NIKOLOVSKI / Utrujeni veteran

Tokrat intervju z Nikolovskim. Kratek, jedrnat, provokativen.

Kakšni so bili tvoji začetki — še pred Nedotakljivimi?

Ufff…. jst in Račič… in lucky no.8. kaj smo že bli?? Crow clan med drugim :)! Blo je bl tko na izi. Napisu sm par tekstov, par instrumentalov, pa smo »repal«..

Potem ste bili Nedotakljvi. Kakšne spomine imaš na to obdobje? Zakaj ste nehali sodelovatHm, spomini… Na obdobje Nedotakljivih, lepe. Dokler se ona dva nista odločila za Radyoyo. Jst sm pa rajš biu sam svoj človk. Nism želeu, da mi drugi govorijo kaj smem in kaj ne smem delat in govort, kakšna stališča moram met, itd… Kle se najlažje povežem z izjavo, ki jo je dala Andrijana Starina Kosem: Zvest sem načelom, ne ljudem!

Zdaj si solo izvajalec. Kakšna je razlika med samostojnim delom in delom v skupini?

Solo… hehe… jst nekak tok sodelujem z drugimi na mojih projektih, da je težko rečt, da sm »solo«. Mogoče samo v temu, da je,če si »solo izvajalec«, je bl jasno kdo sprejema odločitve in nosi odgovornost za izdelek. Skupina »enakovrednih« mora biti zelo zrela da se lahko zmenjo brez problemov.

Kaj se dogaja s Samimi norci? Za Plan B po izdaji plate več nihče ni slišal, Da II Deuce sta razpadla, Zlatko je šel na svoje, če se ne motim tud Cazzafura. Kaj je narobe?

A ni smešno, a? Plan B, Brodii, Da deuce… Sm pomislu, da mogoče… je pa mal težko hodt v mojih čevljih. Od nobenga nič… Razn DJ Supastar. On je vs čas delu tko kot bi moral vsi… Kar se pa Cazzafure tiče, je pa tko… on za zdej še ni odšou iz Samih norcev, vsaj to mi je odgovoru, ko sm ga vprašu in mu prebrau tvoje vprašanje… Po mojem mnenju je narobe to, da se vsi počutjo, da lahko vse naredijo(naredijo pa zelo malo ali nič). Men je ena stvar jasna… noben od njih ni men rihtu nastope… niti enga! Zlatko pa se itak celo svojo »kariero«, šlepa na druge…

Kako to, da ni v vseh teh letih izšlo več izdelkov iz te produkcijske skupine?

Denar, denar in spet denar… Lahko pa vprašaš vsazga od »norcev«, kok so ulagal v Same norce…

Nekako imam občutek, da ste veterani prepustili sceno mulcem.

Jah, vrjamm da maš tak feeling, sej je mogoče res… Folk je pošteku da ni kruha v slovenski glasbi in jim je počas vse dol padl… zdej je na mlajših, da se razočarajo…

Pripravljaš ti že kaj novega?

Jap… še v tem letu pride vn projekt. Ta, pa bo »solo«! Za zdej nimam v glavi enga gostujočga mc-ija. Mam pa par muzičarjev, s kerimi bi rad sodelovau…

Osredotočiva se zdaj na tvoj prvenec. Dolgo, predolgo si ga napovedoval. »Pravi raperji« so na koncu že večino komadov poznali, in mu zato niso dajali najboljših kritik. Drugače pa mislim, da so bile kritike kar pozitivne. Kako si ti zadovoljen s sprejemom in kritikami albuma na splošno? Si dosegel to, kar si želel?

Hehe… pravi reperji?? Hehe… tko bom povedu: Ni blo ene slabe kritike moje plate. Kaj si pa internetni mciji misljo, je pa drugo. To me ne gane… nikol ni, nikol ne bo! Biu sm razočaran nad tem da so v časopisu Delo, objavl recenzijo moje plate, eno leto po izzidu… 1 leto!! Sej je bla odlična recenzija, ampak… eno leto?

Kaj ti daje večji užitek — pisanje tekstov ali ustvarjanje glasbene podlage?

Uf, zadnje čase nič od naštetega… praviln odgovor pa je oboje. Ponosn sm na dobr komad in txt. Enako…

Kakšen mora biti popoln rap komad? Kaj mora imet?

Beat, na kerga kimaš z glavo in tekst, k neki pove!

Se kateri slovenski komad približa temu idealu? Kaj pa tuj?

Hmmmm. Od tujih jih je preveč… slovenski pa…? evo, novi komadi od Kinga: Jebe se jim za nas, al pa Začelo se je!

Največkrat so kritike slo rap komadov, da so teksti gnili. O čem sploh lahko nekdo iz Ljubljane, Celja, Maribora ali kateregakoli mesta govori?

O vsemu, dokler se to dobr pove… Ni pomembno sam kaj govoriš, ampak tud, kako govoriš. Lahko maš mcije, k majo dobre txte. Pa so dooooolgočasni za poslušat, za popizdit…

Si eden redkih, ki se v svojih komadih dotika raznih resnih družbeno-socialnih težav. Imaš sam take težave ali si samo tak altruist in dober opazovalec, da jih vidiš in razumeš pri drugih?

Zmes oboje trojega…

Si zato tudi kandidiral na lokalnih volitvah? Verjameš, da lahko skozi politiko resnično kaj spremeniš? Na tako nizki ravni?

Haha… ja, dobro vprašanje. Pazi… Nism šou v politiko, da bi naenkrat spremenu svet, šou sm zato, da vidm kakšno je dejansko stanje v slovenski politiki. Rečmo temu: opazovanje z udeležbo! Da sam vidm kako stvari stojijo, kao se moč manifestira, kako poteka delo na politični ravni. Da ne bom pametn, kot vsi tisti, k se politike izogibajo vejo pa vse o njej! Hotu sm vidt na svoje oči.

Kaj misliš o ideji župana Ljubljane, da je treba zgraditi čim več blokov in stolpnic (ki jih stiskajo v že obstoječe soseske), da bi bila stanovanja zato cenejša?

Da je podcenu gospodarski in gradbeni lobi v Ljubljani,ki vneto skrbi za visoke cene stanovanj! Želim si nižjih cen stanovanj in ja , v Ljubljani RABMO stanovanja!!!!!! Problem je da v slovenski politiki ni programa, ki bi podpiral rast slovenskega naroda. Nosečnice so v službah nezaželjene, prav tako mlade punce, ki bi lahko zanosile. Stanovanjski fond nima stanovanj (mlade družine se ne morjo osamostalit prej), plače so slovenske-ne evropske! S takim pristopom, bo slovenski narod hitro zbrisan z zemljevida. Moral bi se množit, pa ni pogojev za rast!

Kaj pogrešaš v Ljubljani? Kaj bi treba naprej narediti, popraviti, zgraditi, obnoviti?

Koncertne dvorane, osvetljena igrišča, boljši medsosedski odnosi, stanovanja, parkirišča, zelenice, vodometi, nočni klubi, nižja cena kave v centru! , zavest o našem mestu!!!!! …pa ne po tem vrstnem redu!

Kakšna je tvoja funkcija v Fundaciji za pomoč otrokom? Hvale vredno se mi zdi, da skušaš poskrbeti za ostalo sodržavljane! Ne bi bilo bolj »cool« skrbeti za pijačo, ženske riti, avtomobile, zabavo,…?

Moja funkcija je… za zdej nedefinirana. Pomagam jim po mojih močeh. Če me rabjo na tv-ju za povedat lepo besedo…, da poiščem kkšnga sponzorja… men je tko… ta fundacija in jst se 100 % strinjamo, da bi moral svet začet spreminjat doma!!! In zato se fundacija ukvarja samo z otroci iz Slovenije, ki rabjo pomoč!in nikol ne razkrijejo komu pomoč gre(razn generalnim sponzorjem), ker vejo, kok so ljudje hitr označeni v Sloveniji. Če ma kdo željo, nej čekira www.fzpo.org. Glihkar poteka akcija za kovčke prve pomoči…

Si še vedno goreč nasprotnik piratov?

A joj… Od kje ti pa ta???? Sej nikol nism biu!!!!!! V komadu na to temo še povem: »ker jih mamo vsi…, ampak, ljudje res slišjo samo tisto, kar si želijo slišat! Žau mi je, da sm na željo Microsofta, ki je biu
naročnik komada, dau vn stavek:  »Če nč druzga…ne kopirat vsaj slovenske plate«!, čeprov je to zelo dobro utemeljil.

Kaj bi se dalo narediti, da bi se to omejilo?

Pa evo… moj pristop k problemu je, da je treba ljudi naučit spoštovat svojo kulturo, ker ko bomo spoštoval naše delo, se bomo naučil cent in spoštovat tudi tuje delo. Ni odnosa do stvari dandanes, vse se da dobit, zato je vse kič…

Vsaj slovenske plate bi ljudje lahko kupovali, ne? Ampak ljudje mislijo, da itak ni zaslužka za avtorje, torej zakaj bi? Kolikšen delež stroškov si sploh lahko pokriješ s prodajo albumov?

Eh, ljudje ne mislijo tega… to je sam izgovor… na vprašanje kolikšen delež, pa vpraši rajš npr. Kosto, on izdaja v samozaložbi zdej…

Ti si kar perfekcionist, ne? Vse hočeš narediti na visokem nivoju. Ne bi bilo boljše — govorim o financah — narediti več plat na malo nižjem nivoju in jih prodajati za malo manj denarja? Tako kot imajo v tujini mixtape in to. Tako bi bil bolj prisoten na sceni, zanimivejši za koncerte, vrtenje na radiu..

NE in odločno NE! A res mislš da nam manjka nizkokvlitetnih posnetkov, tretje-razrednih producentov in tekstpiscev, slabih izvajalcev??? Mixtape je druga stvar… tam daš vokal čez že zmiksan inštrumental…sam za to rabš dje! Kok jih pa mamo mi? Kok pa oni snemajo mixtape? Sam to ni problem… Največjo škodo slo hip hopu delajo slovenski radiji!!!!! Ker radijski uredniki nimajo posluha za naše izvajalce, še radijo študent, je u kurcu s podporo… Citiram Psiho brata: JEBEŠ RADIJO!

Kakšna je po tvojem mnenju slo rap scena?

U kurcu! Pa je preveč razlogov zakaj… večinoma zarad artistov samih…

Koga najbolj spoštuješ in koga ne moreš slišati?

Jah, king, doša, ona dva mata naj tekste, k men sedejo… Ne morm pa N’tokota(jbg mi ne sede), Samo boris, kocka…

Mene osebno najbolj moti to, da ni več sodelovanja med artisti. Vsak se drži bolj zase in trud drugih daje v nič. Je to pač slovenska mentaliteta ali kaj?

To je retorično vprašanje a ne?

Pa tudi pljuvanju po forumih ni videti konca. Vsak, ki zna prižgat računalnik in se logirat na forum, je danes velik strokovnjak za rap. V kolikšni meri se take kritike avtorja sploh dotaknejo?

Bom tko odgovoru: Opinions are like assholes… everyone’s got one.
( http://www.musicthoughts.com/t/470)

Kakšno se ti pa zdi medijsko pokrivanje hi hop scene pri nas? Spoti se še nekako vrtijo, ni pa intervjujev, resnih recenzij,…Kako lahko internet to spremeni, če sploh lahko?

Kot sm že reku… največ škode delajo glasbeni uredniki!!!!!! Na tvju na radiju, v cajtngih… Bereš eno in isto, debilna vprašanja, debilni komadi… Lahko bi in prvi, ko bo slo sceno začeu združevat, bo naredu ogromn… folk si želi neki kar bi ns povezoval! In ena oddaja na netu, bi lahko bla zmaga!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply