DALAJ EEGOL (Ali en) / Men je to hecn!

Intervju z Dalajem oziroma Ali en-om je nastal med vseslovensko turnejo ob 15-letnici njegovega prvega albuma Leva scena in 10. obletnici drugega Smetana za frende. Gre za prepis intervjuja, ki se je zgodil na Radiu Samih Norcev.

Ti ne maraš, da te še vedno kličemo Ali En, kajne? Ti si sedaj pač Dalaj?

To mi je čist vseen, pravzaprav. Kakor ti paše; Dalaj je pa skor boljše, panike pa ni.

Kakšni so občutki ob turneji?

Morm reč, da sm zelo vesel najprej, ker je dober band. In … tko se zdi men smiselno delat, ne na pol. druga stvar pa je, da je zelo lep odziv – razprodana dvorana v Mariboru, dva koncerta v Šiški

Dobrega pol leta nazaj je bil v reviji RSQ intervju, kjer je bilo zanimivo vprašanje, če se boš še kdaj vrnil in nastopal v Sloveniji. Takrat si dejal, da ne, razen če bi se ti to res izplačalo in če bi se sploh kdo lotil to narediti … Se pravi se je našel nekdo?

V bistvu organiziram vse sam. Nisem samo nek raper na odru, ampak dejansko od managementa,do PR-ja in administracije, vse kar paše zraven. Ni nekega tima za mano.

Kateri pa je bil torej glavni razlog, da si prišel nazaj in se lotil te turneje?

Glavni razlog je da je prov tko, taka lepa okrogla cifra – 15 let zdej – v tem človeškem času, ki ga tko neutrudno štejemo. Sm rekel, če se spravi zdej kej tazga delat, v smislu happy birthday varianto, je edini smisel z bendom narest. Zato sem že dalj časa v Sloveniji, že od marca, in smo v tem času sestavl tut ekipo, da smo lepo uigrani.

Tebe imajo/mo vsi nekako za botra, očeta slo rap scene; si mogoče čutil tudi neko moralno obvezo to narediti? Da si vsi fani in artisti nekako zaslužimo to, da se nam še enkrat pokažeš?

Po mojem gre za eno z drugim. V končni fazi ne greš na oder pa računaš, da ne bo publike, ampak veš, da pač … Po številu prodanih plošč sm sklepu, da ipak je en interes, … in vidš folk, vidš odzive – dejansko je bil zdej primeren čas, dve tri leta nazaj pa tko ni blo.

Kakšen je pa feeling, ko ti tako pravijo, da si boter pa začetnik pa oče. V Šiški si rekel, da je dober občutek, da si legenda.

Ja, mislm, gut filing je, kadar maš dobr odziv publike, legenda gor al dol, kokrkol… Men je to zanimiv, tko en fenomen, kao. Sej, jz mam tut folk, k so men legende, ampak, ko si pa v tej koži, je pa kr mal smešno, no. Hecn je, hecn je!

Pa se kej starega počutiš? Tako, legenda, ko te opevamo kot očeta …?

(smeh) Jz nimam takega očetovskega filinga. Je pa res no… najbolj jz to opazm, ko grem v skate park, tm se pa to tko opaz – direktno.

A to pomeni, da več ne moreš slediti tamalim?

Ne ne, folk je pač tok mlajši od mene, da mi je hecn. Pr 18 mi je blo to vse normaln, smo bli podobno stari; zdej pa se jz že tok dolg časa s tem ukvarjam, da nekdo se je šele rodil, ko sm jz to že ful aktivno počel.

A te je kakšen od »tamalih« MC-jev skušu izkoristiti, dokler si tu? So te povabili h kakšnemu sodelovanju? Vem, da se boš pokazal v enem spotu…

V bistvu zdej mam eno vabilo od Atile, pa ne vem, če bomo uspel časovno; men če bo uspel. Dejansko mam čist poln urnik in kljub temu, da mi je ta podlaga zlo smooth pa tut njegov stil mi je dost kul, da bi lohk kej nardil. Človk bi res hotu mal več časa še met.

Pa ne moreš malo dlje ostati, se moraš vrniti?

Veš kako, mam tut tm že razstavo decembra – jz tut slikam drgač,kar je mogoče mal smešn zdej za kontro repanju pa skejtanju; tko lajf pač pele … se morm pa pohvalt, da kr dobr to počnem, več na mojem sajtu loh pogledate, da ne bom s tem moril. V glavnem, stvari so že naštimane pol leta, nimaš si kej več časa vzet, ne.

Kaj pa komad v katerem ti Zlatko pošlje pismo? To se spet povezuje na legendo pa to… Pa me zanima, a si ta komad dejansko tko slišal, ti ga je poslal, ali sta se prej že spoznala?

Zdej si me pa najdu…res ne vem, a sva se prej spoznala al je bil prej komad. Mislm, spoznal smo se itak že prej prek myspacea. Če to šteje, potem sva se prej spoznala, preden je bil komad narejen. Aja, aja, v bistvu je bil mišljen featuring, ampak, ko je men Zlatko komad poslal, sm vidu, da mu v bistvu nč ne manjka, ni se mi zdel, da bi moral tm neki nujno bit. Komad je pač kul, kot komad sam, pa ne zdej zato: »Dalaj, kje si ti model, what’s up …«, ampak dejansko funkcionira in se mi ni zdel potrebno neki »jz ti pa nazaj iz Indije maham« (smeh)

Še eno vprašanje glede turneje: praviš, da se že od marca pripravljaš, ampak a si bil kaj zarjavel?

Glede na to, da sm avtor komadov pa tekstov, to nekak ostane s tabo. Nekak tko je blo, kot da neki časa ne bi pršu na trening. Pač, treba se je mal ulaufat pa uigrat. V končni fazi je koncert kr dve uri dolg in folk je bil kr mal presenečen, da je taka dolžina, pa da je kr na polno.

Kako si pa izbral komade,s katerimi nastopaš? Marsikdo pogreša kakega svojega najljubšega.

Ne vem … na nek način so ti, ki jih špilamo, men mogoče mal bol ljubši. Ene smo pa probal z bendom narest, pa tko ni najbolj izpadl. Sej po mojem bi lahko kakšen komad več bil, ampak ko daš tko vse skupi na oder, je zadost. Folk bo pa zmer kej pogrešu … Jz grem tut na koncer pa nism žalosten, če ni komada, ki bi ga rad slišu, ne.

Kaj pa to, da naj bi še en komad posnel? Cirkus ali nekaj takega.

Ja, v bistvu je to že posnet, ni pa zmiksan pa tut nism še čist odločen, če je to končna verzija. Gre pa za komad »Slovenci rabmo cirkus« in je v bistvu ful zabaven in zlo funky. V bistvu je blo to povabilo za v film To ni hec, skejt movie, sam tu kle,veš, časovno… v bistvu sm dubu vabilo mal prepozn in se nam ni iztekl, da bi bil komad v filmu, ampak bo najbrž na kompilaciji, k je Ziggy mel eno idejo, da bi naredu Ziggy compilation, tko da… bomo se potrudil, ker je blo vseen že kr neki dela vloženga!

Spomnim se, da sem imel že v četrtem razredu seminarsko o tebi.

A pa še maš kje to?

Ne.

To bi moru met.

V glavnem jz tam govorim in pravim: »Je pa model tko mal prfuknjen,mal neumen«. In tovarišica mene vpraša kako to mislim. In ji razložim, da pač repaš, kar je nekaj novega, preklinjaš. In ona mene vpraša, če sem morda pomislil, da se Ali en samo dela takega, da je to marketing. In jaz njo gledam: »A ti boš zdej men rekla, da je Ali en fejk?!«

V glavnem, zakaj ta anekdota? Ker me zanima v kakšnem okolju je nastala takrat Leva scena? Kako si se ti sploh odločil delati to zvrst glasbe (vprašanje je posredoval Rok Pirc).

Več stvari je vplivalo na nastanek te plošče in na to, da je takšna. Zdej tko: valda je blo jasno, da sm bil jz ful velik rap fan, sm mel kr eno lepo kolekcijo vinilk, tut svojo oddajo na Radiu Študent. To sicer ni dolg trajal, ker me radio ni tko zlo zanimu, pa tut hip-hop takrat ni bil tko poslušan. Sm pa vrtel dokaj redno v K4 in mel tri, štiri leta svoj večer, sm bil rezident. Zdej pa ne vem a sm mel jst čisto ta prvi samo in zgolj rap večer v Sloveniji ever al ne; mislm, da ja. Tko, da to je bla tko ena pomembna stvar.

Pol drugo je bla ta funk/skejt moment, Red hot chili peppers / Faith no more – ta scena. Jz osebno nimam rap za svoj oltar, pa dajem gor, nevem, sliko od Tupaca, pa ne mi zamert, pa Biggija, ne. Pač men je glasba kot glasba v ful različnih smereh všeč in mi je pomembne, da se zadeve slišjo funky, da bas linija dela, da je vokal kul, zanimiv. In nikol nism zgolj in samo rapa poslušal. Tko kot ga tud verjetno nobeden od vas ne. Tisti, ki ga pa, pa : »get a life«. Ker ne moreš ti okoli sebe 4 stebre postavt pa se delat, da je to vse, kar obstaja.

V Ljubljani je blo par krujev in eni so me povabl zravn k sodelovanju in smo pol leta, leto, igral in nastopal, posnel smo en komad za eno oddajo, ki bi se mogoče še kje najdu. Kar je smešn, je, da je bil še Grega Skočir v tistem bendu pevc v originalu, ampak je bil bolj neresen in ga ni to tok zanimal kot glasba, ampak bolj kot bejbike pecat, tko da je moru enkrat potem dejansko letet vn iz benda. In pol smo spremenil ime in smo postal Heavy Les Wanted, ki je bla taka fusion funk rap rock zasedba. Sm pa jz odnehal, ker se je zlo počas premikal. In sm se odloču, da bom solo plato naredu.

Na Levi sceni so »brezčasna« besedila, ki ne zastarajo. Misliš, da je v tem in v tem mešanju stilov fora, da je ta plata vsem všeč? Od hiphoperjev, metalcev, punkerjev, do laikov.

Zadnje cajte študiram: »Pa res, zakaj?« Po mojem zato, ker je neposredna. Ni nekega pretvarjanja »zdej bomo pa nardil lepe pesmi«, ampak je iskrena. Pač model med 18. in 20. letom ima razmišljanja in jih tut zapiše in mu je to izziv narest. Men je bil izziv, če sploh znam plato narest! A veš, sej nardiš komad, dva, posnameš celo video, maš tri dobre koncerte … zdej pa se odločt, pa nardit svojo plato, dat sebe na naslovko, zastavt svoj ime. Ker se mi zdi, da dost artistov fura neki kvazi bend, ampak kdo so oni, kaj sporočajo? Kle je pa blo neki za povedat, neki več je blo.

A se da še kje dobit ta cd, bo mogoče kak ponatis? To bi moralo iti za med.

Ja, bil je ponatis, pa v bistvu ni šlo k med, zdej pa mogoče bi ene 50 ljudi kupl. Založba Mačji disk, ki je založnik tega cdja, Simon Stojko, to je tm za vprašat.

Ne bom te spraševal, če se ti zdi scena še danes leva, me pa zanima, kaka se ti zdi slo hip-hop scena danes?

Ja, sigurn je ful večja k takrat, sej takrt nč ni blo, pravzaprav. Loh bi reku, da se je to ful fajn razširl po eni strani, pa me veseli, da se je začel to tko mal bl glasbeno delovat zdej vsi skupi. Zdej enim je to všeč, enim pa ni. Eni zagovarjajo, da hip hop to morajo bit pa sempli,Wu-tang pa to, eni bi pa mal na Will Smitha potegnl, če bi loh. Kle nekle zna bit zanimiv,kar se hip-hopa tiče.

Ja, tudi na svojem blogu si pisal o naši artistih, to si laho vsak prebere. Mene pa zanima, če si kdaj freestylal To je še kar popularnopri nas?

Niti ne pravzaprav.

A zdaj, ko si tu, slo rap tut dejansko kaj več poslušaš?

Ja, zdaj sem par cdjev dubu, tko mal z zamudo … I.C.O. Samo bedak in sila – ZLO simpatičn cd, zabaven, a veš, ne. Z Icotom se poznava že kr precej dolg in mi je tko presenetljivo, da se je on pol tu tko lotu, tko orng zastavu.

Sej, on je tudi skejtal, ne?

Ja in kokr jz vem prov dobr.

Če bi se ti zdej lotil posnet novo plato, ali bi bil spet top of the top za folk? Če bi si sploh to želel narediti, seveda.

Smešn je v naprej govort take stvari. Če gledam razlike med Sceno pa Smetano, glasbeno in aranžersko je bla ful razlika. In to je blo enim ful všeč, eni so na nov spoznal še ta stil tut, mlajši recimo; eni pa to ni blo tko bliz k leva scena. Tko da, enim modelom iz publike bi blo spet blazno fajn, enim pa tut ne. In pol bi spet kaki novi pršli. Tko gre lajf.

A kaj pogrešaš ustvarjanje samega rapa? Vemo, da si kreativen tudi na drugih področjih…

Zdejle, k mam dejansko skor 2 uri dolg program, ne morm rečt, da prov zlo pogrešam. Čist tko kot avtor pa … sej pride sm pa tja kakšna ideja, se jih tut zapisuje, tko da never say never, sam zaenkrat so stvari kr uredu, tko k t so. Vem, vem, da bi folk rad slišu: »Ja, ja, ja, zdej pa sm se odloču, ja«; ampak zaenkrat ta ja še ni ta ja.

Kaj pa tale Greatest hits, Alien greatest copyright?

To sm pa razmišlu za ven vržt čist tko ob obletnici, ampak dejansko sm vidu… a veš, komadi so večinoma vsi na internetu, tko da se mi ni smiselno zdel brez novga materiala kej tazga skup sestavt. Po mojm ga bomo dal kr free na internet.

Zelo veliko ljudi tudi zanima »tvoja« Indija, zakaj si šel tja, kaj tam počneš, kako je tam, kakšna je primerjava,kakšen je folk tam, … lahko morda to strneš?

Najlažji mi je tko opisat,če rečm, da je tm ČIST drgač kokr kle – kokrkol si mi to zamišljamo alpa ne zamišljamo, res. Prvo, ceste so okrog obrnjene, voz se tko k v Angliji alpa Avstraliji. Pravila nej bi bla sicer ista, ampak un k ma večji avto, je sred ceste; un, k je bl utrgan, je jači! To te najprej v Indiji zadane – promet. Nisi navajen, da se pelješ in maš vsakih 20 metrov eno živo bitje, ki ne gleda na levo in desno; al je na nogah, al je na štirih kolesih al rep vrti – to je vse na cesti!

Pol je.. belcev ni! Če je, je pa zlo mal. Se zgodi kakšn dan, da sploh ne vidš belca. V Indiji je tut narava ful prisotna in če si ne zagrizen Ljubljančan, pol ti je to mal tuje lahko… jezik je čist drug, pač ti se v angleščini sporazumevaš. Vesel si na primer lahko, da v Indiji ne razumeš jumbotov brat. Kakšni so popusti, pa kje se bolš kupuje … ne vem,baterija (smeh).

Zakaj pa kok časa? Skot tri leta že .. bil sm lani neki v Sloveniji sicer. Zakaj pa? Svet je velk pa lep, ne… predvsem klimatsko, zime men niso všeč. Sm tut prej večinoma že na Tajsko hodu.

Ker je zanimivo, ti si šel v Indijo, N’toko, ki je tudi med najboljšimi, prav tako hodi naokoli, sedaj je na Japonskem. A to pomeni, da imata bolj odprta obzorja ali kaj?

Treba je potovati po svetu, raziskovat stvari, ki so nam zanimive, ker iz škatle same, iz studia težko, ni to isto. Mislm, maš ne vem kak filing, kakšna je pa Kalifornija, vse k v filmu, prideš tja, je pa čist drgač.

Špelo pa zanima, zakaj si si spremenil ime iz Ali ena v Dalaja in če ima to kakšno vezo z Dalaj Lamo in če si sedaj v »tej« veri?

Loh bi reku ja, ne, ampak dejansko jz sm dubu to ime v sanjah, tko v eni taki viziji. En tak smešen občutek je bil. Ipak obstaja ena taka cosmic varianta, k je še bl odštekan k Alien. Budizem je pa way of life, kjer maš nekak za cilj alpa za smer to, da si srečen v življenju in svoboden v bistvu. Zdej, če se to da izpeljat tko, da ostali okrog tebe niso nesrečni, pol si na tapravi poti.

Veliko ljudi zanima, pa te jaz tega nisem hotel spraševati. Ampak recimo eno vprašanje vseeno v zvezi s tem. Kaj bi svetoval mladini, ki želi eksperimentirati z drogami. Vprašanje je postavil Nikolovski.

Tisti, ki bi radi, bodo to počel, ne glede na to, kaj jz rečem. Jz lahko samo rečem: narava.

Dokota pa zanima, kaj je bila ta scena, ko ste imeli beef s Pasjim kartelom. Komad »Vprašanje«.( se ne spomni komada, zato mu ga zavrtim)

Ja, ja, ja! Ta komad, če bi bil zdej, bi bil to ful cirkus, takrt je blo pa tko zabavno slišat, končno vsaj en odgovoru neki, tko glasbeno. Edin tko slabo je odrepan, da se ne razume najboljš kaj vse je notr povedan, je pa zraven ta »arrr« jeza. Drgač pa s Koširjem nismo glih frendi, ampak tko no, si mamo kej za povedat, ko se srečamo. Evo do dons se sploh nism spomnu, da to obstaja.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply