Medz’l je tut bil zravn, ne vem, lah si ga vzameš kot razširjenga člana, tko bl k kru variantica, kaj jz vem, … Gre se sam zato, da smo se stilsko čist porazdelil. Tist kar one dela ne paše najbol na naš stil, kar mi pa na njegovga. Smo pa še zmer prjatli pa to.

Kaj pa Laganee? Nekje sem prebral, da je bil on tudi.

bMD: Kaj, Laganee? Ne (se smejijo)

Ballau: Laganee. Drgač, sej kul Laganee, .. sej loh bi bil, loh bi bil, stilsko, .. ej Laganee a bi bil? Ne, hec – Laganee pa res nikol ni biu.

Na komadu Rapam tko k govorim, s katerim ste res postali prepoznavni, ste dobili respect, gostuje tudi Trkaj. A je on bil T-set?

Balau: valda, da je biu. Je blo eno obdobje. On je pač tud začel rapat un cajt, biu je potencial, znau je rapat. In pol nekak, jz njega poznam isto iz srednje šole, pol je šu z mano kle do bMD-ja, spontano, .. pol je pa zmagal vse to in je pršla njegova plata. Ampak, do tega, pa po prvi plati je še nekak šlo, pol smo se pa začel delit, on se je spremenu, nismo si več sedl.

bMD: ma ja, sej tud Šaba je biu zravn. Pač sej Trkaj je prnesu neko energijo. Sam on je bl individualist, tut po karakterju

Ballau: njemu je pol začel dogajat en stil repa, nam pa pač že skos isto dogaja

Čeprav pa v bistvu tudi na Rapostolu sta vidva oba gor, bMD celo večino produciral, Ballau, ti si mel pa itak to v bistvu legendarno kitico. bMD, nekje sem videl, med nastajanjem Rapostola si ti nekje napisal, da delaš pop plato za Trkaja. A se ti je res zdela pop, pa če se ti je, zakaj si jo potem delal?

bMD: Iskreno, pri tej plati sm prvič to čutu, čeprav na koncu sm dosegu svoje, da pa to mogoče ne gre več v smer, k je men kul. Jz mam svoj stil razvit, in mam jasne cilje kar se tiče muzke in kako se bom prlagaju modernejšemu zvoku in kako se ne bom. Kar je na tej plati gor.. pol je v bistvu tko izpadl, da komadi k sm jih jz delu tko, da bi izpadl radio friendly, so na konc izpadl hardcore.

Kle se je pol vidl mal v kero smer je šu Trkaj, kam jo je ubral. Pr njemu pač je loh tut širša publika sprejela rap, a ne. Sej gre se sam zato, da včasih sam mal bl polikaš pač, pa loh tut hud komad rata.

Kaj pa kej ostali MC-ji? S kom se štekate?

Ballau: Ostali MC-ji?

bMD: ne peremo perila z drugimi, mi mamo svojo pralnico. Mislm, sej gremo kam, sam mi smo rajš sami.

Ballau: jz lahko rečem, da Klemen, to itak od štarta, drgač pa King…

Bobo: Kosta, kje si?

Ballau: pol Zlatko mi je kul, Atila

No sej, z vsemi k ste jih naštel, ste tut že kej posnel skupi.

Ballau: no, pol pa to, vidš. Zihr pol koga pozabš, kurac, pol je pa..  jebiga, dost jih je še dobrih, dost jih pa tut ni.

bMD: v bistvu tut na plati edini featuring k je, je Klemen Klemen

bMD, ti si tudi v rock muzki. Igraš bobne al kako?

bMD: Jz sm odrastu zlo v taki družini, k sm bil skos obkrožen.. moj sosed je bobnar od Hazardov, zdej ne vem, če mlajši to kej poznajo al ne – uni k so v 80.ih rastl gor, kokr jz pa to pač vejo. Moj bratranc je igral tut ful let v Avia Bandu. Kdor je uspel narest maturanca, jih je slišu (smeh). Na konc kariere je pa celo v Slapovih igral, to je tut tak fajn ansambel. Pa moja mama je harmonkarca… skratka muska je bla skos okol in tko so tut mene hotl čimprej v glasbeno šolo spravt. In ker je bla prevelka vrsta za kitariste, je reku tm en dirigent: »Bom jz njega vzel, kao, mali ma dober ritem« in pol sm jz že po enmu mescu, k me je on učil, v pihalnem orkestru Vič igral bobne, in tko sm pol tut band naredu že v petmu razredu, v bistvu sms kos neki žgou.

Rap je pa itak pršu zraven, ne vem kdo mi je dau kaseto – Ice-T Home invasion al neki tazga – in sm biu tok impresioniran in fasciniran nad kletvicami.. Fuck the world

Aha, kaj a bomo pol vas tudi gledali s kakšnimi bandi nastopat? Boš ti zadaj bobnal in rapal v mikrofon?

bMD: pizda, upam da ne. Skos sm sanju, da bom mel tko band, sam zdej se mi pa zdi, da so vsi nekak posvojil to idejo. Pa ne da sm jz kej sprožu, da ne bo kdo kej narobe razumel, ampak tko se mi zdi, da je zdej to ratal tko, reperji bomo pa zdej, karkol se nardi bo band.

Ballau: ma sej nikol ne veš. Z bendom je drgač dobr, d best, pizda.

bMD: nism pa pristaš tega, da skačeš po odru k ene opice, pa en DJ, tko.. rajš vidm da je kakšen show, če se le da.

Jaz sicer ne bi imel prav nič proti, če bi kak vaš komad slišal v živo, z bandom. Predvsem imam v mislih Dirka brez postanka. Kako je sploh ta komad nastal?

bMD: Joj, sam tega ne. Ta komad že sam po seb tok žge, da bi blo že preveč.

Ok, dajmo zdaj še kaj povedati o vaši plati. Zakaj ste nas pustili toliko časa čakati?

bMD: Nismo vedl, da folk res čaka. Ker na vsak party k prideš, folk skoz »kdaj bo plata,kdaj bo plata« pa vse kar poznam že 10 let snemamo plato.

Res je. Kogarkoli sem vprašal, če kaj ve, je bil odgovor vedno: »Ja, ja snemajo snemajo, zdaj bo vsak čas.« Pa je šlo leto, dve mimo, pa zopet »Ja, ja, snemajo, zdej bo.«

bMD: to je tist k ne morš dolg na istmu mestu stat pa pol reces, da se snema pa ze drugmu pol mahas,.. ampak zdej pa bo, ja.

Ballau: plata je v bistvu ze posneta, če smo odkriti. Zdej pride še ta glavn del – mix, master, te variante, pol pa… odvisn kako bo izšla, glede tega se zdej še jebemo

Bobo: prpravte se na zlobno sceno. Če je kakšen, k kej ponuja za cdje,..

bMD: prednaročila!

Zlobno? Zakaj? A bo zlobna plata? Kaj bo gor? Kaj noevga boste prinesli na sceno?

Ballau: ne vem, bo vsega! Bo, bo, bo! Texti bojo tko k treba, ej. Ne bo tega klasičnega rapa k je več al mn dost v sloveniji razvit…

bMD: brez dlake na jeziku!

Ballau: …da se govori tko da kokr da si v šoli. Bojo besede k jih eni mogoče naujo razumel

Bobo: slovar bo zraven

bMD: k boste kupil CD bo zraven priložena knigca s slovarjem

ballau: jz pravm nej vsak k bo slišu, si nardi svojo sliko. Mi delamo pač to kar znamo, to kar nam sede. Z nobenim se nismo obremenjeval zdej kako bi mogl narest al kako nej bi zvenel vse skp. Tko k je, je. To, kar čutmo, dušo smo dal gor.

V enem od vaših komadov se vi sprašujete »Rap alpa ulca«. A bi morali reči »Rap in ulca«? A bo ta vaša plata ulična, street plata?

Ballau: zihr bo bližji folku, pizda, k je več cajta na ulci, kokr pa več cajta doma, al kako nej rečm

bMD: ja, da nau kdo reku, »ne vem sm slišu.. pa kaki biti so bli to na trkajevi plati…« pač uni k so to rekl, bojo zdej mogoče loh kej druzga rekl.

Ballau. Ja, to je T-Set.

Kako bi vi potem s svojimi besedami rekli? V čem se vi razlikujete od ostalih producentov, od ostalih MCjev?

Bobo: mogoče mal več delamo, mogoče mal več cajta krul želodec klele dol v studiu

bMD: ne, fora je v tem, da je mogoče mal več surovosti. Pa ne surovosti v smislu Pezzy Peza… ne vem, vsak k je do zdej slišu komade.. začutš rap tak k bi mogu bit! Pa tisti mau starejši, naša generacija, bojo začutl not stvari, k so jih poslušal pa v novi preobleki – ampak ne spet v taki preobleki k dans poslušajo 15-letniki.. ampak tud en 15-letnik se bo lahka našu notr pa mu bo nš sleng zanimiv pa naša govorica, predvsem koseški sleng k prevladuje na tej plati pa midva s klemnom spet mal po svoje trnow stajl pa te variante, tko da..  ena taka posebna energija je gor!

Ballau: lublana je gor!!

A to potem pomeni, da enemu Mariborčanu ne bo sedla plata?

Ballau: ne, jz pravm, da mu bo! Sam pač, vsak nej predstavlja iz tm k je

bMD: ne sploh ne, daleč od tega. Sploh pa ni kle tega čut’t. nm je to tok d best. Tok štajercev dela tok dobr rap pa tut tok dolencev, primorcev

Pred kratkim sem imel intervju z Zlatkotom in je on dobro napisal: »Fantje u studiju dost buč posnamejo, sam bratje z mojih ulc vam nč ne verjamejo.« Kakšen mora biti komad, da se mu verjame?

Ballau: sej ni sam to, ti morš najprej poznat folk z ulc, on je to mislu po mojem kle. Dost folka, pizda, o tem rapa, ni biu pa nikol neki uzuni, ni nikol nč delu,… Mislm, sej lahko sfejkaš, sam..

Bobo: če poznaš ljudi, te poznajo oni

Ballau: folk mene ne pozna sam prek rapa, so tut druge stvari, folk k ga poznam ceu lajf in točn se ve, pizda, ..

bMD: Zdej, če folk ne zna prepoznt zgodbe v komadu, …

Ballau: fora je v tem, da bo folk še slišu govorico, fore k so uzuni, … To je vse tko, kok si okol, kakšn folk poznaš, ne vem, kako si gor rastu,

Vi ste od samega začetka nekako na sceni.

bMD: V bistvu zlo zgodi. Lah rečem, da v bistvu od samga začetka, k se je začel tist neka Radyoyo era… Sej bli smo že prej, kdaj se je tist začel, Ali en, Paski kartel, pol k se je to začel K4 scena pa to varianta, …

Kako se potem vam zdi ta razvoj scene. To, kar je danes, v primerjavi recimo od 5 minutes of fame?

bMD: nej si to vsak sam primerja, nej gre na myspace, nej si zavrti komad od vsazga tamauga k doma snema pa si bojo pač eno mnenje ustvarl. Pač, šit ne. Pa se j v bistvu takoj vidš, kdo zares dela pa kdo ne. Pač svaka čast. Mi smo se včasih na kasetarje snemal, dons pa tko. Sej ti že to vse pove.

Ok, to so te mulci, kaj pa od recimo temu uradne scene. Se to razvija v pravo smer?

Ballau: je, je. Razvija se v vsakem primeru. Pa je kul pa ni kul.

bMD: ja, načeloma je kul. Zdej, če ni po mojem okusu, še ne pomen, da ni dobr. Jz tut, če nekomu povem, da mi ni všeč, to ne pomen da ni dobr. In bom vsakmu povedu, da mi ta komad pač ni všeč. Upam, da bo lahko med kdo to reku.

Vi imate sicer, vsaj moj občutek je tak, kar dosti podpore in respecta. Ni nekega neutemeljenega pljuvanja.

bMD: Upam, ja. V končni fazi, če folk z nami diha, bomo mi lažji z njimi dihal. Če je kdo kdaj pljuvu, je blo to zato, k nas ni poznou, pa so pač kr neki kvazl, … pa še to več al manj na raznih forumih, pa je to pol komedija

Jaz sicer tako razmišljam, da je tudi to del scene. Na eni strani imaš glasbenike, na drugi pa poslušalce in v bistvu kritike, ki tudi morajo biti. Nek feedback. Pri nas pa v bistvu ta del scene ni razvit. Lahko rečemo, da se glasba razvija, poslušalci pa ne?

Bobo: odvisno, al sliš sam muzko al kaj. Al posluša besedila. Vsak svoje posluša. Jz sm vedno in muzko in besedila poslušu

A ti kot glasbenik sploh hočeš slišati neko kritiko, če je utemeljena?

Bobo: valda. Vsak ma svoj taste. Enmu pač ni gud, kar ti delaš,.. jz bom pol še bl zagnan, da dober nardim

Ballau: itak, valda da hočeš slišat, pizda. Men to ni panike, če mi en reče to to ni gud, pizda d best.

bMD: mislm, jz razglablju ne bom z nobenim. Jz že vem, kaj sm, a veš. In pr muzki in pr tekstih.

Pri nas je tudi tako, da plata pride ven, in je kul plata, pa ni govora o njej – artist pa razen ljudi, ki jih sreča, ne dobi feedbacka. Na forumih pa kar pride, se vse raztrga, drugače pa večinoma, kot si rekel – mulčki, ki doma snemajo, pa užaljeni pa to, …

bMD: mislm, da ni problem – nej trgajo, kokr hočjo. Več k bojo trgal, manjši koščki bojo bli, k jih bojo loh trgal. To je to.

Ok, pustimo. O tem, smo sicer že govorili. Vi se, kar se tiče glasbe, držite bolj zase. Ne iščete nekih sodelovanj.

Ballau: ma, kokr pride. Če se s kom dobr štekam, kot s človekom, je to prvo. Pa valda mora tut dobr mi repat,nam zdej kr z enimi kreljoti… če se z nekom ujamš kot s človekom, je tok lažji pač. Z nobenim ne bi snemu, sam zato, da rečeš, da si snemu z njim. To sam zato k mi je filing, evo model repa d best, pejt gremo neki narest.

Zadnjič sem nekje prebral zanimiv stavek, da se dogaja to, da gostje zasenčijo artista na njegovi plati. Se pravi, da nekdo povabi toliko gostov, da sam sebi luknjo skoplje.

Ballau: men se zdi, da če maš preveč gostov na plati, da ni dobr to, pizda. Še posebi pr nas, mi smo trije MC-ji…

bMD: mi smo sami seb zadostni, zakaj bi v bistvu, če imamo vsi trije vsak svoj slog, kle pol četrga, petga kokrkol notr basu, a razumeš. Še tist kar smo vzel, smo vzel tko seb enako. Naprimer Klemen je dost tak naš stil – nm je njegov všeč, naš je njemu, pač mora bit to mal obojestransko. Sej najbrž ne bi biu problem pridt do enga bl znanga, pa mogoče večjiga, sam zakaj? Mi bi radi uno svoje, sebe predstavl

ballau: sej je dobr sodelovt, sam ne na prvi plati, kle morš čimveč sebe ven dat

bMD: bomo po plati nardil z drugimi razna sodelovanja..

Pri nas je tudi tako, da je en MC, ali pa sta dva, redko pa gre za skupine. OK, Tekochee kru malo popravijo to povprečje. Ali je težje delati, če je več ljudi v skupini?

Ballau: kokr kdaj. Spet odvisn od komad, spet odvisn od dneva, spet odvisn ne vem od česa še. Sej po mojem da so skupine, sam od teh k so tko bl uzuni, je res.. pizda, ne vem zakaj je tko, s čim je to povezan…

Bobo: Duo Platin!

Dejmo zdej spet še kako o plati reči. Kdaj bo? Kdaj je realno pričakovati?

Ballau: ne morš niti okvirno rečt.

bMD: joj, ful ne bi rad… neki smo rekl, da bi res letos jesen, pa pač se zavleče.

Ballau: odvisn, kako se bo izdala zadeva. Najprej se mormo glede tega še zorganizirat.

bMD: če bomo na svojo roko, nam ni tok pomemben kdaj bo datum, če bo šlo pa prek založbe pa.. pol ne odločamo sam mi.

Ballau: tko da ne moremo rečt kaj bo. Važn, da je plata narjena.

Pa bi raje založbo, ali bi raje sami?

Ballau: tm, k bojo bolši pogoji.

bMD: točn tko. Če si bomo lah sami tok dobre pogoje ustvarl, da bi delal na tem, alpa shajal, bi blo čist super.

Pa ste imeli vmes kakšen preblisk, v smislu zdaj pa ne bomo posneli plate, ko jebe?

Ballau: Itak! Mislm, jz sm zmeri vedu, da bom neki naredu…

bMD: ja si pršu tut že tok dol, v glavi,… ne sploh v smislu, da bi se skregal alpa karkol, ampak.. tist, a se ti sploh še da? A se sploh splača?!

Ballau: sej itak nardiš zase, tut če nau pol noben kupu…

bMD: mah, sej smo itak že prej za sebe delal! Zdej smo se pač odločil, jebiga, dejmo res potegnt eno črto čez vsa ta leta, neki dat od sebe ven. V bistvu pol res zarad sebe to nardiš. Če bo folk to sprejel, ej, tok bolš stari!

Bobo: tisti k podpirate – svaka čast!

Pa saj pri nas – ko praviš, če se splača – nihče ne bo nekaj močno zaslužil od plate…

bMD: Itak, sploh pa ne od repa. Sej zato, to kar bomo nardil: folk ne juživa, nej se zapoha zraven, kšna lubica nej mal zamiga in to je to – sej to je poanta tega, a veš.

Kaj pa vi počnete sploh za položnice, za kruh?

bMD: jz sm skos kle not. ( v studiu)

Se pravi, ti dejansko živiš od glasbe?

bMD: ja.

Kul. Da vsaj komu uspe. Pa če te lahko eno stvar piknem, nič slabonamernega. Slišal sem, da si drag. Da imaš visoko ceno, če kdo hoče tvoj bit.

bMD: stari moj, lej tkole ti bom povedu, iskreno pa za vse ostale naprej, da mi ne bo treba dvakrat govort: tok se mi zdi, da sm naredu, sam pr seb, pa ne sam v rapu, tut tko, a veš. Nism jz cdjev izdal sam v rapu, pa nism sam reperjem delu plat, sm tut kje drugje biu zravn. Tut z mojimi drugimi bendi, pr kšnih letih, k so se drugi učil za zaključne izpite alpa za valeto prpravlal, sm jz že pač mel cd uzuni. Tko da me v bistvu sploh ne zanima, če bo kdo reku, da sm drag!! Plus to, stari, kaj bi blo, če bi jz meu klele pred vrati, pizda, celo vrsto enih k misljo, da znajo repat?! Sploh ni cene, sploh ni, ni. Vsak dela za sebe.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply