ATILA / Mogu sm pridt

Najdaljši intervju do sedaj je rezultat pogovora z Atilo, novomeškim MC-jem in borcem. Veliko zanimivih odgovorov s katerimi je razkril veliko o svoji plošči, nadaljnem delu in življenju.

„Pršu sm pršu sm, s plato uzun sm“. Si vesel?

Oooooo, čist. To sm si želu že od kar sm začel rapat in pisat ene slabe čičke-račke, zdj je pa vse, kar sm učasih napol sanjal, res. Sm si na ta način tud ustvaru eno relikvijo za v arhiv, ki je bom vesel vsakič, k jo bom zagledal. Vesel sm tud zarad tega, kr so kritike povsod čist hude, celo nad pričakovanji in kr sm uspel pridobit tisto samozavest v rapu, k sm jo rabu na začetku. Zdj me ni več sram poskušat freestylat v družbi drugih reprjev, čeprou nism nek rojen prosto-slogač, zdj grem lahko na odr in se mi strga, zdj lahko rečm: dj mi slorap-zemljevid … evo vidš, tle sm!

Že dalj časa napoveduješ svoj debitantski album. Zakaj si se odločil pred tem izdati še street album?

Stvar je bla preprosto taka, da se je studio v katerem sm snemal debitantski album »Borec v meni«, prenavljal in ta prenova je trajala zelo dolgo. Ker pa nism mogu sedet in čakat, da se tm kej premakne, mi je Višja Sila poslala Timota, ki me je navdušu za svoj koncept in jsm bil takoj za. Moram priznat, da na začetku, tako js kot Timo, nisva vedla, da bo stvar izpadla tuk dobr in zajela tak krog kot ga je. Že po dobrih dveh tednih je plata skoraj razprodana in moral bomo nardit ponatis. Sprva sva mislna, da bo to le »hype« za Borca v meni pa se je izkazalo, da je Teorija Đorđe Kesić več kot to. Snemal sm v Novem mestu za Novo mesto in o Novem mestu in to je dalo tej plati dodaten čar. Je pa zdej čutt dodaten pritisk in Borec v meni ne bo izšel, preden ne bo boljši od Teorije Đorđe Kesić.

Kako je sploh prišlo do te ideje?

Do te ideje je prišlo, ko sva s prjatlom Mihajlom Milićem (Mix Masta Mook) poklicala Timota in pršla k njemu poslušat njegove beate. K sva vidla tist MPC in slišala kaj Timo dela, sva rekla: »jp, tu je tu«. Timo je Mooku nahitr pokazal funkcije MPCja in Mook, talent kot je, je takoj začel postavljat beat, js pa sm vmes pisal in v dveh urah je bla stvar narjena. K sta Timo pa Mook zavrtela beat sm js uletu čez s »pršu sm, ja čefur sm …« in tako se je stvar začela. Hehe, kukr, da bi že takrat vedu, da s tem prhajam;). Potem sva šla s Timotom na en čaj in isti dan nekje pred polnočjo sva pršla do zaključka, da se tle dogaja ena kemija in da je treba nardit še en korak več. BUM! Evo ga.

Se ti ne zdi ta odločitev tvegana? Če bi naredil slab album, bi si s tem ustvaril tudi slab vtis za naslednjega. Vemo pa, da se slo rap ustvarjalce večkrat ocenjuje na podlagi preteklih del.

Itak, da je tvegana, ampak js v tem uživam. Js uživam v pritisku, v boju, v muki, kr samo tako pridm do izraza. Sm pač tak človek, ki se, ko je s hrbtom ob steni spremeni v tigra in pol čutm, da lahko nardim in osvojim vse. Itak pa nism naredu slab album, zato je zdj ta skrb odveč. Lahko pa bi bil naslednji album slab in tle se spet ustvarja pritisk, tokrat še večji, zato je treba dvignt igro še na višji nivo in hkrati ne pozabt osnove. Za tiste, ki jih skrbi, da bo moja naslednja plata POPer, jim lahko povem sm to, da bo Timo še zmeri tist k bo prispeval največ beatov pa tud klubskim MTV beatom in tematikam tle ne bo mesta. Hip Hop-u je treba vrnt zlati sijaj, če veš kaj mislm ….;)

Se nisi bal monotonosti zaradi le enega producenta, podobnih bitov?

Lahko bi se bal pa se nism, zato kr Timo dela ogenj. Sj vrjamm, da koga to mot, ampak se je vidlo, da ljudem to večinoma ne gre v nos, kar je res supr slišat/brat. Sj ne rečem, da nism mel kdaj pa kdaj kakšnga pomisleka, ampak to so bli res manjši dvomi, ker je Timo skor vsakič uletu z drugo idejo.

Si zadovoljen s končnim izdelkom? Je to to?

Ja, sm zadovoljen. Sej js vem, da bi se tle dalo še dost bulš narest in bul se potrudt, ker pač nikul ne morš rečt: evo, to je pa maksimum. To ne obstaja. Zmeri je plus ena. Čutm pa, da sm zdj ful napredoval, da se igram s flowom, da so nove stvari manj monotone, da mam ful idej in konceptov za komade, da bo treba pisat še boljše lirike, si vzet več časa za to, it večkrat čez tekst, vržt vn tisto kar pač ni kul, ne pa it snemat direkt iz prvega šusa k stvar napišeš. To so moje naloge za v prihodnje.

Prvi komad je bil torej Pršu sm, koliko pa se jih je nabralo? Si moral kaj črtati?

Ja, valda je blu treba črtat. So bli tle še ene trije komadi, k smo jih suvereno skenslal po krajšem premisleku. Sj mogoče bojo pa kdaj na netu objavljeni …

Kateri je tvoj najljubši komad na plati?

Men osebno je Moj rispekt, posebej druga kitica, ker je komad pač oseben in se tud slišm na posnetku kuk sm to z dušo odrepal. Pol Nočne ulce kot slow-jam pa Pršu sm, ker je bil prvi komad, Ko so stene govorile in itak Zagrebška. To so moji favoriti.

Kako pa sta delala? Si ti vzel že narejene bite, ali je šla zadeva spontano? Povej kaj več o nastajanju plate.

Delala sva tud od šestih popoldne pa do petih zjutrej. In pol sm se mogu ustat čez dve uri pa na 1. trening, po treningu pisat komad, it na 2. trening in pol spet v studio posnet. Večina beatov je bla narjena spontano, mislm da so samo Nočne ulce ble od prej. Drgač je pa plata nastajala tku k sm povedal: v zimski mesecih in ponoč, kar pač daje vsemu skupej mau tak mračen ton. Največja zabava je bla itak snemat Kupusarsko, sploh k je pršu v studio Korl in sva po snemanju komada šla fristajlat. Mislm… model je metal take, da smo se usi valjal po tleh.

Kakšna pa je štorija z bonus komadom? Gre za Baamov bit, ki smo ga že slišali. Če drugega ne, je nanj rapal že Kurto. Sprašujem zato, ker se mi zdi čudno, da je vse bite naredil Timo, le enega ne.

Ni vseh beatov naredu Timo, ker maš tle še »Pršu sm«, ki ga je naredu Mook. Pač pri tem komadu je blo tako, da mi je Timo v studiu zavrtel par beatov od DJ Baama in men je bil ta všeč (pred tem nism vedu, da bi kdo rapal na to). K sm šu iz studia sm na poti domov v glavi sestavu tekst in k sm pršu nazaj sm posnel 1. kitico in takoj zatem tud drugo, ki sm jo zmemoriziral za mikrofonom. Ker smo takrat že zdavnej mel narjen tisk, pa tud zbrane komade, smo tega uvrstil kot bonus (zato tud ni zadej napisan).

Kritike teorije so dobre – hvalijo tebe, še bolj pa Timotove bite. Se ti zdi, da ti Timo krade pozornost?

Ne, niti najmanj. On je beatmaker, js pa MC. Dva različna področja ustvarjanja hiphopa. Tako da sm enako vesel vsakič k slišm dobro kritiko na njegov račun, kot bi jo slišal zase. Se pa že tuk ujameva, da mam filing k da ni mene brez Timota in ni Timota brez mene. Sploh pa mislm, da bova na naslednjih kolaboracijah spet presenetla folk, ker je treba it stopnico višje in tud oba to zmoreva. Poleg tega mi niti ni do pozornosti, razn če je ta za obče družbeno dobro. Tako hočm pozornost k bom na nasledni plati rapal komad z naslovom »Rdeči trak« …

Kot praviš je album nekako posvečen Novemu mestu. Ti mesto vrača toliko ljubezni, kot mu jo daješ ti skozi svojo glasbo?

Mesto mi definitivno vrača ljubezen. Vsak blok, vsaka cesta, vsaka hiša, vsaka zgodba. Ljudje pa so ljudje ne glede na to iz kje prihajajo, tako da bi bilo neumno govoriti o brezpogojni ljubezni, ne bom pa se pritoževal, večina njih to ljubezen, ki jo dajem spoštuje in jo vrača. Kot gre v že omenjenem komadu: »rdeči trak, v stisnjeni pesti bomo držal, in šli na marš! Posebi rojeni, skup bomo pal«

Kako pa si zadovoljen s prodajo cdjev? Album je bil kar kmalu na netu.

Zadovoljen sm ful, ker smo stvar že skorej razprodal in bo potrebno nardit ponatis. Ob tej priložnosti pa še povem, da se bojo na ponatisu znajdl trije remixi: na beat »ulični sleng« bomo rapal js, Trkaj, Katana in Zlatko, slišali boste lahko malce drugačno verzijo »Ko so stene govorile« in pa Ulca k ulca (Nočne ulce 2) na katerih gostuje Zlatko. Pr tem komadu grejo pa men kocine pokonc. Dva čefurja in reakcija jeder Uraniuma 62, bi js reku temu. Kar se pa tiče neta, je pa itak tako kot je. Js temu neki ne nasprotujem ful. Pač tist k bo potegnu dol, bo potegnu dol, pa bom vseeno spoštoval njegov respect (če mi ga bo dal) ne glede na to, da je plato dubu zastojn. Valda pa je čist drgač, če plato dejansko kupš. Ne vem, še zmeri je to en posebn filing in js kupujem slovenske CDje, medtem ko amerikkkancem i ostalim zahodnjakom ne mislm dat niti centa za njihov imperialistični BDP, tako da te plate tud js skidam z neta.

Imaš v načrtu posneti kak spot za katerega od komadov s TDK?

Tako je, imam. V kratkem bo dokončan scenarij za videospot komada Nočne ulce in upam, da enkrat do maja stvar bo;)

Tvoja „ekipa“ se imenuje Kupusarji. WTF?! Kakšni so kaj načrti v tej smeri – se obeta kakšen skupinski projekt?

Kupusarji (Zeljari bi bilo to po slovensko), so moja spremljevalna skupina, ki jo sestavljajo: Gogs (Goran Mikić), Korl (Klemen Korasa) in pa Mc Mook (Mihajlo Milić). Kups je srbska oz. hrvaška beseda in pomeni zelje, kupusar pa je tisti, ki nekomu skače v zelje (direktno definicijo pa najdete tudi na komadu Ulični sleng: „skakat v kupus- vrebat zasedeno žensko“), kar je že vsakdo (lahko tudi ne vede) storil v življenju. Tako da za mano ne stojijo samo štirje MCji, ampak skorej vsak zemljan in zarad tega ma Atila med reprji daleč največji klan. Hahaha

Koliko si plačal Timotu za njegovo delo?

Dovolj, da je odlično opravil delo 🙂

Aha, torej se da tudi za malo denarja in brez bogatih staršev narediti soliden izdelek?

Vse se, da če si zraven s srcem. » … Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!«

Praviš, da te preseneča uspeh. Kako to? Nisi vedel, kaj počneš? Se ti ni zdelo tako dobro? Si hotel narediti nekaj slabšega, nekaj kar bi se manj prijelo?

Ne, sploh ne. Zdelo se mi je dobro pa tudi upal sm na večinoma dobre kritike, nisem pa pričakoval tako dobrih kritik. Res je tudi, da za ta album nisem uporabil najboljših tekstov, ki sem jih mel na zalogi za Borca v meni, ker sem enostavno spisal nove komade. Sej kot artist ti ne morš nikul zasigurno vedt kako bo folk sprejel tvoj izdelek, poleg tega je pa še ful dobr filing k si na konc pozitivno presenečen. Drgač mi pa niti na kraj pameti ne pride, da bi šu neki z namenom nardit, da bo slabo. Mislm, to je isto k da bi šu v ring zgubit. Js tega ne delam.

Spoznali smo te sicer na Trkajevem albumu Rapostol. Kako je prišlo do sodelovanja z njim? On je kao tvoj mentor?

Ne bi js temu reku mentor. Rok je moj prjatu, ki me spoštuje, prav tako js njega. Pri Teoriji Đorđe Kesić sva bla edina masterminda js pa Timo, sem pa bil na vezi z Rokom okoli tehničnih stvari, tako da mi je svetoval glede tiska, mixa ipd. Valda je supr met nekoga k ti iz svojih izkušenj pove kako grejo določene stvari, nekoga k je šu na led pred tabo, da ti ne bi rabu it. Tako bo tud pri Borcu v meni, s tem, da bo za ta album potrebno veliko več dela in vihanja rokavov.
Do sodelovanja pa je prišlo tako, da sm js Zlatkotu v Španiji v roke porinu CD z mojimi demoti in k so ga Zlatko, Trkaj pa DJ Cromatik poslušal so bli navdušeni. Kakšne dva mesca kasnej me Trkaj poklical in me povabu k sodelovanju na komadu »Ni več tko« … ostalo je zgodovina.

Kaj ima on od tega?

Enga MCja k ga je on porinu not v igro. Prvo otroke naučiš hodt, pol pa že tečejo sami in ti si na njih ponosn. Tako si js to predstavlam. In upam, da bom js čez neki let spet lahko naredu isto za nekoga kot je Trkaj zame.

Pred tem te ni bilo. Kje si se skrival?

V džungli Sierra Maestre sem se potikal s prijateljema Fidelom in Che-jem ter načrtoval revolucijo.

Če te Trkaj ne bi porinil v igro, bi vseeno vstopil vanjo?

Itak, da bi, sm bi verjetno rabu več časa, lahko pa tud ne. Sj zgodba je drgač taka, da sm js stopu do Zlatkota pa mu dal demote in pol jih je šele Rok slišal. Sicr pa tej »če bi« so čist nepotrebni. To je tako blo, ker je moralo bit. Jsm mogu pridt.

Slišal sem namreč zanimivo teorijo, da ti pravzaprav prav Trkaj zelo pomaga pri rimah in da si se zato pojavil istočasno kot njegov drugi album? Kaj porečeš na to?

Bullshit. To lahko reče sm nekdo k mu ni jasno kako lahko en nov MC na komadu zasenč znane reprje. Men ni Trkaj napisal niti črkice, vse kar je blo pri Rapostolu, je to, da mi je reku: »lej ta lajn mi ni kul, dej namest tega uzem lajn iz unga druzga tvojga demo komada«. In to je tud vse. Kar se pa tiče TDK, sm pa že reku, da sploh ni blo nobenga zunanjega vpliva. Valda sm se pojavil istočasno kot njegov drugi album, če je tam gor blo moje prvo uradno gostovanje.

Vem, da je veliko ljudi pričakovalo Trkaja kot gosta na plati, pa ga ni gor. Na borcu bo?

Ni ga gor na Teoriji Đorđe Kesić točno zarad tega, ker sm hotu in tud sm dokazal tisto, kar sm odgovoru v prejšnjem vprašanju: js lahko to nardim sam in očitno lahko to nardim dobr, tud brez znanih fac. Pa sm namest tega dal gor ljudi, ki rabijo pozornost. In zato so gor Gogs, Mook pa Korl, zato je pršu Majk ček strgat Boris in ne nekdo drug. Zdj k sm seb dokazal, da lahko brez uveljavljenih imen, bom pa na Borca povabu vse te ljudi kot so Trkaj, Zlatko, Ballau …  ne da mi pomagajo, ampak da jim pokažm rispekt in dam zahvalo.

Ok, dosti o Roku – vem, da si veliko tudi z Zlatkotom in da si na yo! Z Ballauom. To bi bilo zanimivo sodelovanje…

Z Ballau-om sm na »ja man« 🙂 Ja, pustte se presenett, nč ni še dorečenga.

Kaj pa bitmejkerji? S kom bi sodeloval, na čigavih bitih se vidiš oz. slišiš?

remier, Dre, 9th wonder, Kanye West, DJ Quick 🙂 ok, resno … sodeloval bi z vsakim, ki bi mi pokazal hud beat in reku: »evo, ni ga še noben vzel … repej čez« 🙂

MC-ji, ki jih najbolj spoštuješ pa so?

Slovenski? Ali-en definitivno prvi, potem Ballau, Zlatko, Trkaj, Samo Boris, Klemen.

Je tebe že kdo kontaktiral, izrazil željo po sodelovanju? Kje te bomo lahko še slišali?

Ja, so kontaktiral, ampak za enkrat lahko za sigurno potrdim le sodelovanje na »Zlatko in prijatelji«, pa še Timotov beat bo, če ne bo šlo kej narobe;)
Delam pa tud na komadu s T-set, oz. z Ballauom in bMDjem, ki je tud produciral stvar.

Ko si napisal prvo rimo, si si misli, da boš zaradi rapa znan oziroma prepoznaven?

Jsm šu prvo rimo napisat iz drugih razlogov in tle morm spet oment »Rdeči trak« pa tud komad »Borec v meni« … k boste slišal, vam bo jasno zakaj sm začel rapat. Ne rabm bit js znan, znana naj bo beseda, znan naj bo motiv in znan naj bo cilj.

Praviš, da ti ni do pozornosti, vseeno pa se ne skrivaš v undegroundu. Opazil sem tudi – na myspace pa tudi v živo – da si precej popularen, deležen pozornosti. Verjetno želiš širiti tudi svojo glasbo. Kako boš stopnjeval pričakovanja pred naslednjo plato?

Itak, da se ne skrivam v undergroundu, ker če bi se, potem ne bi dosegel tistega, kar hočem dosežt, množica ne bo slišala besed, ne bo poznala motiva in ne bo vidla cilja. Pa tud nočm, da mi beseda underground služ kot izgovor za neuspeh, ker to nekateri reprji spridoma uporabljajo. Kar se tiče »popularnosti«, ti povem, da zame ne obstaja. So ljudje, ki mi izkažejo spoštovanje in js jim ga poskušam vrnt. Slovenskemu in slovanskemu Narodu manjka borcev, zato kr so nas skoz stoletja oropal, izkoriščal in degradiral z vcepljanjem manjvrednostnega kompleksa. Narod spoštuje tistega, ki ima potencial bojevnika v sebi, da bi se postavil za njih. Zdj bo sigurno kdo mislu: »koji kurac, kaj a ti mislš, da mi rabmo tebe?«. Sj ne rabte mene, rabte nas in mi rabmo vas, ker mormo stopt skupi, če ne, nas vseh skupaj hmal ne bo več. In to je Borec v meni, ker to je Borec v tebi in Borec v vas in Borec v njih. »Bratski orli Slave, v boj!«

Kakšni pa so tvoji dolgoročni cilji v glasbi?

Do konca izrazit moje stališče.

Si/se boš tudi sam kaj preskusil v produkciji?

Uf, valda da sm se. Zdj morm Timotu ukrast manual za MPC, kr bi tud sam rad delou produkcijeJ čez neki let se vidm kot producenta.

Obvezno vprašanje: kaj misliš o slo rap sceni?

Ful mi je všeč kako je spet vse začelo cvetet- »Slovenska Hip-hop pomlad« 😉

Na Dolenjskem se po N’Toku spet vrača hip-hop. Boš ti »mentor« še komu, je kaj talentov pri vas?

Hip-hop se na dolenjsko vrne zmeri k pride Klemen na obisk k sorodnikom 🙂 hahaha. Drgač pa ja, kot sm že reku, tud js bi rad koga nauču hodt in ga gledou tečt. Prvi k ga mam v mislih je Gogs, sicr je pa tle še ful fantov, ki bojo čez nekej let trgal mikrofone, seveda, če bojo ustrajal. Šanso bojo pa itak mel, če bodo stvari še naprej »cvetele« v pravem ritmu;)

Kaj pa, če ne bi bil glasbenik in če ne bi bil fajter (o tem kasneje), kaj misliš, da bi počel

Zelo verjetno bi bil nogometaš, ker sm tud neki časa vzporedno s tajski boksom treniral nogomet. Tu je blu nekje v 3. Razredu in potem sm se mogu odločt kaj bom in neglede na to, da mi je od časa do časa mau žal, mislm, da sm se vseeno prav odloču. Navsezadnje se to tud vid po doseženih rezultatih v tajskem boksu, ker dvomim, da bi v nogometu kdaj doživu naslov evropskega prvaka, tle pa sm. Sicr pa moj mlajši brat trenera fuzbal, tako da mam večinoma potešeno željo, ker k ga gledam igrat je skor isto k da bi gledal sebe.

Pred kratkim smo te videli tudi v krajšem filmčku. Je to še en skriti talent?

Če ste me vidl, pol ta talent ni več skrit.  Sj to ni bil moj prvi nastop v kakšnem filmu, tako da z ekipo Pig-destroyer delam že vse od srednješolskih dni. Js sicer uživam pred kamero, tudi filmske vloge in liki so zame svojevrsten izziv. Uživam v tem, da se vživim v vlogo in dejansko postanem ta lik.
Drugače pa za bralce: naslov filma je Pig-destroyer news, v celoti pa je dostopen na www.pdn-news.si

Verjetno bi bil povsod uspešen, če praviš, da imaš rad pritisk. Verjetno si zato uspešen tudi v tajskem boksu?

Nikjer drugje se do sedaj nisem še soočil s takšnim pritiskom kot v tajskem boksu. Že zarad uspehov in osvojenih titul prihajaš do pozicij, ko moraš to obranit in gre na vse ali nič. Pri tem športu so testirane vse tvoje psiho-fizične sposobnosti, ker greš enostavno do skrajnih mej vzdržljivosti in da bi zdržal take pritiske in bil zmagovalec, moraš met res močno psiho in bit nepopustljiv. In s takšnim pritiskom se moraš naučit živet v tem športu. Vem, da ne bom nikul pozabu dvoboja za naslov medcelinskega prvaka, novembra 2005 v Novem mestu, ko pred fightom en tedn sploh spat nism mogu, pa ne zarad adrenalina, ampak zarad tega, ker so vsi od mene pričakoval zmago in lahko bi naredu še tuk dobr fight in dal vse od sebe pa če ne bi zmagal, bi bla katastrofa. No hvala Bogu mi je ratalo zmagat in mi je res odleglo. Sm pa bil zarad takšne atmosfere še tuk bul skoncentriran.

Zakaj si se sploh odločil za borilne veščine?

Uf, obstaja fotografija, k me fotr drži v naročju, js mam pa že na rokah boksarske rokavice k so večje od mene. Torej to je tuk daleč nazaj, da mi je šlo v kri. Pol k sm bil ene 4 leta str, sm vidu Mikea Tysona s tistim zelenim WBC pasom in sm zaželel bit svetovni prvak in met točno tak pas k ga je mel on. Ta isti pas sm sicer dubu takrat v Novem mestu, ampak za medcelinskega prvaka, tako da mi še en cilj ostane predn lahko odneham in to je bit svetovni prvak.

Razloži mi, kaj človeka pripravi, da se gre zavestno tepst, čeprav ve, da jih lahko faše?

Eh, js to ne vidm tako, ker pač to borilno veščino razumm. Mene za fight pripravi želja po zmagi za vsako ceno. Ker si tako želim zmagat, sploh ne razmišljam o bolečini- pa ni zdj da hočm povedat, da me nč ne boli, itak da boli, sm bolj boli poraz kot kej druzga. Dubu sm tud že knockout pa je to nič v primerjavi s tistim gnilim filingom k ti ostane po porazu in ostane dokler na naslednjem fightu ne zmagaš. Poleg tega pa je pri tem športu v ospredju to, da prelisičiš nasprotnik, da si hitrejši od njega, da veš kdaj bo napadel, da oceniš kdaj ga boli, čeprav kaže drugače. Uf… to je vse Sun Tzu in umetnost vojskovanja. Res čudovita stvar.

Misliš, da ta šport kaj vpliva tudi na tvojo glasbo?

Itak da vpliva. Tajski boks je moje življenje. To js delam že dolgo, velik predn sm uklopu majk in jsm prvo borec pa šele pol MC, da ne bo tle kakšne pomote. Drgač pa mislim, da se vid en odločenost v samem pristopu k rapu, v tekstih in v vokalu. Še Timo prav, da je TDK čist fajtrska plata 🙂

Kljub temu, da si borec, pa v tvojih pesmih ni battle tekstov in obračunavanja z ostalimi. Ne znaš ali nočeš?

Če si sam opazil veliko besednih iger pol veš da znam. In tud mam velik battle demotov posnetih, sm se mi zdi neumno to dajat gor na plate, če je treba tle dat prednost sporočilu pa konceptom. Če pa  bo kdaj ratal kakšn reprski beef pa itak, da sm prpravln vrnt udarc, ne bi bil js, če ne bi kontriral 🙂

Si kdaj s kom obračunal tudi izven ringa?

Od kar tekmujem (zdej sm mel sicer leto pavze zarad poškodbe in dvakratne operacije roke) se je to zgodilo enkrat pa tud za to mi je žal, ker mislm, da se vedno da najdt izhod iz take situacije. Sj veš kako pravjo: »bolje sprečiti, nego lečiti«. Pa še to se ne bi zgodilo, če bi v tistem času pridno treniral in hodil domov ob desetih zvečer. Zato je treba vse kvazi-pretepače poslat direkt v ring, da jim nekdo zniža nivo agresije.

Verjetno si trmast in žilav človek, ki bi se dobro znašel v kakem getu. Je bilo tako tudi življenje na tvoji Zagrebški? Iz besedil ni slišati pretirano hudo in težko. Ali se morda motim?

Js poskušam ne rapat o ful negativnih stvareh, čeprou brez tega ne gre. Zagrebška (sedaj Kandijska) ni bla nikul neka grozna ulca, no sej je blo različnih štal pa problemov, ampak da bi se konstantno soočal z nekimi hudimi frkami pa ne. K sm bil str ene 8 let in sva s prjatlom sedela na klopci,  je ene 5m stran skor pršlo do strelskega obračuna, ker sta dva modela že vlekla vn pištole, no, pol je en zbežal in hvala Bogu je blu use kul. Drgač pa itak, da si mogu med odraščanjem na ulci dobit rispekt na različne načine, isto k v drugih mestih. Pr ns je blo tako, da so ns mlajše starejši testiral kuk si upamo. Vem, da če je sosed Dejan (k je bil najstarejši in nekakšn vodja) hotu da se s kom stepem, sm to brez pomisleka naredu pa sploh ni blu važnu kuk je bil model velk al pa str. In k so vidl, da upam so me spoštoval in še zdej me. »postavu se zase, proti večjim in starejšim, da postal bi najmočnejši šu proti najmočnejšim« -Moj rispekt. Bil sm tud v krogih k so zvijal pa vlekl pa js tega nism nikul počel, ker sm mel jasn cilj. Sm pa bil zravn in sm vidu vse, tako da lahko iz prve roke rapam o nekaterih stvareh, k sm jih doživu na lastne oči. Sj ne rečem, sm tud js naredu kakšno neumnost pa smo bežal pred policaji al pa varnostniki, ampak to je bla vse še osnovna šola, kasnej je zato zmanjkalo cajta, ker sm ure in energijo porabljal na treningih. Zato mislm, da je edini način, da se fante in tud dekleta sprav z ulce- ŠPORT. To je najboljši vzgojitelj. Sm tle je spet treba met dnar za treninge pa eni nimajo in pol jim ne ostane druzga k to sranje. In to je pol začaran krog.  Začaran krog zato, ker bi tle pa mogla not stopt država in subvencionirat športne aktivnosti, ne pa da dnar trošjo za »negovanje« narkomanov v nesposobnih komunah, debilne referendume in pa volitve k ne bojo nikul nč spremenile, kr otroc bojo še zmeri na cesti, neglede na to kera skupina lopovov nam bo vladala naslednja 4  leta. Sicr pa oni že vejo zakaj rabjo slepo mladino … Ker ta bo zrasla v slepo aktivno prebivalstvo, ki bo poslušno sistemu. Poleg tega pa morjo met navideznega sovražnika, da opravičjo svojo represijo pa neki mulcev, ki jim pišejo kazni in poberajo drogo, ki jo dejansko prodajajo sami. Evo in to res vse smrdi pa vseeno ni razloga, da bi se vdal, ker se da ta začaran krog premagat in tud velik je ljudi, k to dokazujejo.

Dajva se spet vrniti na tvoj album, natančneje na besedila. Citiral bom par tvojih besed, ti pa razloži pomen. Začniva z: »Nostradamus me napovedu« +  »Bog moja senca«

S tem hočm povedat, da sm mogu pridt, da je blo to zapisano v zvezdah. Tku k je reku Nas: »I was destined 2 come, predicted, blame God he blew breath in my lungs«. »Bog moja senca« pa pomen, da Bog hod z mano, tko k je senca hodila z Izraelci k so bežal iz suženjstva v Egiptu.

»Bulš bit na tleh, če se hitr ne ustaneš«

Ta je pač čist fajtrska. Če nisi sigurn vase, ne it v konfrontacije. Kr tisti k vrjamejo vase in tisti k majo borca v seb se bojo takoj pobral in nadaljeval boj, tud če so dejansko nezmožni to nardit.

»Res sm rdeč, Srb s kladivom maham«

Srp in kladivo tvorita proletarski simbol, na rdeči zastavi pa sta simbol komunistične Sovjetske zveze. Js pa tle nardim eno besedno igro in dam rispekt svojim srpskim prednikom, zravn pa nakažm pripadnost aktivizmu in spremembam.

»Očka kupus v hiši, vem da dobr me poznate, vzel kraljico kraljem na sredini šah table…,« +  K jz sm v bližini, tipi skrivajo pičke« + »Švalerja obrnila pol prestolnice Dolenske«

Očka kupus zarad tega, kr sm pač prva glava skupine Kupusarji. Pol da tud, če si ne vem kakšn kralj, sm ti sposobn ukrast oz. prepričat kraljico (ne nujno, da pa to pomen podret jo). »K jsm v bližini …« ma dvojni pomen, ker to pač ponovim dvakrat. Prvo, da se tipi bojijo met svoje bejbe v moji bližini, drugo, da se eni tuk bojijo da a) se umikajo b) se delajo pogumne, da bi zakril svoj strah (pičko). Kar se tiče pa švalerjev pa … no, kaj to pomen veva js pa Mare, pa one, seveda 🙂

“Kaku račka hod?«

Tu pa sm (največji) playerji vejo;)

»Česa nimaš? Potrpljenja. Kle bom vladu sam«

Nimam potrpljenja čakat drugih MCjev k zaostajajo, da bi z njimi delil prestol, ampak si ga vzamem sam, če sm že tle 🙂 spet pač ena battlerska.

»Greš v srbijo pa najdeš tm slovence čefurje«

Prvo je treba vedt, da beseda »čefur« izhaja iz beograjskega slenga, tako da so tam tako imenovali priseljence. De facto so bli Slovenci, ki so bili deportirani v Srbijo med drugo svetovno vojno, čefurji. No, ta beseda se je, kolikor je meni znano, začela uporabljati kasneje, v 60. ali 70. letih prejšnjega stoletja in se iz Beograda razširila do Slovenije (kot mnogo drugih slengovskih izrazov, ki jih uporabljamo). Zdj, s tem verzom hočm js opozorit tistega, ki besedo »čefur« uporablja poniževalno, v smislu nacionalnosti in ne subkulture (torej: »vsi k ste na ić ipd. ste čefurji), da so lahko tudi pripadniki njegovega naroda ali pa celo on sam, če bi se moral preselit, čefurji. A štekaš? Makedonc v Sloveniji je čefur, ampak Slovenc v Makedoniji, je prav tako čefur, če se že gremo na tak neumen način segregerat.

»Edini politiki, ki jih spoštujem – Che Guvara in Hugo Chavez«

Eden je mrtev, pa tud ni bil nekakšen politik, ker mu je borba šla veliko bolj od rok. Očitno je bil premau pokvarjen, da bi ostal v državnem vrhu in se ukvarjal s spletkami znotrej partije, pa se je šu naprej borit za revolucijo. Itak so mogl tazga človeka amerikkkanci pospravt, ker ni ustrezal standardom njihove »svobode«. Hugo je pa trenutno edini politik k se mi res dopade, čeprou vem, da marsikej tud pr njemu ne štima (sej navsezadnje je predsednik). Za poteze kot so nacionaliziranje naftne industrije (ameriškega premoženja), boj za socialno enakost, reforme, ki jih je uvedel v venezuelskem šolstvu, zdravstvu, sm kapo dol. Pa tud za to, da sedaj postaja nekakšen vodja drugega in tretjega sveta (prvi svet je nekako amerika in njena marioneta EU), da lahko pokaže zveri sredn prst pa reče, da oder, kjer je stal ameriškkki predsednik, smrdi po žveplu. Všeč mi je kako američane začne zvijat v želodcu k slišjo zanjga. Sj zato so ga tud hotl odstavt z vojaškim udarom leta 2002, pa se je narod upru in ga rešu iz ujetništva ter postavu nazaj. Model je model.

»Dokler vem da krvavim, sm nedotakljiv«

Če se zavedam, da sm samo človek, da sm krvav pod kožo, potem vem kje so moje meje. In če jih vidm točno začrtane, je na men samo še, da jih ne prestopim. In znotraj te meje sm nedotakljiv. Ko se točno zavedam nevarnosti, mi le-te ne morejo škoditi. Vojska, ki bo vedela koliko je slaba, bo prav toliko postala močnejša;)

»Na pol delam, še zmer preveč za vas«

Sploh nisem pokazal vsega kar znam in vsega kar lahko pa je TDK še zmer bulša plata od marsikatere.

“Ulce, kjer včasih se potikou, iskou rešitev«

K se peljem mimo vidm ulce, kjer smo učasih bluzil s frendi, k še nismo točno vedl kaj bi s sabo. Vsak je iskal neki, doskrat najdu čist neki druzga, ampak to kar sm js najdu v teh ulcah, me je prpelalo do tle kjer sm zdj.

“V tej državi je blizu pad sistema«

Eh, kaj čm tle razlagat. Pržgi TV, radio, ber časopise, poglej na ulco, poglej v domove, uprašej se kaku je blu kakšno desetletje al pa še več nazaj, sled »razvoju do dans« in pol ugotoviš kam vse to pelje. Ja, do padca.

»Da postal bi najmočnejši, šel proti najmočnejšim. Dokler vem da krvavim, pol sm nedotakljiv«

Ja, sm en način obstaja, da dejansko postaneš najmočnejši. In to nardiš tako, da premagaš najmočnejšga. Vse ostalo je lari-fari pumpanje. Če bi js hotu v hip-hopu tle postt najmočnejši, bi mogu prodt več k Leva scena in pol bi lahku reku: ja najjači sm. To je bil bolj banalen primer, ker pač vemo, da prodaja ni edino merilo, sploh pa je v današnjem času takšno številko skor nemogoče dosežt. Reku sm skor, torej je možno 🙂 Sicr pa ta verz tud reflektira moje živlenje. Za krono sm se zmeri spopadu, če sm mel ambicijo in včasih mi je ratalo, včasih pač ne. Ampak, kar men šteje je to, da sm se zmeri vrnu nazaj in sm izpolnu poslanstvo borca, tud če nism postal borec-kralj.

»Smrt Uniji, svoboda narodu«

Sej veš kako so učasih rekl: »smrt fašizmu, svoboda narodu!«. Zdj je pač novodobni zavojevalsko-iskoriščevalski monstrum Evropska unija. Js ne razumm zakaj smo mogl enkrat bežat iz avstro-ogrske, da bi čez sto let spet postal del nje. Vsi pa vemo, da nas spet čaka germanizacija s privdihom anglo-saksizma, le da se tokrat izraža na drgačn način- ljude smo se skozi stoletja pač naučil, da ni treba nekomu razfukat države pa ubit voditelja (ok, to se še zmeri počne v skrajnih primerih – Irak, Afganistan …), ampak si narod enostavno podredijo skozi ekonomijo. Z ekonomijo pa pride vse ostalo. Ne vem zakaj so mogl naši dedi umerat, da nam bojo spet eni Nemci govoril kaj mormo dela in kaj ne, pa kuk bomo dobil za to delo in kaj vse bomo mogl požret, da bomo lahko to sploh delal. Ej, narode!! Zbud se! Poglej realno … zakaj bi ena Francija s 60 milijoni prebivalcev pristala na to, da ma enak glas k 2 milijonska Slovenija??? Dejte se zresnt. Bi vi na njihovem mestu? Ni šans! Koji kurac se pol prtožujete nad bivšo Jugo? Tm ti je, če ti pač je, kradu brat oz. bratranc in je ostalo v družini, zdj pa pride kr en tm Viking, k ga nisi nikul vidu v življenju, skoč dol iz svoje galeje in s svojo hordo nabira plen po tvoji zemlji, pa ne da posiljuje sm tvoje ženske k učasih, ampak zdj še tebe zravn. Večina jih sicer kar sama od sebe nastav rit, tako da temu ne bi glih mogu rečt posilstvo … Slovenija je bla samostojna samo slabih 13 let, te države ni več in ne se rugat Hrvatom, k niso v EU. Lahko so samo srečni, kr niso pa majo še zmer svojo državo, doklr jo pač bojo mel … Pa tud drgač… Kje je tolar? Od kar so tej evri v igri, sploh nimam dnarja, dam za eno rundo pa sm broke. Učasih si za pet čukov cel rojstn dan praznoval. Kje je pol tle napredek, če je poleg nacionalne identitete, še denarca v kurcu? SMRT UNIJI, SVOBODA NARODU!

Jeseni torej prihaja uradna plata Borec v meni. Kaj lahko pričakujemo?

Spet hude beate, sicr bo produkcijo melo čez več različnih producentov. Pričakujete lahko tud do konca izpiljene tekste, vsaj tri videospote pa itak še kakšno presenečenje.

Te bomo lahko kje slišali še pred tem?

Itak. Kot sm že omenu: Zlatko in prijatelji, zdj, zelo v kratkem (15.5.), prihaja kompilacija  DJ Psihota na kateri se pojavm skupej z Ballau-om in Zlatkotom na komadu Generacija kiks, k je nekakšn Ni več tko pt. 2. Pol je pa še ene par featuringov v planu, sm raj ne bi, kr ni dokončno.

V čem se bo nova plata bistveno razlikovala od TDK?

Več bo različnih producentov, več različnih tematik in konceptov. Nism več skoncentriran samo na Novo mesto, ampak grem »nation-wide«. Pa tud več znanih featuringov bo gor.

Čemu boš dal poudarka – kje misliš, da bo čuten napredek?

Besedilom. Tisti komadi k so že narjeni so bli milijonkrat pregledani, večkrat posneti. Recimo komad Tango ma narjene 3 demo verzije, ostali večinoma po dve. Kar se tiče Timotovih beatov, se tud prpravte na napredek, ker zdj je spet napredoval in … aaaaaaaa, ni besed, boste vidl. Pa napredek bo tud v tem, da bodo različni pristopi k beatom, ker bo pač več producentov. Tako da monotonost odpade.

Lahko že kaj zaupaš o produkcijah, gostih?

Produkcije so zagotovo: Timo + jst, Tamir, potem pa naj bi zravn stopil še Cazzafura, Guru/Jazz, Gal, BMD pa mogoče še kdo. Stil gre pa v zlata leta hip-hopa, torej bodte prpravleni na prvo polovico devetdesetih let.  Kar se tiče gostov pa folk itak ve koga lahko prčakuje … Zlatko, Trkaj, Ballau …

Kakšne bodo teme?

Dve zgodbi spet z značilnim obratom na koncu. Potem lahko definitivno prčakujete kej revolucionarno-aktivistično-političnega, pa socialne teme itak. Pol bosta kakšna dva laid-back komada, pa kej motivacijskega, kakšn flash-back v stare cajte, kr brez tega js ne morm. Torej vsak komad bo stal zase, bo mel svoj point, se bo tematsko razlikoval od drugih …

Na vsak način si želiš izdati to ploščo prek založbe – zakaj in misliš, da bo šlo z lahkoto?

Zarad tega, ker tako lažje dosežeš izpostavljenost svojega sporočila. Več folka sliš kaj maš za povedat, večim tako lahko pomagaš, jih motiviraš, kej poveš kar prej niso vedl, dobiš nazaj več feedbacka, ki te vzpodbuja pr ustvarjanju (tle gre tud za negativen feedback, k je itak najbolj pozitiven, če ga znaš izkoristt) tako da se tud ti kej naučiš od folka. To je glavni razlog. Drgač pa nč ne gre z lahkoto, sploh pa kej tazga, tako da že prčakujem nikul izkušene probleme. Prpravln pa sm, ja, tku da … dostavte dozo pritiska.

Kaj pa misliš o internetu in sodobnejših načinih izdajanja albumov?

Ja, pač časi se spreminjajo in pršlu je pač do tega, da se stvari ne da več vrnt nazaj. In čeprou sm nostalgik, še zmer to uzemam kot dejstvo in načeloma nimam nč proti kopiranju z neta, ker js nism not v tej igri zarad dnarja, ampak sm zarad sporočila. Če ne bom prodal nobene plate pa bom vseeno vidu deset tisoč folka na ulci s pestjo v zraku, je to točno to kar hočm vidt in dosežt. Jebeš dnar, če z njim hranš sistem.

Čisto za konec – v čem misliš, da se razlikuješ od ostalih slo MCjev?

Zato, ker sm to jst. Noben od ostalih MCjev nima take zgodbe za sabo, noben ni vidu stvari kot sm jih vidu js in noben jih ni tako izkusu. In vsak MC, ki je s srcem notr v igri, lahko to reče, ker s tem ne mislm, da sm več vredn od koga, ampak sm hočm povedat, da vsi stojimo zase, ampak hkrati tvorimo celoto, ki se ji reče slovenski hip-hop. Ni prostora za fejk.

Za res čisti konec – bi kaj sporočil slo rap fanom?

Bil na tleh, a sm se pobral, stal,
Hotu še, se dvigoval in spoznal
Da rojen sm z mečem in to je moja pot,
Borec v meni išče kje je Bog – vsepovsod.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply