Intervju: Ali

foto: Matic Kremžar

Avtorica: Leja Lederer

Rap kot ritmično poudarjena poezija velja za najčistejšo obliko upovedovanja sveta, saj najbolje upošteva prvine stare poezije. Moj sogovornik kranjski artist ALI z interpretacijo tekstov in refleksijami notranjega sveta ustvarja nove dimenzije tega žanra na slovenski sceni. S poetičnostjo ovija izvor rapa in brezkompromisno sledi svobodi govora. Z modrostjo, da smo sami sužnji in produkt svojega uma, življenje polaga v roke posameznika.

Rap kot izrazno sredstvo v glasbi. Kaj ti še pomeni?

Ne maram izraza ti si raper, raperček, ne jaz sem artist. Nikomur ne moreš reči, da ne more rapat. Vsak lahko. Ampak to ni nekaj za kar se odločiš. Je močnejše od tega. (Pokaže tatoo na roki), piše mi blessed, zrcalno ta preide v cursed! Nisem blagoslovljen, prej preklet, ker mi to predstavlja breme. Rad bi sproščeno poslušal komad, brez zanimanja in obremenjevanja kdo ga je napisal in koliko časa je porabil. Pa ne morem, preveč se ukvarjam s strukturo komada, nekaj picajzlam, ker sem perfekcionist. Če lahko v življenju ustvarim nekaj dobrega to je moja muzka, bom to naredil in speljal do popolnosti. To ti ostane za vedno. Samo ne zlorabljaj tega sredstva. Folk je ugotovil, da lahko z rapom pove marsikaj, tudi neresnico.

Bi svoja dela želel interpretirati na drugačen, nov način?

S svojo interpretacijo želim dvignit folk in predstavit percepcijo stare poezije. Brez podlage, brez ritma, da je podlaga le tematsko ozadje. Že s samim vokalom lahko ustvariš ritem, če imaš pravi občutek za besede v prostoru. Uporabil bi samo ojačevalec zvoka, glasu dodaš pravo jakost in ustvariš pravi efekt.

Slika razkriva več kot tisoč besed, kaj razkrije beseda. Lahko moč besede naredi večji efekt kot neka podoba?

Gre za dva različna svetova. Bi raje oglušel ali oslepel? Eno čutilo gre, drugo se bolj razvije. Meni v mojem delu beseda pomeni veliko več. Še posebej govorjena beseda. S sliko nisi tako oseben.

Besede s sabo prinašajo tudi odgovornost.

Vsak bi moral biti odgovoren za to kar z besedo predaja drugim. Cel svet stoji na besedi in interakciji. Talk, talk, samo povej mi. Sploh v glasbi. Saj ne lažeš meni, lažeš sebi, če govoriš izkrivljeno. Beseda je nekaj tako lepega in želim jo vrniti nazaj v še večjem čaru. V nekem trenutku se popolnoma odprem. Ampak to se ne dogaja vsak dan, ne ustvarjaš na tak način vsak dan. Sem pa vsak dan v tem poetičnem občutku. Z eno samo besedo lahko spremeniš celoten pomen teksta.

Slovenščina je za izražanje precej grob, ne speven jezik. Kako pomembna je jezikovna sposobnost artista?

Vse se da, ljudje samo iščejo izgovore. Veliko lažje se prešvercaš skozi angleščino. Če ne bi angleščine znal v nulo, tega nebi nikoli delal. Enako velja za slovenščino. Jaz sem domačo nalogo opravil. Ne bojim se izražati v nobenem jeziku, ki ga obvladam. Ampak folk ne raziskuje dovolj, se ne ukvarja dovolj sam s sabo (simbolično si umije dlani), prehitro je zadovoljen. Pa vzemi si deset sekund in pomisli še enkrat, poglej kaj lahko dodaš, spremeniš, izboljšaš. Lahko bi dal dve besedi pa dvojno rimo in bi ujel še večji pomen. To je poezija.

Kako si zadovoljen s plato M.I.C (My inspiration creates), ki je mimogrede tvoja prva?

Med nastajanjem plate sem se veliko naučil in razvil čustveno ter duševno. Zrasel sem kot artist to si štejem za uspeh. Obsega čas treh let, obdobje različnih faz, čas v vojski in normalno že zdaj na nekatere stvari gledam drugače, je pa marsikaj izpadlo boljše kot sem si takrat predstavljal. Pa sem v bistvu zelo hitro pozabil nanjo, ful sem skromen in sem z mislimi že naprej pri ustvarjanju novega materiala, kaj in o čem pisati. Plata je rezime artista, tvoj razvoj od prvega do zadnjega komada in hkrati razvoj tistega, ki te posluša. Dvajset komadov, dvajset črk. Poslušaj jo in boš našel point.

Če bi jo lahko z besedo dvema opisal, nanjo položil etiketo, ki jo označi kot celoto, katera bi bila?

Open minded. Zbral sem lahko vse svoje razfukane misli in jih dal na en kup. (Iz stene vzame okvirjeno plato. Črnobel grafični kaos detajlov, simbolov, pomenov) Ni prostora, da bi še kaj dodal. Res sem simetrični freak.

Promised land ni obljubljena dežela, je dežela obljub. Kaj je tvoja obljuba glasbi?

Ne bom dopustil, da ugasne iskra, ki jo čutim ob tem kar delam. Zdaj, ko se kažejo pravi odzivi pa sploh. Vztrajam pri tem, da svoja občutenja izražam v najbolj čisti obliki. Nepopačena resnica, pa čeprav je ta humorna, kritična, primerjalna. Da iz besede ustvarim nekaj več.

Kresanje družbenih razmer rapu daje močan efekt. O katerih ti najraje govoriš, želiš biti aktualen ali raje iz vsega izluščiš nekaj še neslišanega?

S tem se nisem nikoli obremenjeval, če zdaj pomislim se počutim precej neaktualnega. Če je komad hudo dober, bo vedno dober. Na M.I.C sem predstavil prvo osebni vidik, v prihodnosti pa hočem biti čim bolj raznolik.  Da malo potipam teren kaj se bo najbolj prijelo, mogoče bo to komad za dušo. V glasbi čas in prostor nista relevantna.

Rap je terapija, kako učinkuje nate?

Človek se mora pogovarjati o vsem, največ pa sam s sabo. Takrat lahko največ razčistiš. Prečiščevalna kura, ki te razbremeni. Ko se mi odpre, vzamem telefon, da lahko takoj zapišem. Znajdeš se v transu, ko ti misli in ideje norijo v glavi. Ko imam ustvarjalno krizo lahko pišem celo noč pa bom ven dal samo osem, dvanajst vrstic. Tako mi deluje mozak, tako mi piše podzavest. Velikokrat bi rad opisal vse občutke pa ne najdem prave besede. I`m not rappin and i`m not talking bout the man i am, i`m talking bout the man i`m trying to be, i want to be. Stvari o katerih sem rapal pred leti šele zdaj zares dojemam. Terapevtski učinek mi daje, ko mi pomaga razumeti življenje in me pelje skozenj. Z muzko nisi nikoli sam. Sem človek slik in besed in marsikaj pozabim, če pa imam neko sliko ali besedo napopano na sebi, vsakič, ko jo pogledam vem zakaj je tam. Sam sebi lahko pomagaš, če delaš v pravi obliki. Če ga ne zlorabljaš. Raba, zloraba. Kar daš, dobiš nazaj. Rapu dajem največji respect in vem da ga bom dobil nazaj.

V kakšnem smislu je rap zlorabljen?

Vse je v bistvu že zlorabljeno in posiljeno, lahko bi se samo drugače poimenovalo. Dobilo novo ime na primer, ttRap, to je ssmRap, kRap in bo to že kar nova zvrst. Preveč se razvija preveč je novih stvari. Težko bi potem nekomu rekel, da to kar dela pa že ni rap. Bi mu pa na glas povedal, da ni dober. Vsaka perspektiva je prava, če je podprta z dobrim argumentom. Želim si konstruktivne kritike, pozitivno nastrojene. Z zlorabo je tako, dokler ne prihaja denar tja kar delaš te ne briga, ni zloraba.

Politični rap najbolj direktno opisuje stanja, ponuja rešitve in spremembe. Koga pravzaprav poziva, kdo bo te rešitve sprejel in jih rešil?

Ne pametujem, ne zahtevam. Včasih je potrebno uporabit bolj grobo besedo, da bi nekdo res pozorno poslušal kaj mu govoriš. I`m not trying to change the world, i`m trying to ignite the spark that`ll change the world. Začne se pri posamezniku. Bodimo realni, z rapanjem ne bom rešil lakote na svetu. Lahko pa nekoga preko mojih komadov zadanem in z močnim sporočilom vplivam na njegovo mišljenje.

Primorski Valterap pravi, da boš spremembe dosegel z zavzemanjem pozicije v življenju in ne s pisanjem pesmi.

Sicer nikoli nisem kaj dosti izhajal v to smer, mislim kar se tiče ustanavljanja nekih gibanj je to bob ob steno. Govoriti o globalni politiki in se boriti proti korporacijam pa je bolj za šalo. Borim se lahko z mojo besedo in jo širim v koraku s časom. Mene zanima kako se preko jezika in besede približati mladim generacijam. To sem jaz, nisem noben Dalaj Lama. Najprej želim predstaviti sebe. Z dobrim zaledjem in močno podporo nekoga, ki bo moj glas podprl in ga širil naprej je vse lahko dosežek. Takrat me ne ovira nič, da delam spremembe.

Na papir raje zlivaš osebna stališča ali aktualne tematike?

Bolj prodorna izbira so moja videnja. Moja glava, my mind. Ko boš zaprl oči boš v svoji glavi čutil my mind. Dobro se zavedam aktualne scene, ampak se ta hitro izgublja. Danes je moderno eno jutri se nekdo spomni že nekaj drugega. In če jaz že svojega intelekta, svoje ustvarjalnosti ne morem loviti, kako se bom kosal še s temu. Se mi ne zdi vredno, niti nočem biti tisti, ki samo jamra kako je vse narobe in slabo. Osebno izpoved si želim postaviti v tako obliko, da se bo vsakdo lahko poistovetil z njo. In zavestno paralelno vpletam aktualne teme, prispodobe. Piši kar čutiš v danem trenutku. Če ne čutiš nič, ne piši.

Monolog ali dialog?

Zdrava mera obojega. Monologi v spoznanju in dojemanju sebe in sveta, ko govorim resnico skozi svojo perspektivo. Postavljam si vprašanja, odgovore iščem v sebi. Včasih na vprašanje nimam odgovora, se nanaša na koga drugega. Ko govoriš imaš priložnost, da poveš nekaj kar veš, ko utihneš imaš priložnost, da se boš naučil nekaj novega. Raje vidim, da jaz govorim, če kdo nima kaj pametnega povedati. Naj se on uči. Sam si si najboljši psihiater, pri sebi imam razčiščeno.

Načrti in projekti za prihodnost?

Svoj pečat imam. Izdajati se na čim več načinov, še bolj intenzivno. Da najdem pravi gumb, ojačevalec, ki najbolj navre, največ da. Nočem se držati ustaljenega vzorca in biti pričakovan. Odkrivati in vzbujati čim več novih filingov, od čistega zadovoljstva do živčne jeze. Hvaležen sem za svojo ekipo ABProduction. Vse moje ideje in občutke najbolje postavijo v vizualno obliko. Skupaj sodelujemo idejno in če moram za dober kader skočiti nekam z dveh metrov bom skočil, ker vem, da bo kader svetoven.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply