IARIA / Dobesedno underground

Na nekaj vprašanj je odgovoril Iaria, MC iz Tolmina, ki bo jeseni izdal svojo drugo plato. Čeprav njegov rap iz do Ljubljane pride po ovinkasti cesti, so njegovi odgovori precej direktni.

Kako si začel z glasbo?

Ja začelo se je že kar zgodi. Mislem , da sm v 4. razredu O.Š. začel obiskovat glasbeno šolo. Tam sm igral kitaro in to je trajalo kake 4 leta. Potem mi je use skupi dopizdilo, ker sem imeu dost tega, da morm igrat kar mi drugi govorijo. Drugač pa sm bil na začetku bol za rock glasbo, enkrat po koncu O.Š. pa sm zacel malo bol spoznavat rap. Ja je blo kar zanimivo v bol rockerskem mestu začet videvat hlače oblečene na pol riti. Ma je blo fajn in še zmeri je. Potem so pa pocas pršla prva besedila na tuje podlage in tko naprej.

 

Na hiphopvalu si bil MC B, zakaj potem Iaria?

Če piše mc b, kar še sam ne vem, pol so malo zajebal. Ma nima veze. Moglo bi pisat BMC. Sej veš treba je blo imet neko kao rapersko ime in takrat mi je blo BMC prou uredu. BMC- Blaž mc. Ko pa je bla 1. plata že posneta, mi je Zega bol u zajebanciji ob pivu reku: ‘Jebeš to, bod Don Iaria!’ pa sm si reku, če že predstavlam samega sebe pol se bom s svojim priimkom. Iaria.

 

Prej si bi le ti (Le jst), bo sedaj še kdo drug?

 

Ja , na prvi plati sm bil res Le jst. No še Georg. Na drugi, pa se lahko pričakuje še neki ljudi. Se bo zmešalo malo primorsko ljubljanskega vetra, če bo use po sreči.

 

Prva plata je prišla bolj potiho, bo ta druga bolj naglas napovedana?

 

Prva res ni bla neki napovedana, ajde na naših koncih se je že vedlo za njo drugje pa res ne. Za drugo pa se bomo malo bl potrudil. Predvsem internet.

 

Kdaj pa pride?

 

Bom počakal, da gre poletje mimo, tko da enkrat septembra, oktobra.

 

Kaj je manjkalo prvi, po tvojem?

 

Prvi plati so mankale predvsem bolš podlage. To pa zato, ker sm jih več al man delu jst, Zega pa je pol čez odigrau kak inštrument. Besedila pa so taka ku so, takrat sm bil z njimi zadovoln in če zdej glih nism z usemi, jebi ga.:)

 

V čem bo druga boljša?

 

Na drugi plati so zagotovo podlage prou na drugem nivoju. Tokrat se jih nism niti dotaknu, razen z besedili. Zdej predvsem bol vem kaj približno hočem. Lahko rečem da je use napredovalo, usaj v mojih ušesih. Bomo pa vidli kako se bo zdelo ljudem.

 

Gostje?

 

Kot sm reku se lahko pričakuje neki ljudi. Georg pa še edn usem dobro poznan z naših koncev pa še edn usem dobro poznan iz tvojih koncev.:)

 

Producentje – bo spet le Janez Zega?

 

Ja, producent je Zega. U temu letu sva oba malo zrasla glede tega kar delava in mislem, da to štima. Podlage so njegovo delo, besedila moje in tega se bova držala še naprej.

 

Tematike?

 

Usega je.:)

 

Boš posnel tudi kakšen spot?

 

Spot je v planu ampak se bo treba še odločit za kater komad.

 

Tvoj glasba na prvi plati ni bila tipična hiphop – vmes malo celo na country povleklo.

 

To sem večkrat slišu, da to kar delam ni tipičen Hip Hop. Dejstvo je, da mam rad glasbo, rad mam Hip Hop in vse kar mi ponuja, med drugimi tud to, da sebe kot mc-ja razvijam tko kot sam čutm. Če pa to učasih zveni malo drugače, tud prav. Ne vem zakajbi se držu ene same poti, če pa lahko zavijem še u tok drugih smeri. Prva plata je bla taka ku je bla, druga boste kmal lahko slišal kakšna je, za naprej pa še sam nimam pojma. Če daš raperja za mikrofon in metalca na podlage najbrž niti ne morš vedet.:)

 

Do Tolmina je ena najbolj zafukanih in dolgih poti v Sloveniji. Je enaka rap pot od tam?

 

Res mamo eno zajebano cesto ma, ko enkrat prideš do nas vidš da je to to. Sploh poleti. Rap pot od nas pa je taka, ku si jo sam nardiš. Mislem, da je use odvisno od posameznika.

 

Kako nate tvoje okolje vpliva v glasbi?

 

Upliva na več načinov., logično pa je, da okolje v katerem živiš na sploh upliva na človeka in mislem, da je normalno, da se to čuti tudi v glasbi. Vidš ljudi, ki so že celo življenje v eni firmi za enim in istim trakom, pa napišeš neki o tem. Potem so tu neumnosti z mojimi ljudmi. Kraj v katerem sm odrašču me je nekako naredu takega ku sem. Zato se mi zdi logično, da to upliva tudi na moje tekste, dobro al slabo, pa naj drugi presodjo.

 

Sprašujem zato, ker me tudi zanima, če se ti je v zadnjem letu zgodila kaj takega, da bi vplivalo na glasbo?

 

Zgodilo se ni nič tok posebnega, tko da pišem o ženskah in alkoholu.:) Hecam se:) Življenje teče normalno in hvaležen sm, da je tko.

 

Tolmin pa hip hop -kako gre to skupaj, se kaj dogaja?

 

Kot sm omenu je Tolmin bol rockersko mesto, se je pa začelo dogajat, da so Hip Hop žurke zlo dobro, če ne najbolš obiskane. Use skupi se še razvija in super je, da nas je čedalje več. Dokler bo šlo tko naprej bo super. Sem iz kraja iz kjer ishaja še dost norih mc-jev tko, da boš najbrž kmalu tu za njih slišal.

 

 

 

 

 

Veliko ljudi misli, da je artistom v Ljubljani lažje. Si ti tudi takega mnenja?

 

Mogoče jim je lažje, ker se med sabo več al manj poznajo in si pomagajo. Če pa si u kurcu, si po moje lahko iz centra Ljubljane pa bo vedu zate samo sosed. Tko, da to je plus, če nisi sam čisti minus.

 

Kakšna je razlika med tabo in drugimi avtorji?

 

Razlike so po moje več al manj med usemi in tko je prav. Kakšne pa so te razlike boš pa prej ti povedu.:)

 

S kom bi želel sodelovati, oziroma ne bi imel nič proti?

 

Na tej plati bojo ljudje s katerimi rad sodelujem in s katerimi sem imel željo sodelovat. Drugač mi pa ni problem sodelovat z nobenim, samo da mi je njegova-njena glasba usaj malo blizu.

 

Kako misliš, da je folk dojel tvojo prvo plato?

 

Usak je dojel plato po svoje. Odzivi so bli mešani. Tko ku sem pričakoval.

 

Pa si tudi sam hotel to sporočiti?

 

S prvo plato sem predvsem hotu opozorit nase, se predstavit ljudem tud izven Tolmina in mogoče navezat kak stik in mislem, da mi je to do neke mere tud uspelo.

 

Si imaš ti za underground mc-ja?

 

Lahko bi rekli, da sm dobesedno underground mc, ker snemam v zaklonišču. Glej Underground al ne, s tem se ne obremenjujem. Sem mc, ki rad dela to kar dela. Najbol pa mi je smešno, da se eni s tem obremenjujejo in če komu malo uspe, se je že prodal. Meni zlo ljub mc je izjavu: Prodaš se takoj, ko prodaš svojo prvo plato. Sprijazni se!:)

 

Kakšne so potem tvoje ambicije v slo rap glasbi?

 

Predvsem še naprej pisat in snemat in ljudem dat čim več svoje glasbe.

 

Kaj pa ostali hip hop elementi – si še kakega vešč?

 

Zlo rad mam freestyle in to tud rad počnem. To je zame neka spontana zajebancija, ki mi polepša marsi kater večer s prijatli.

 

Slo rap plata ki te je v zadnjem času najbolj navdušila je?

 

Zadnje čase sm dost poslušu ta novo plato od Koste, pa od Vanisha se je parkrat zavrtela.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply