DWON / Zna bit težje kot mislš

Kot veste, skupina $.O.$., ki sta jo sestavljala Markan in Dwon, ne obstaja več. Medtem, ko Markan redno daje ven nove komade in skrbi za promocijo, je bil Dwon nekaj časa tiho. Sedaj pa se na sceno vrača z novim komadom. Kaj načrtuje v prihodnje pa v kratkem intervjuju.

Kako to, da sta zdaj oba z Markanom solo?

Če gremo nazaj, še preden je obstajal SOS, sva hotela oba biti solo. Izdala naj bi album na katerem bi imel vsak pol komadov, ampak zaradi spleta okoliščin sva osnovala skupino in začela razvijat ta SOS stil. Sčasoma po okoli 6 letih sodelovanja sva vsak ubrala svojo pot.

Je zgodba $.O.$. popolnoma končana? Kaj je sploh bilo?

SOS kot skupina ne vem če bo še kdaj funkcionirala, zakaj pa ne, ne bi rad govoril, ker ima vsaka zgodba dve medalje in ne bi bilo fer da slišite samo mojo.

Spomnim se, da sta, ko smo se prvič spoznali, povedala, da je ravno to, da sta se sposobna skregati, ampak ostat skupaj, vajina prednost.

Znati se skregati in potem iz tega neki dobrga vn povlečt je prednost. Samo kregati se je pa destruktivno. Ampak mislim da je vprašanje irelevantno, ker nisva skregana šla narazen.

Naredila sta dve plati, katera je bila bolje sprejeta?

Vsaka plata je bila po svoje dobro sprejeta. Težko je govoriti katera je prinesla več uspeha in prepoznavnosti, saj sva se z Na potezi nekako prebila na površje in požela respect, kar je velik uspeh. Šah mat je pa nekako bil nadgradnja tega uspeha in studijsko boljši izdelek. Če gledamo na prodajo je bila plata Šah mat bolj uspešna..mogoče zato ker smo izdali več primerkov 😉

Katera je tebi ljubša?

Tako kot se starš ne more odločit katerega otroka ima raje, tako se jaz glede plat težko odločim. Sam proces ustvarjanja mi je bil pri plati Na potezi bolj všeč, ker so to bili začetki in drugače se je gledalo na vse skupaj. Kot končni izdelek mi je pa ljubši Šah Mat.

Kaj bi zdaj spremenil za nazaj, če bi lahko?

Ne bi nič spremenil, ker zaradi tega kar je bilo sem danes to kar sem. Če pa že moram kaj reči, bi bilo to da ne bi smel preveč zaupat določenim ljudem.

Kako si sploh padel ti v rap?

Rap sem začel poslušat v 4. razredu osnovne šole, nekje v času ko je Alien izdal svojo prvo plato.( no takrat sem kupil kaseto) 😉 Pisat sem pa začel šele v prvem letniku srednje šole, ko mi sošolec slučajno rekel naj napiševa komad. Takrat sem prvič probal in odprlo se mi je. Prvi komad je imel naslo Kriv in spomnem se, da sm ga repal vsakemu, ki me je ustavil, čez čas so ga že cele medvode poznale 😉 Zdej tega ne bi izdal da mi plačaš 😉 ampak treba je nekje začet.

Je bilo vama z Markanom težko “uspet”?

Uspeh je relativen, sploh pa če govorimo o repu v sloveniji. Glede na to da sva izdala dve plati, spot pa še kj zravn, glede na sredstva ki sva jih imela bi reku, da sva se kr trudila. Morala bi še bolj truditi če ne bi bilo Mladinskega društva MKC Medvode, s katerim sva veliko sodelovala in bila deležna pomoči.

Ali misliš da bo solo težje ali lažje nadaljevat pot?

Vse ima svoje prednosti in slabosti, mislim pa da je več prednosti, drugače se ne bi odločil za solo.

Kakšen cilj si si postavil v tem smislu?

Moj cilj je še naprej kokr se da profesionalno delat muzko. Se pravi izdajati CD-je, video spote, snemat izključno na avtorske bite, povezovati se z ostalimi ki imajo podoben pogled na muzko. Vem da ni nekega zaslužka in da marsikdo misli, da se nesplača izdajat CD-jev in podobno, ampak v najslabšem primeru se stroški povrnejo, muzka pa ostane za zmeri.

Nov komad V spominih – povej kaj o njem.

Komad je bil posnet kakšen mesec nazaj. bil je namenjen za na plato, ampak sem se odločil da ga izdam in ga delim z folkom. Govori o spominih, sedanjosti in prihodnosti. Vsak part na svoj način. Tisti, ki me poznajo in so povezani v dogajanje bodo še kakšno sporočilo več razbrali.

Pripravljaš torej plato – kaj, kdo bo gor vse?

Zaenkrat sem pripravil samo komade na katerih bom sam in iščem ustrezne bite oz. bitmakerje;) Mislim met tudi goste, ampak ni točn določeno kdo bo vse gor. Kakšnga 50 centa, DMX, Nasa in podobnih ne bo še 😉

Kaj ti je muzika do sedaj prinesla?

Muzka mi prnaša predvsem osebno zadovoljstvo. Ker ko napišem text ali posnamem hud komad je to lep občutek, ki ti da zagon za naprej in te napolni s pozitivo. Prinesla mi je tudi prepoznavnost, izkušnje,..v glavnem vse prej k dnar 😉

Ali je kaj, kar te moti v glasbenem svetu?

Nasploh v muzičarskem svetu me motijo odnosi, ker mi zgleda tako, da če se bolj prilizuješ določenim, če si namazan in poln laži, na kartko če si ‘ljigav’ maš več možnosti za uspeh. Men se teh igric ne da, tak sm k sm ne da se mi pretvarjat. Tako zna bit težje, ampak k ti rata brez tega, je uspeh tok slajši. Moti me pa tudi, da folk svašta snema, mislim skrajno ‘hobi scena’ in potem smo vsi v istem košu.

Kako pa ocenjuješ trenutno stanje scene?

Scena cveti, ne vem če je blo kdaj več reparjev, več snemanja, nasploh več dogajanja. (ali pa prej ni blo slorap.info pa nismo za vse vedl) 😉 Všeč mi je tko, ker se oblikuje boljša hip hop scena kot je bila. Veliko je dobrih avtorjev in kvalitetnih izdelkov, veliko je kvartov k so stopl skupi in ustvarjajo. Ob tej priložnosti bi dau respect Kranju, Velenju, Ljubljani, Mariboru in ostalim kvartom kjer vedno več delajo kvalitetn rap.

Kak nasvet novim, mladim MC-jem?

Prvi nasvet je ne bit naivni, zna bit težje je kot si mislš. Ne zaupat vsakmu, ne odstopat od svojga prepričanja, trudt se in rezultati bodo vidni. Najbol pomembno od vsega pa je , da morš verjet vase! Kr kdo bo če ti neboš.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply